יחידת סופרי סת"ם
כבר כמעט שנה פועלת בבסיס הרבנות הצבאית בצריפין מחלקת הסת"ם, שם מרוצים מהפיכתה למעבדה מסודרת • 13 סופרי סת"ם צעירים עובדים יום וליל באחת ממעבדות הסת"ם המתקדמות בעולם, על תיקון אותיות בספרי קודש ומכשירים אותם לשימוש • בימים הקרובים צפוי להיפתח קורס סופרי הסת"ם השני במספר • לא סת"ם סופרים
http://dover.idf.il/IDF/News_Channe.../08/08/2702.htm
סביר להניח שמבין כל המקצועות הצבאיים הבלתי שגרתיים, ולא חסרים כאלו, מקצוע "סופר סת"ם" יתברג בחמישייה הפותחת וברוח התקופה, אולי אף יזכה במדליה אולימפית. ולא רק במדליה אולימפית למקצועות בלתי שגרתיים עסקינן: מעטים יודעים, שבתוך בסיס הרבנות הצבאית בצריפין, ממוקמת אחת ממעבדות הסת"ם המתקדמות בעולם עם 15 עמדות עבודה, ארכיון ספרי תורה ענק (קרוב ל-400 ספרים) וטכנולוגיה מתקדמת.
אבל ראשית, מה זה בעצם סופר סת"ם?. שלא כמו ספר רגיל, ספר תורה אינו מודפס בהמוניו בבית דפוס אלא נכתב באופן ידני על קלף העשוי מעור של חיה טהורה ונכתב באמצעות קולמוס, נוצה שנלקחת לרוב מנוצותיו של תרנגול ההודו. את מלאכת הכתיבה של ספר התורה, כמו גם התפילין והמזוזות משאירים לאיש מקצוע – סופר הסת"ם (ספרי תורה, תפילין, מזוזות).
במחלקת הסת"ם של הצבא, כן זה נשמע קצת מצחיק, לא עוסקים כמו כל סופרי הסת"ם בכתיבת ספר התורה, אלא מתמקדים בעיקר בתיקון והכשרת כל ספרי התורה, התפילין והמזוזות של צה"ל. "בצה"ל יש בין 1000- ל-1012 ספרי תורה", מספר רמ"ד נו"ה (ניפוק והשברה) ברבנות הצבאית, סרן עופר עמר. "אצלנו כרגע יש כ-350 ספרים שאנחנו עובדים עליהם בשוטף, שזו עבודה עקב בצד אגודל, עבודה מאוד אינטנסיבית. בספר תורה קוראים או בשבת או בימים שני וחמישי. יוצא לא אחת שקורא בתורה נתקל באות דבוקה באות והוא יודע שזה פסול. הרבנים ביחידות מסמנים את זה עם אטב ומעבירים לנו את זה ביום חול, אם מדובר בבעיה נקודתית, מיידית מתקנים ומחזירים את ספר התורה כשר. אם זו בעיה של בלאי, בעיה כרונית, אז אנחנו נותנים להם ספר חלופי ומתקנים אותו כאן אצלנו. תהליך שלוקח מספר חודשים".
תהליך העבודה הוא פשוט. ראשית, סורקים סופרי הסת"ם את הספר ומאתרים את הבעיות באמצעות תוכנת מחשב מיוחדת. "התוכנה מציפה את כל הבעיות. למחשב יש בזיכרון את כל ספר התורה. הוא יודע שפה צריך להיות א' ב' ג', ואם יש ב' שלא נראית לו, הוא מראה לך את כל אותיות ה-ב' בעמוד לעומת ה-ב' שצריכה להיות. ברוך השם בינתיים מצאנו הרבה אותיות חסרות ומיותרות", מספר סמ"ר יעקב דרוקמן, מי שעומד בראש עשרת הסופרים. "השאיפה היא שכל ספרי התורה בצה"ל בסופו של דבר יהגו על ידי התוכנה הזאת בנוסף למגיה האנושי".
עבודת הסריקה נמשכת לרוב בין יום ליומיים ואז מתחילה העבודה האמיתית. "כיוון שלרוב מדובר בספרי תורה ישנים, יש לנו כאן למשל ספר בן 211 שנים, ואתה יכול לראות שקווים בהירים רבים נמחקים, אותיות מתפורות, ואז מה שאנחנו עושים זה למלא את הפנים של האות בדיו באמצעות רפידוגרף", מספר סמ"ר דרוקמן. "יש בעבודה הזאת הרבה הקרבה עצמית. אדם צריך להיות מכונס בתוך עצמו, בתוך העבודה, הוא לא יכול לדבר נגיד בפלאפון באמצע. העבודה צריכה להיעשות עם הרבה כוונה בזמן שאתה כותב, זה גם מה שההלכה דורשת". "אני לא מוכן לקבל שאדם יעסוק בנושא של ספרי קדושה, עם כוונת הלב, כשאין לו באמת כוונה לעשות את זה. אדם שלא רוצה לעשות את מה שאנחנו עושים פה לא יהיה פה. בתחום הזה אני לא כופה על אף אחד שום דבר", מוסיף סרן עמר.
את מחלקת הסת"ם הקים סרן עמר באוקטובר אשתקד אז הבין שאין זו עבודה המתאימה לאנשי מילואים. "הבנו שכשזה לא ממוסד כמעבדת סופרים מסודרת, אלא על-ידי איש מילואים שבא רק לתקן משהו נקודתי ולמחרת הולך הביתה, אין לו ערבות ומחויבות לספר", מסביר סרן עמר. בחודש אוקטובר האחרון סיימו 13 חניכים את קורס סופרי הסת"ם הראשון בצה"ל שהתקיים בבה"ד 11 בצריפין ובימים אלה ממש צפוי להתחיל הקורס השני במספר. בכך הפכו למעשה את מעבדת הסת"ם בצה"ל ללא סתם עוד מעבדה. "לפני השינוי שעשינו אנשי מילואים היו מסיימים שליש מספר התורה, אז היום כל אחד עושה בחודש מה שחמישה אנשי מילואים עשו. הרמה של התפוקה גבוהה לאין ארוך ממה שהיה בעבר, מעבר לזה שגם הרמה ההלכתית הרבה יותר גבוהה".
נערך לאחרונה ע"י גמל קוטב בתאריך 29-08-2008 בשעה 16:40.
|