|
14-03-2008, 12:15
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
|
|
בתגובה להודעה מספר 49 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "מחמאות ותודות לארדיכל על רכוז הידע והתמונות באשכול."
תודה.
יש כ-4 אשכולות שפתחתי בנושא. נדמה לי שהצעת לבני נועדה למנוע מצב שבו אנו מגיבים באשכול א' על מה שנכתב באשכול ב', ומאבדים את הידיים והרגליים.
והעדות לאיבוד הדרך למעקב היא הרשימה שפרסמת, שאיננה מתייחסת לאשכול ארוך ומפורט בנושא כרם בן שמן, ואשכול ארוך ומפורט בנושא קרית ענבים/מעלה החמישה. ויש גם חרות וכפר הס.
והערה קטנה - רק חלק מהקרדיט הוא שלי. כולם עוזרים ותורמים.
ביצורים, עדכון והמשךכל כך הרבה תגובות וארועים, שחשבתי שנכון יהיה לפתוח אשכול חדש בנושא ביצורי המאורעות (לא הגיע הזמן למצוא לזה שם?). האשכולות משבוע שעבר כבר עומדים להתפקע מרוב טוב.
ראשית - המון תודה לכולם, למפרגנים, למנדבי המידע, למצלמים, למטיילים ולקוראים. על כל אחד שפירגן, היתה לי צביטה קטנה על כך שאני לא פירגנתי להרבה הרבה אשכולות נפלאים שמופיעים בפורום הזה.אשתדל להשתפר.
אנא, בואו נמשיך. זה הופך למאתגר יותר ויותר.
ותגובות ספציפיות:
לבני, ששאל אם העמדה במוזיאון רמת גן היא אותנטית משנות המאורעות - בררתי, וכן. היא אותנטית. היא גם נראית "נכון".
ישראלה היפהפיה ולבני שהתיחסו לחרות.ישראלה הביא מהאינטרנט (אני מנחש) תמונה של עמדה ממושב חרות, ולבני ביקר שם וצילם את בריכת המים. בתחילת השבוע שעבר הבטחתי שביום חמישי אבקר בשרון, ואכן עשיתי זאת, וביקרתי גם בחרות. גם אני מצאתי את העמדה על בריכת המים, אבל מצאתי גם את זו שישראלה מצא את תמונתה. היא נחשפה כאשר הרחיבו דרך עפר שהובילה לשדות, ומאחר שהפסיקו לגדל שם הדרים והתחילו לגדל שם וילות, היה צורך בהרחבת הדרך. בשמחה רבה הם דיווחו לעולם על התגלית, ולפיכך ישראלה מצא את התמונה. אבל - בעל השטח לא התלהב כל כך, והנה מה שהוא עשה ממנה:
לבני המשיך לכפר הס, ומצא שם שתי עמדות - אחת שלגביה הוא לא בטוח, והשניה ששולבה בשיפות הבית. לגבי הראשונה - התשובה טמונה בתצלום המקורי. ברזולוציה של האתר קשה לראות. אם המעקה העוטף את הבנין הוא מבטון - זו כנראה עמדה. הבית נראה כאילו הוא בנוי מלבנים, ולא סביר שיבנו לו מעקה בטון אלא אם זו עמדה.
לגבי הבית ששילב את העמדה - נהדר. התרגשתי.
בכל מקרה, בעוד אני פספסתי את העמדות בכפר הס, מצאתי אחת בקדימה (הרמז התגלה באינטרנט):
שלומצי הלשין על רמת הכובש, ונסעתי לשם (יום ה'). הקיבוץ (שהופרט בינתיים, אך שומר על רוח חברית טובה ויפה) סבל קשות בתקופת המאורעות. הארכיבאית של הקיבוץ, ירדנה, האירה לי פנים וסיירה איתי בין כל האתרים הרלבנטים. התחלנו במגדל המים, ששם נורתה למוות אחת מהשומרות, כנראה מכדור שחדר דרך החרכים; המשכנו בעמדה על באר א', בכניסה הישנה לקיבוץ; ואחר כך ביקרנו בבית הבטון, אחד מכמה שהוקמו אז, הבתחשב בכך ששאר המבנים בקיבוץ היו צריפים ואוהלים. הלכנו למתפרה, הבנין היחידי מתוך בתי הבטון שטרם סתמו את חרכי הירי שלו; משם נסעתי לפרדסים (האחראי פתח לי את השער ברמוט-קונטרול) למגדל שעומד שם, גבוה וגמלוני, דומה קצת ליצורים במלחמת הכוכבים וסיימתי בקבריהם של מגיני הקיבוץ, חיה פרוינד שנהרגה על המגדל, ואותה חבורה שנקברה ביחד, כשם שנהרגו, ועל קברו של כל אחד מהם כתובה מילה בודדת שמצטרפת למשפט שלם: נפלו ז' באב תרצ"ח ממוקש בשובם מהעבודה.
בתצ"א הם מסומנים כך: 1 - המגדל בפרדס; 2 - בית הקברות; 3 - עמדת באר א'; 4 - מגדל המים (רואים רק את צילו); 5 - המתפרה.
הנה התמונות, ואני מתחיל במפה וממשיך במגדל בפרדס. מצאתי גם תמונה ישנה שלו, שמעידה על גג משופע שבנו מעליו, לצל ולגשם. גם בעמדה של חרות, הקטנה, הם שחזרו גג כזה, בשני הגלגולים העדכניים שלה.
הנה העמדה על באר א', בכניסה הישנה:
והנה בית הבטחון (המתפרה), שכמוהו נבנו בהמון המון קיבוצים.
