26-01-2008, 12:24
|
|
אדמין לשעבר
|
|
חבר מתאריך: 25.10.01
|
|
הפער הוא בדיוק הסיבה לבריחת המוחות.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "אלוף בצה"ל השתכר 45,647 שקל, סגן הסתפק ב-4,914 שקל - פער של פי 10"
הציבור, הצבא ואגפי האוצר הם האשמים במה שקורה - אלא שכל אחד מסיבותיו הוא. אנשי הקבע
הזוטרים מקבלים משכורות מגוחכות. זוהי בדיוק הסיבה לבריחת המוחות מהמערכת, ואני אנסה לפרט.
הציבור, שמייצג רמת שכר ממוצעת של 7,500 ש"ח - תוקף את עובדי המדינה (ובכללם, אנשי הקבע)
על "משכורות ענקיות, על אפס עבודה". בפועל, הקביעה הזאת נובעת רובה מבורות, ומתבססת על דברים
שהיו בעבר (בעיקר - נושא הפנסיה התקציבית שכבר אינו רלוונטי עוד). המשעשע הוא שבקרב העשירונים
העליונים (אותם טוקבקיסטים בynet ושות') גם ישנה צרות העין הזאת.
הצבא, שלא קשוב לקורה בשוק - לא יודע להשאיר אצלו את המוחות. בשלב מסויים בשירות, מרבית אנשי
הקבע עוברים את המהפך שבו הם מבינים שהצבא הוא סה"כ עוד מקום עבודה, ותרומה לחוסן הלאומי
והבטחוני של ישראל אפשר לעשות גם מבחוץ. להפך.. הכסף שהם יכולים לתרום מבחוץ דרך מס הכנסה
עשוי לעתים להיות גבוה בסדר גודל מזה שהם תורמים בשירותם. אני לא אתייחס כאן בכלל לאנשי הקבע
הקרביים, שמבחינתי הם דרג אחר לגמרי, ועצוב שאינם זוכים לתנאים שיפצו אותם על ההקרבה האישית,
על האובדן ועל הבעיות שהם הולכים להתקל בהן ביום שישתחררו משירות - אבל בתור מי שלא היה שם,
אינני יודע לדבר בשמם.
אם נחזור לעורפיים, הרי שהצבא הוכיח כבר בעבר שהוא התעורר מאוחר מדי. בתקופת הפריחה הגדולה
(1996-2001) מיטב המוחות עזבו את הצבא למה שכונה אז "תקופת הסטארט-אפים של 8200". בשלב
מסויים, התעוררו אי שם במחלקת הסגל ואכ"א הכריז על תוכניות שירות חדשות, מלגות נוספות ועוד המון
ממתקים וטופינים שהיו אמורים לגרום לאנשי הקבע להשאר במערכת ולא לצאת לעולם המפתה. זה
עבד.. זה עבד טוב מדי. ב2001, עת התחיל הצבא בתוכנית שלו - התפוצצה הבועה והחלה נהירה המונית
של מי שנזרקו מאותן חברות - חזרה לתוך המערכת.
אלא שכאן, במקום להנהיג מערכת סינון מכובדת - ראו בצבא כי טוב, והתחילו להרע את התנאים של
מי שיצטרפו. כך בשנת 2004 בוטלו הגדרות כמו "קצין טכני", כמות המלגות ללימודים קוצצה לעשרות (!!)
בלבד לכל הצבא, כך שנוצרו מצבים שאנשי קבע נאלצו להתמודד על מלגה בודדת מול אגף שלם במטכ"ל.
כמובן - התגובה הייתה בהתאם, וכמו שאנחנו רואים היום - השוק שוב פורח.
המוחות שלא עזבו, הם אותם אלו שזכאים לדירוגי המחקר - לפי התקן הישן. היום דירוג מחקר כבר
פשוט.. לא משתלם.
אגפי האוצר, בתור הגורם השלישי שאני מאשים במצב שנוצר - מסיבות דומות שבהן אני מאשים את
הצבא. ע"י הנהגת מדרגות שכר קבועות לבעלי תארים, ללא יכולת טיפול בחריגים והצגת חוזים אישיים-
מאבדים את אותם גאונים שאומנם לא סיימו תואר ראשון, אך כבר הספיקו להפוך לעמודי התווך עליהם
מושתתות יחידות. ברגע שאלו עוזבים, הידע עוזב איתם, ועשרה עתודאים לא יכולים לפצות על האובדן.
לסיכום, אין לי בעיה עם אלוף שמרוויח 45K. כל מנהל כללי של חברה מקבל יותר מזה. אני חושב
שהמערכת צריכה לבצע שני תהליכים מקבלים:- לגרור את כל עקומת השכר למעלה, בהתאמה. לא מדבר על המספרים שדווחו באשכול הזה- היות וכמו שאני כתבתי וכמו שאחרים הגיבו כאן, הם לא נכונים. לא ייתכן שיהיה קצין בתפקיד מקצועי בקבע שיקבל פחות משכר מינימום.
- להשתמש בנתוני הסוציומטרי שנאספים. גם אם יש סטיות תקן, הם מעידים על מגמות - ואסור להשאיר במערכת איש קבע שבמשך X סבבי סוציומטרי דורג בממוצע 0-3. לפטר קצינים לא רק בגלל שמפחדים שהם יהפכו ל"פרח מוגן", אלא בגלל שהם באמת לא טובים. את השומן שחותכים - לחלק בין האחרים.
למען הגילוי הנאות - אני שרתתי בקבע כסג"מ וכסגן (יצאתי לקצונה בשלב מאוחר בשירות) והמשכורת שלי
עברה את ה4,000 ש"ח במעט רק כשקיבלתי הוצ' רכב בסך 400 ש"ח בערך. מה שלא ידעתי לדרוש
בתחילת הקבע שלי. לא הייתי זכאי לשום הטבה טכנית, למרות שתפקידי במחשב היה "מהנדס מערכת",
ובפועל - הייתי אחראי על מערכת התוכנה של פרויקט לאומי. עבדתי מדי חודש 230 שעות בממוצע
(אומנם לא הייתי מחוייב לכך, אבל ערך האחריות אותו הצבא יודע לפמפם טוב מאוד לדרגים למטה, אבל
שוכח להפנים בעצמו - הוא זה שגרר אותי לכך). בחישוב פשוט, הרווחתי 17.4 ש"ח בשעה - 3 ש"ח פחות
משכר המינימום.