|
05-03-2008, 20:15
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
|
|
ביצורי קרית ענבים
גילש שלח אותי לחפש ביצורים בקרית ענבים. נסעתי, אך כיון שהיה לי זמן קצר, הסתפקתי בראשון שראיתי, בלב אזור התעשיה שלהם. צילמתי ודיווחתי, וגילש סיפר שיש שם עוד: ליד בית הקברות, ועוד כמה בהרים. אותגרתי.
היום, בשובי מירושלים, עצרתי שם שוב. מצאתי בקלות את המגדל ליד בית הקברות, עם האנדרטה לחללי הפלמ"ח, ובמיוחד לוחמי חטיבת הראל והרבה מאוד קברים שלהם. מה שלא מצאתי בקלות זו פירצה בגדר, שחסמה את הגישה אליו. בסוף מצאתי פירצה כזו (תגידו, זה נכון שלא בנו עדיין, בשום מקום, גדר שאין בה פירצה?), ונכנסתי למגדל.
לשמחתי מישהו סידר שם כמה סולמות, לא אותנטיים, ויכולתי גםלעלות לגג שלו. אגב, זו העמדה/מגדל ראשון שמצאתי שיש לו קיר מגן לפני דלת הכניסה, מה שמעיד על מצב קשה ממש ששרר שם בתקופת המאורעות. כיון שגילש טען שיש שם עוד כמה, סרקתי את האזור, ולמעלה בהר זיהיתי משהו חשוד. תוכלו לראותו כפי שאני ראיתי אותו - דרך חרך הירי. משהו שנראה קצת כמו מגדל צלבני (עוד טירוף שלי).
אז הנה עמדה/מגדל:
חיפשתי דרך לעלות להר שמול העמדה, והצלחתי. להפתעתי זו תצורה גיאולוגית שלא מוכרת לי בכלל. סבתי סביבה וצילמתי, ובסוף עליתי עליה. יש מתחתיה ספה קטנה, בכיוון העמק והשקיעה, ואני משוכנע שיש לא מעט מילידי קרית ענבים שחייבים את חייהם לספה הזו, ו/או לזולה הזו:
משם, מהתצורה המוזרה, גיליתי עוד עמדה, אבל לפי כל הסימנים היא מ-48: היא מחופרת, עם הרבה פלדה ואדמה. ואכן, כשהתקרבתי, גיליתי שאני ביעד מחופר היטב. כנראה משלט מ-48, מעל הקיבוץ. גם עליו לא ידעתי. הוא גדול למדי, אך היער שם כל כך סבוך, שלא יכולתי להמשיך.
משם ירדתי חזרה לבית הקברות, כי אוטובוס התיירים שהיה שם נסע כבר. מצאתי שם קבוצת קברים מתש"ח, מהקרב על אבו גוש. הקרב על אבו גוש?????? היה כזה? מישהו יודע על מה מדובר?
ועוד קבר שנגע אל ליבי. קבר קטן וצנוע, לא מטופח, עצוב. ממה שהצלחתי לקרוא, זה קברו של מנחם ורטבול, שעלה לארץ בן 27, בתמוז תרפ"ה (1935), ונפל בסיון (?) תרפ"ו (1936). שנה. אני מנחש שאיש לא ממש הכיר אותו, הוא היה גלמוד, והוא נהרג שם, בקרית ענבים, במהלך המאורעות. ואני מציע שנקרא לביצורים הללו על שמו: ורטבולים. אנא כתבו אם אתם חושבים שזה סר-טעם.
בדרך לשפלה עצרתי שוב במיצדית. סתם, להשתין.
אגב - בשרשור המרתק שהיה למיצדיות הללו, האם הוזכרה העובדה שכולן תוכננו ע"י אדריכל איטלקי שביקר אז בארץ, כשליח האפיפיור והקיסר הצרפתי (נפוליאון השלישי), איש מהמם בשם ארמטה פירוטי. הוא גם כתב 2 ספרים על א"י בשם "Jerusalem explored" ואחר, בצרפתית, בשם טופוגרפיה עתיקה ומודרנית בירושלים, ושניהם הועלו לאינטרנט ע"י האוניברסיטה העברית בכתובת הזו: http://www.jnul.huji.ac.il/dl/books...bk_subj_eri.htm
גנדי, רחבעם זאבי, הביא לפרסום מהדורה עברית, בשם מנהגים ומסורות בארץ ישראל. לא הצלחתי למצוא אף עותק של הספר, שיצא בהוצאת מוזיאון א"י. אינני יודע אם זה ספר שלישי, או תמהיל מהספרים האחרים.
בכל אופן, פירוטי היה כנראה אדריכל מוכשר, ושרטט עוד יותר מוכשר. הנה כמה תמונות מתוך ספרוי על תגליות בירושלים. שימו לב לזו של גילוי Ecce Homo, עוד לפני שחציה נטמע בתוך מנזר, בויה דולורוזה. ראו :
וזהו. ואני מזכיר - אנא מצאו עוד. מחר אני בנצרת. נראה מה אמצא. אחפש בתל עדשים.
|
|