ומגדל המים (שלומצי צירף כבר מזמן תמונה שלו) :
והקברים:
שגב 77 שלח אותי לצומת גנים. מצאתי שם היום מגדל מים, אבל ללא עמדה. גילש סיפר על עמדה בגני תקווה, שרואים אותה היטב מכפר מע"ש (הנכון הוא כפר מעש, ללא גרשיים). אז קודם כל נכנסתי לכפר מע"ש, ומצאתי שם שלוש עמדות. שתי בריכות מים, זו ליד זו - האחת ששרתה את "בהדרגה" והשני את "היובל" - שני ישובים שהתאחדו מאוחר יותר לכפר מעש. מה שמצחיק, זה שלא רק שהם בנו 2 בריכות מים, במקום אחת, אלא גם טרחו לבנות עמדה על כל אחת מהן. הנה הן:
בעל השטח, יהודי מבוגר וחביב, שלח אותי גם לבריכת השחיה של המושב. אם הבנתי אותו נכון - מדובר על עמדה שהוזזה ממקומה המקורי, אבל אני לא בטוח. בכל מקרה, חיכה לי שם גם טנק, וגם הוכחה נוספת לכך שלעמדות הללו היו גגות משופעים:
ומשם המשכתי לגני תקווה, אחרי שאכן ראיתי היטב, מרחוק, את המגדל שגילש כתב עליו. נהדר. רגל אחת שלו נקטעה, ובנו לו פרוטזה מפלדה, באהבה ובחן.
ו- ביג ג'ו - איפה היית? בטח תוכל לתרום המון, כהרגלך.
ואסיים בביקור קטן "על הדרך" שעשיתי, באותו יום חמישי, בקלמניה. חווה חקלאית (מבחינה ארכיטקטונית היא בת דודה של חוות כנרת, חוות חולדה, חוות בן שמן, חוות חפציבה (על כביש החוף פינת נחל חדרה), ואפילו חצר תל חי), אלא שהיא נבנתה קצת מאוחר יותר, ע"י שבט גריידינגר, ונתרמה למדינה. היום היא משמשת כביתה של המדרשה לאמנות, ואין יפה ממנה:
בואו נמשיך.
ובהזדמנות זו - מה שנחמד בכל מסע הציד הזה, שבכל מקום אליו אני מגיע, הטענה של המקומיים היא שהישוב שלהם היה לב ליבה של הסערה. ממש בכל אחד מהם זו היתה התחושה. מסתבר שזו היתה בכל זאת סערה רצינית, ומספר הקורבנות היהודיים היה קצת למעלה מ-500 איש.
המאורעות, או המרד הערבי הגדול, פרץ דווקא בשביתה בערים הגדולות, ומעשי התנכלות ליהודים באותן ערבים. כתוצאה מכך התפנו שכונות יהודיות ששכנו באזורים ערבים, והחלה להיווצר הפרדה פיזית, באותן ערים, בין האזורים הערבים לבין השכונות היהודיות. יהודי יפו ברחו ממנה, והקימו את שכונות העוני בדרום תל אביב. כזה היה המצב גם בחיפה ובירושלים.
אלא שעד מהרה האלימות בערים נרגעה, והאלימות עברה לישובים המופרדים, החקלאיים. לאחר תקופת מה של אלימות, אנשי הכפר כרעו תחת הנטל של עבודה-שמירה-עבודה-שמירה, ודרשו עזרה. ההסתדרות ארגנה מחזורים של מתנדבים מהעיר שיצאו לשמור בכפר, והם איישו את העמדות "שלנו".
זמן קצר אחר כך גם לעירוניים נמאס, ונמצא הפטנט הבא: המובטלים ישמרו, תמורת שכר. אלפי מובטלים גויסו למשטרה, נהיו גפירים, ושמרו בשכר על הישובים. ההישג היה כפול - גם עבודה למובטלים, שהיו הרבה מהם באותה עת, לאחר שהכלכלה הערבית והיהודית הופרדו בכוח; וגם העובדה שחלק משכרם שולם ע"י הממשלה הבריטית.
החקלאים לא ממש אהבו את המובטלים האלה, ששמרו עליהם. הם לא ממש הרגישו נוח עם זה. בכל מקרה - באותה עת התחיל גם המנהג החדש של "כופר היישוב" שהיה מיסוי שנגבה ע"י הסוכנות היהודית, בארץ ובגולה. מיסוי שכל מטרתו היה תשלום החצי השני של משכורת הגפירים, הקמת העמדות, והקמת ישובי חומה ומגדל. יבואני הסיגריות והנהגים נשאו בעיקר העול - מזכיר משהו?
עובדה נוספת על העמדות - באותן שנים היה משבר היסטרי בענף הבניה, וכנראה שהיו המון קבלנים, פועלים וחומרי גלם משועממים, שגויסו לבנייתן של העמדות שלנו.
ורטבולים בהזורע
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ארדיכל שמתחילה ב "ביצורים, עדכון והמשך" טליקו - בהצלחה. האמת היא שתכננתי גיחת הפתעה לחברי הפורום להזורע ולמשמר העמק, בשניהם יש כנראה לא מעט ורטבולים, אבל הקדמת אותי - וכל הכבוד לך.
יש לי תמונה הסטורית של הבית הגדול במשמר העמק (השומריה) מתקופת המאורעות, עם עמדה ושקי חול, ונוטרים:
https://2008-uploaded.fresh.co.il/2...10/46338654.jpg
נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 14-03-2008 בשעה 17:40.
|
|