08-09-2008, 10:10
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
הוסר החרם על מכירת ידע גרעיני להודו
הוסר החרם על מכירת ידע גרעיני להודו
מדינות הגרעין אישרו לארה"ב לספק טכנולוגיה להודו, על אף שהיא לא חתמה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני
מאת יוסי מלמן
הודו קיבלה אתמול (ראשון) רשות לקנות טכנולוגיה גרעינית בפעם הראשונה זה יותר מ-30 שנה. האישור הוענק להודו על ידי "קבוצת ספקי הגרעין", הגוף הרשמי המייצג 45 מדינות ואמון על מכירת ציוד, ידע, טכנולוגיה וחומרים גרעיניים. הודו מעוניינת לרכוש מארה"ב ציוד וטכנולוגיה שיאפשרו לה לבנות שמונה כורים גרעיניים להפקת חשמל עד שנת 2012.
האישור ניתן להודו לבקשת ארה"ב ולאחר משא ומתן ארוך ושכנוע מספר מדינות שהתנגדו. על פי אמנת "קבוצת ספקי הגרעין", כל החלטה צריכה להתקבל בהסכמה פה אחד של כל החברות. בסוף השבוע שעבר, ערכה הקבוצה דיונים בווינה, במהלכם שוכנעו שלוש המתנגדות האחרונות - אוסטריה, סין וניו זילנד - להצטרף להחלטה. מדובר בהחלטה תקדימית, משום שזו הפעם הראשונה שמדינה שאינה חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT) מקבלת הרשאה כזו. אישור זה יכול להקיש בעתיד גם על מדינות אחרות שאינן חתומות על ה-NPT ואשר על פי מקורות בינלאומיים יש ברשותן נשק גרעיני - כמו פקיסטאן וישראל.
מי שדחפה לקבלת האישור בעבור הודו היתה ארה"ב, שחתמה אתה על הסכם למכירת טכנולוגיה גרעינית. על פי ההסכם, הסכימה הודו לבצע הפרדה מוחלטת בין התוכנית הצבאית שלה לבין תוכנית הגרעין האזרחית שלה. על פי ההסכם, הודו תאפשר לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), לפקח על כל אתר וכל התקדמות בתוכנית הגרעין האזרחית שלה. עם זאת, ההסכם בין הודו לארה"ב עומד בפני שני מכשולים גדולים נוספים - ההתנגדות מבית בשתי המדינות. ההסכם, שהוא פרי עבודה משותפת של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש וראש ממשלת הודו, נציג מפלגת הקונגרס, מנמוהן סינג, מעורר התנגדות עזה אצל האופוזיציה בהודו, שרואה בכך "כניעה" ופגיעה במעמדה של הודו כמעצמה גרעינית. מפלגת האופוזיציה, "בהראטיה ג'אנאטה", טוענת כי מדובר ב"מלכודת גרעינית" שתביא לבסוף לפיקוח על תוכנית הגרעין הצבאית שלה.
בארה"ב לעומת זאת, ההסכם צריך לקבל את אישור הקונגרס וספק אם יאושרר עד לבחירות בנובמבר, שבעקבותיהם יוחלף הממשל. על אף שנציגי קונגרס רבים משתי המפלגות תומכים בהסכם, הוא מעורר התנגדות ובמקרה שברק אובמה ייבחר לנשיאות, ייתכן שלא יאושרר. ההסכם הוא ביטוי לאסטרטגיה האמריקאית של ממשל בוש, ששאף להעמיק את היחסים עם הודו, כמשקל נגד להתעצמותה של סין ולאיום העתידי של בייג'ין על ואשינגטון.
ההסכם גם מעורר התנגדות עזה בפקיסטאן, שחוששת מפני התעצמותה הגרעינית של שכנתה-יריבתה. חשש נוסף הוא, כי ההסכם יפתח פתח להפצה בלתי מבוקרת של ציוד וטכנולוגיה גרעינית באסיה. לעומת זאת, יש טוענים כי ההסכם עשוי לעודד מדינות גרעיניות אחרות, כמו פקיסטאן, איראן וישראל, להיפתח לפיקוח בינ"ל.
***
1968
הודו מסרבת לחתום על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני בטענה שהיא מפלה
1974
הודו מבצעת ניסוי גרעיני ראשון ומכיוון שלא חתמה על האמנה מוטלות עליה מגבלות בסחר גרעיני
1998
הודו מבצעת חמישה ניסויים גרעיניים בתגובה לניסוי טיל ארוך טווח בפקיסטאן
2006
נשיא ארה"ב ור"מ הודו מודיעים על שותפות במסגרתה ואשינגטון תסייע להודו לפתח אנרגיה גרעינית
כל הזכויות שמורות ,"הארץ" ©
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1019086.html
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|