כל מה שרציתם לדעת על נ"מ - גרסה 2.0
************* הערה **********
מכיוון שאני קצין בטק"א, כל הידע שלי על הכשרת הברקן והשירות בברקן מוגבל למה ששמעתי מחברים שמשרתים בברקן. בכל מקרה, אין להתייחס לכל האמור בשרשור זה כמידע מחייב.
************* הערה **********
את השרשור הקודם פתחתי לפני כמעט שנתיים, כשהייתי לוחם צעיר בסוללה. כיום אני משרת כקצין במערך, ומצאתי לנכון לשתף את אוכלוסיית המלש"בים בידע שצברתי ובשינויים במסלול ההכשרה שנכנסו לתוקפם בחודשים האחרונים.
**********************
קישור לשרשור הקודם
**********************
מה זה בעצם נ"מ?
מערך הנ"מ (נגד מטוסים) שייך לחיל האוויר. תפקידו הוא לגלות ולזהות כלי טייס שטסים בשמי המדינה, ובמקרה הצורך להפיל כלי טייס עוינים שמסכנים את שלום אזרחי המדינה, מתקנים צבאיים וכו'. ראשיתו של מערך הנ"מ בתקופת מלחמת העצמאות. מאותה מלחמה ועד לתחילת שנות השבעים, מערך הנ"מ היה כפוף לחיל התותחנים, אך עבד בצמוד לחיל האוויר כדי להגן על שמי המדינה. בשנת 1965 נקלטה בצה"ל מערכת הנשק (מענ"ש) "הוק", שהינה מערכת טק"א (טילי קרקע-אוויר) לטווח בינוני. מפקד חיל האוויר דאז, עזר וויצמן, התעקש שהמערכת תקלט בחיל האוויר ולא בחיל התותחנים. בעקבות קליטת ההוק בחיל האוויר ובעיות שונות שנוצרו עקב כפיפות הנ"מ לחיל התותחנים, הוחלט שהמערך יעבור לחיל האוויר. בראש מערך הנ"מ עומד מפקד כוחות הנ"מ (מכהנ"מ, mekahanam), שהינו קצין בדרגת תת-אלוף. מכהנ"מ כפוף ישירות למפקד חיל האוויר (מח"א).
איזה מערכות נשק יש בנ"מ?
כיום יש בנ"מ ארבע מערכות נשק:
א) הוק - מערכת טק"א לטווח בינוני.
ב) יהלום (פטריוט) - מערכת טק"א לטווח ארוך.
ג) ברקן (סטינגר) - מערכת טילי כתף לטווח קצר מאוד, שמשמשת בעיקר להגנה על אתרים נקודתיים.
ד) חץ - מערכת ליירוט טק"ק (טילי קרקע-קרקע). לא ניתן להגיע לחץ ישר אחרי הטירונות. כיום הדרישה למעבר לחץ היא שירות של לפחות שמונה חודשים בסוללה. כל לוחם נ"מ שעובר לשרת בחץ עובר קורס הסבה שאורכו שלושה חודשים.
מהו לוחם הנ"מ, ומהי הכשרתו?
לוחם נ"מ הוא כל חייל שעבר הכשרה לשימוש במערכת נ"מ. ההכשרה הבסיסית של כל לוחם נ"מ מורכבת מטירונות ברמת רובאות 03 וקורס מקצועי בסיסי למענ"ש שאליה שובץ הלוחם.
את הכשרת הלוחם מבצעים בביסנ"מ (בית-ספר לנ"מ), שממוקם כחצי שעה דרומית לבאר-שבע, בסמוך למשאבי שדה. רוב האנשים מסכימים שהאוכל בביסנ"מ די גרוע (למרות שבארוחות צהריים האוכל די טעים, שזה די מוזר...), אבל לפחות יש מרפאה נורמלית שכוללת גם מרפאת שיניים. בת'כלס, אל תתנו לזה להשפיע על ההחלטה שלכם להתגייס לנ"מ או לא, כי הרבה מאוד אנשים שרדו את הטירונות עם האוכל של ביסנ"מ לפניכם והרבה עוד ישרדו אחריכם.
