05-07-2008, 22:50
|
|
|
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
|
|
"בבוקר לח בשנת תשס"ח עת בציר הענבים.."
יצאתי עם בתי הבכורה לחפש שרידים לראשיתה של פתח תקוה. מצויידים בספרו של רן אהרנסון החננו את הרכב ברחוב רוטשילד וצעדנו אופטימים ומהבילים. אך אויה. מסתבר כי פ"ת בחרה בדרך מתוחכמת מאוד לשמר את עברה בשיטה הקרויה 'זילות-שילוט'. הרעיון הכללי הוא לתת לבתים לקרוס, להעמיס עליהם שלטי שיפודיות, להצמיד אליהם בניני משרדים מכוערים, לזלזל בכל חזית או קו בנין, לתת לטיח לנשור וללכלוך להצטבר כך שיכסה את הגרפיטי ובסופו של דבר להרוס את הבית ולהותיר במקומו שלט.
באם הלובר מעוניין להעניק לפ"ת את המונה ליזה לשנה כדאי שיקח בחשבון כי בתום השנה תהיה התמונה מקולפת, מכוסה גרפיטי, צמודה לשלט פרסומת או שבכלל יוחזר במקומה רק שלט.
ואז, בעודני רוטן קלות, באותו זמן בו אדינקס מעלה את תמונתו של יהודה ראב וללא כל תכנון מוקדם - קטע את צילומי קול שורשי לאמור:"סליחה, מה אתה מצלם?". עניתי, נענתי והשיחה התגלגלה והסתבר כי לפני לא פחות ממר 'יאיר רסיסקוביץ', נינו של אליעזר ראב ונכדו של משה שמואל ראב, אחיו של יהודה ראב אשר למד בעת הקמת העיר בישיבה בירושלים. מר רסיסקוביץ [שמקור משפחת אביו הוא מיהודי עזה]. שאלתי את יאיר אודות 'התלם הראשון שחרש יהודה'. כה ענה לי יאיר: בד' חנוכה תרל"ט בדצמבר 1878 התאספו באיזור ככר המיסדים של היום אליעזר ראב ובנו יהודה, יהושוע שטמפפר, מוישה יואל סלומון, גוטמן ועימם גרינגרט שנשמט מהשיר ומההיסטוריה[יאיר ציין גם של אדם בשם גרינר אשר לא מצאתי ברשימות המייסדים]. ההחלטה הייתה לבצע את החריש הראשון בצמוד למושבה באיזור הככר עצמה. המחרשה נרכשה בשרונה ושני השוורים נקנו מאבו קישק. אליעזר החליט להעניק לבנו הצעיר את הכבוד והורה ליהודה לחרוש [הבכור כאמור למד בירושלים]. יהודה שהיה בן 19 נעץ את המחרשה וביצע חרישת תלם סמלית. לאחר משפחת ראב נטלו את המחרשה שטמפפר ולאחריו גוטמן וחרשו במעגלים. הארוע היה יותר בגדר טקס אך האדמה הפוריה שהמתינה זמן רב נתנה יבול שהיה גדול פי ארבע מן המקובל באותה תקופה. מיבול זה הובאו תרומות ומעשרות והועלו הבכורים לירושלים בתהלוכה החגיגית בה השתתף יואל משה סלומון. עודפי התבואה הראשונה חולקו לאנשי המושבה. ספור זה, כך אמר מר רסיסקוביץ, יועלה בשבוע הקרוב על שלט שיוצב בככר בהחלטת מועצת העיר.
ועוד סיפר האיש על עץ האקליפטוס הלימוני היחיד בארץ לדבריו המצוי ליד בית שפירא ועל בי"ס פיק"א שהיה ביה"ס המעורב הראשון לבנים ולבנות ועל היקב העברי הראשון בא"י המתחדשת שהוקם בפ"ת 8 שנים לפני היקב בראשון [מצטער glsh] ואף שניסיתי לגרור את השיחה לענין אברהם שפירא והבקורת על דרך השמירה - אמר כי הוא מעדיף לשמור על כבוד לאנשים ואלמלא חשתי באי נעימות לתחקר אדם זר וחביב באמצע הרחוב עדיין היינו משוחחים.
וכעת - לתמונות. ובאם תשאלו עצמכם מדוע מעלה אני חורבה ועוד חורבה אודה כי תהיתי גם אני בכך אך הגעתי למסקנה כי בעוד זמן קצר לא יוותר זכר גם לאלה.
ונתחיל מ'בית אלישיב' מול רוטשילד 47:
נמשיך לבית רוטברד ברוטשילד 62
ובית עצוב שההסטוריה שלו לא תועדה במונטיפיורי 3:
ולמי שאחר את הצלצול במאה שנים - הנה ביה"ס פיק"א ברוטשילד 84:
ובתמונה האחרונה, לא הרחק במונטיפיורי 7 בסגנון הבהאוס [שנכתב כאן פעם כי יש לו כנוי אחר] בית המשפט הבריטי אשר מתחת לבימת שופטיו היה סליק נשק
נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 06-07-2008 בשעה 22:34.
|