06-11-2008, 10:23
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
|
|
על זכייתו של ברק אובאמה במירוץ לנשיאות ארה"ב
ציטוט:
גם אני שר אמריקה / לנגסטון יוז - תרגום: ערן צלגוב
גַּם אֲנִי שָׁר אָמֶרִיקָה. אֲנִי הָאָח הַכֵּהֶה יוֹתֵר
אוֹתִי הֵם שׁוֹלְחִים לֶאֱכֹל בַּמִּטְבָּח,
כְּשֶׁבָּאִים אוֹרְחִים,
אֲבָל אֲנִי צוֹחֵק
אֹכֶל הֵיטֵב
וּמִתְחַזֵּק.
מָחָר,
אֵשֵׁב לְיַד הַשֻּׁלְחָן
כְּשֶׁיָּבוֹאוּ הָאוֹרְחִים.
אַפְחָד לֹא יָעֵז
לוֹמַר לִי,
"תֹּאכַל בַּמִּטְבָּח",
אָז.
חוּץ מִזֶּה,
הֵם יִרְאוּ כַּמָּה יָפֶה אֲנִי,
וְיִתְבַּיְּשׁוּ –
גַּם אֲנִי אָמֶרִיקָה.
|
קשה להתעלם מגודל הנצחון של אובאמה. לא מדובר רק בנצחון הדמוקרטים, אלא בפתיחתו של עידן חדש- נשיא שחור לארצות הברית.
אפשר לומר ששורשי ההצלחה הזו נטועים אי שם בחלקם גם בספרות האפרו- אמריקאית- החל בתקופת העבדות ועד היום.
ספרות זו התחילה את דרכה כיומנים וקטעי כתיבה של עבדים ושפחות. אחת מהיצירות הגדולות ביותר היא האוטוביוגרפיה של פרדריק דאגלס- "עבד אמריקני: סיפור חייו".
האוטוביוגרפיה הזו החזירה לקהילה את האמונה העצמית ביכולתה, ומנגד הביאה את הלבנים להתחיל הבין את הנפש השחורה שהשתחררה מיחסי האדנות הגזעניים.
לאחר ביטול העבדות וכתוצאה מסיום מלחמת העולם הראשונה, והשינוי החברתי והתרבותי שעברה אמריקה בתחילת המאה העשרים, הופיע "הרנסאנס של הארלם". התנועה התרבותית הזו ינקה את כוחה מתוך ההגירה הגדולה לצפון, החופש לאחר ביטול העבדות והדרישה לשוויון, צדק אזרחי והגדרה עצמית. ההפרדה הגזעית (חוקי ג'ים קרו בדרום) היתה עדיין קיימת, אבל בצפון ארה"ב ובעיקר בניו-יורק התפתח מעמד בינוני שחור שהתקדם. התרבות השחורה החלה להיות פופולארית יותר ויותר. אחד המיצגים הוא המשורר, המחזאי והסופר לנגסטון יוז (1902-1967), שאף קיבל בשלב מסוים תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת האווורד. שיריו של יוז נקראים עד היום לא רק בארה"ב, אלא בעולם כולו. "גם אני אמריקה", אומר יוז, ולא יודע ששנים אחרי יאמר אובאמה בצורה זו או אחרת: "גם אני ראוי להנהיג את אמריקה". קשה לנתק בין החזון של השתלבות ומימוש זכויות אזרח של יוז, לבין הפרקטיקה הפוליטית של ריצה בפועל של מועמד שחור לנשיאות ארה"ב.
נערך לאחרונה ע"י chatulim בתאריך 06-11-2008 בשעה 12:14.
|