בטירונות, שבעיקרה זהה לטירונות שעוברים שריונאים, תותחנים ועוד לוחמים בצה"ל, לומדים לירות בנשק אישי (אם-16), לירות במא"ג, לירות במטול רימונים, לזרוק רימון, להשתמש במצפן, להשתמש באמצעי ראיית לילה (אמר"ל), לדבר במכשיר קשר (מ"ק) וכדומה. כמו כן, עוברים תכני שדאות, שכוללים תנועה בשטח, הסוואה וכדומה. שיא הטירונות (מבחינתי, לפחות) הינם תרגילי הפרט והחוליה, שמדמים הסתערות באש חיה על כוח עוין בשטח פתוח. בטירונות עוברים גם מד"סים (מין שיעורי ספורט כאלה), בוחני בר-אור (בוחן שכולל כפיפות בטן, שכיבות שמיכה וריצת 2 ק"מ) ובוחן מסלול (ריצה לאורך מסלול מכשולים של 500 מטר. בהקפה הראשונה לא מבצעים את המכשולים, בהקפה השנייה כן מבצעים ובשלישית שוב לא מבצעים). אין מה לדאוג מכל העסק הזה של פעילות גופנית. הכל מתבצע לפי סרגל מאמצים, כך שאפשר לעבור את הכל בקלות יחסית. הטירונות גם כוללת מסעות, מן הסתם, שאותם הכי אהבתי. הטירונות מתחילה בשבוע טרום (או שבוע קליטה, תקראו לזה איך שאתם רוצים), שהוא שבוע שנועד להרגיל אנשים למסגרת הצבאית, קליטתם בבסיס ויצירת תמונת מצב כללית לגבי כל טירון כדי לקבוע את שיבוצו במערך.
לאחר הטירונות יוצאים לאבט"ש (לא תמיד כל הטירונים יוצאים, זה תלוי בדרישות). באבט"ש מאבטחים ישוב כלשהו, או איזשהי גזרה שבה נדרש כוח אדם נוסף לשם ביצוע משימות אבטחה. אורכו של האבט"ש שבוע.
אחרי האבט"ש מתחיל הקורס המקצועי. בקורס לומדים להשתמש במענ"ש שאליו משובצים. במערכות טק"א (הוק/יהלום) אורך הקורס הוא שישה שבועות., אני חושב שבברקן זה חמישה שבועות. לאחר הקורס ישנו קא"מ (קורס אימון מתקדם) שאורכו שבועיים. בקא"מ מחולקים מחדש לפי סוללות (מקביל לפלוגות בחי"ר), והמפקדים הם המפקדים מהסוללות. בקא"מ כל לוחם מוסמך לנהלים הספציפיים של כל סוללה, מסמיך אקטים מסכמים (אקט [act] הוא פעולה כלשהי שעושים עם המכשירים בסוללה) ולומד להכיר את המפקדים.
לאחר הקא"מ יוצאים לרגילה, ואחרי הרגילה עולים לגדודים, ומשם לסוללות להתחלת השירות המבצעי.
איזה נשקים אישיים יש במערך הנ"מ?
מי שיעשה טירונות ברקן יקבל נשק מקוצר. מי שיעשה טירונות טק"א יקבל נשק ארוך. בשתי ההכשרות ישנם מטוליסטים בכל צוות שיש להם נשק ארוך עם מטול M-203.
בגדודים העסק משתנה. ישנו גדוד טק"א מסוים שבו כל הלוחמים מקבלים מקוצרים, ואילו בשני גדודי טק"א אחרים המצב תלוי בהקצאות שיש בנשקייה. בגדודי הברקן מקבלים מקוצרים, וישנן הקצאות לכוונות אופטיות שונות. בגדודי ברקן ישנם לוחמים שעברו קורס קלעים בביסנ"מ כחלק מההכשרה הבסיסית, ולהם יש פלאטופ עם טריג'. בגדודי הטק"א בד"כ יש לוחם אחד בסוללה עם ארוך ומטול, ואילו בגדודי הברקן ישנם מטולונים שמורכבים ע"ג מקוצרים.
מפת ההכשרה של לוחם הנ"מ:
נערך לאחרונה ע"י Asafus בתאריך 18-11-2008 בשעה 19:56.
|