27-12-2007, 01:11
|
|
|
חבר מתאריך: 01.03.07
|
|
ברשותך אני יהיה סובייקטיבי לחלוטין ואנסה להביא רק טיעונים נוגדים (למרות שברור שיש שטח אפור גם כאן), רק כדאי שהדיון יהיה מעניין וחריף יותר.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי עידו גנוט
קודם כל זה מעניין שלפחות לכאורה יש לנו עניין בטנקים רוסיים (מעניין אבל לא מפתיע אני מניח כי יש מצב שנראה אותם בזירה ויש מצב שיש בהם טכנולוגיות שיכולות לעניין אותנו בלי קשר).
|
מה שידוע מהסיפור (אם אנחנו מניחים שהוא נכון), הוא שהיה מישהו במפעל "טראנסמאש" שהעביר מידע כלשהו לגורמים יהודים או ישראלים. אני גם בטוח ש-UFSB לא היה משחרר פרטים על המקרה. אם כך, יכול להיות מצב שמוסר המידע פעל מרוצונו ומיוזמתו האישית (והאפשרות הזאת ניראת לי סבירה ביותר, שכן מוזכר "מודיע" ולא "סוכן", וכיוון שמדובר ב"נתיב" שאמור, לפי השכל הישר, להימנע מפעילות ביון), כלומר לא מדובר לא בריגול תעשייתי ולא בריגול הגנתי, כפי שהגדרת זאת. אם נניח שמדובר באיש שפעל מטעם הביון הישראלי, אז יוצא שמדובר בריגול הגנתי, והרי אין למדינות ערב לא את T-80U, ובטח לא את "העיט השחור", ומן הסתם היה צריך לרגל בניז'ני טגיל ולא באומסק. לכן האפשרות הזאת נראת תמוהה ולא סבירה. לבסוף, אם מדובר באיש שפעל מטעם התעשייה הבטחונית הישראלית, הרי מדובר כאן על ריגול תעשייתי, ואז נשאלת השאלה מה בין מרכבות ל-T-80U? את הפתרונות הטכניים השונים, כגון מערכת טעינה אוטומטית חדשה הרי ניתן למצוא במקורות פתוחים, כגון קטלוגים של רישום פטנטים, וגם לא עושים מזה סוד גדול, ודברים אחרים כמו מיגון ומערכות אופטיות כנראה שלא מפתחים באומסק, אלא ב-NII-STALI (מיגון) ומפעלים בלרוסיים וצרפתיים (מיכשור אלקטרו-אופטי מתקדם). אז נניח שהתעניינו בסגסוגת שממנה מורכבת הפלדה (ונניח גם שאי-אפשר היה לגרד אותה מאיזה T-80 נטוש). האם התעשייה הישראלית מסוגלת בכלל לייצר סגסוגת כזו? לפי דעתי לא, בגלל טכנולוגיות ייצור שונות.
ציטוט:
לגבי מי מופקד על שמירת הסודיות במפעלים - כאמור זה שייך לנושא הסיכון - האם כדאי או לא כדאי ומה הרווח שלנו מפעולה כזאת לעומת מה ההפסד אם ייתפס המרגל.
|
כל העניין הזה מסתובב סביב בעיית הסיכון. ואמרתי למה אין הבדל בין ריגול צבאי טהור לריגול תעשייתי-בטחוני, ולמה זה שונה בתכלית מריגול תעשייתי המוכר לנו.
ציטוט:
בקשר למוצר שקיים אצל הרוסים והיינו רוצים להעתיק אותו - זאת שאלה טובה - תזכור שגם אם היינו רוצים לקנות S400 (סתם כדוגמא) אין כמעט שום סיכוי שנעשה זאת כמעט מכל סיבה שאתה יכול לחשוב עליה (כספי סיוע, יחסים עם ארה"ב, אינטגרציה עם מערכות מערביות וכו' וכו'). ושוב בכלל לא בטוח שהיו מוכרים לנו - תזכור שגם לרוסים יש גרסאות יצוא וגרסאות מקומיות כאשר גרסאות היצוא הן לרוב מופחתות יכולת בצורה די משמעותית ולכן שוב יש יתרון מובהק בריגול לצורך השגת המידע על הגרסאות המלאות (כאשר מה שמעניין הוא ריגול תעשייתי ולא ריגול הגנתי).
|
כנגד בעייות רכישת מערכות רוסיות יש את בעיית הסיכון בהחמרת יחסים מדיניים. מה עדיף - אני לא יודע.
בעניין ריגול תעשייתי לצורך השגת מידע על מערכות מתקדמות שתשולבנה בתעשייה בטחונית ישראלית - קודם כל לא ראיתי שהתייחסת לנקודת "מסורת העבודה" - שהיא חשובה מאוד לדעתי - ולנקודת בסיסים טכנולוגיים שונים של רוסיה וישראל. אז אם מדובר בפתרונות קונסטרוקטיביים או כימיים, למשל, אז ייתכן שיש בזה תועלת, אבל זה החלק הלא משמעותי. החלק המשמעותי, על-פי הבנתי, הם אלגוריטמים מתמטיים שמתגשמים בתוכנה (software), והחומרה (hardware) ש"מאכלסת" את התוכנה. החומרה מעניינת אותנו רק אם היא מתקדמת יותר מהמקבילות הישראליות - וקשה להאמין שזהו המצב, בהתחשב בהי-טק המפותח בארץ. והתוכנה במוצרים מסוג זה הרי מותמנת לרוב בחומרה באופן פיזי, כך שגם פה לא ברור מה לעשות עם הידע שנרכש.
ופה אני אחזור שוב לדוגמא של סין, על מנת להדגיש את העניין. לסינים יש אינטרס ברור להעתיק מערכות S-300PMU-2 רוסיות. סינים רכשו מספר גדול של מערכות, כך שיש להם גישה חופשית אליהן. לסינים יש תקציב בטחוני סה"כ לא רע, אני משאר. לסינים תעשייה בטחונית די מפותחת, וגם תעשיית ההי-טק לא רעה בכלל. ובכל זאת סינים לא הצליחו להעתיק את ה-S-300 בצורה שתאפשר הכנסתן של המערכות לשרות פעיל בכוחות היבשה. אז אם סינים לא הצליחו במצב כל כך אידיאלי - יש סיכוי שאנחנו נצליח יותר? לא נראה לי.
ציטוט:
קודם כל באמת אפשר שאין צורך לגנוב מההודים אבל להודים אין הכל ולא יהיה להם תמיד כל מערכת רוסית שמעניינת אותנו בעיקר כשזה נוגע לריגול תעשייתי ולא ריגול הגנתי שם מה שמעניין הוא המערכות הטובות ביותר שיש לרוסים (כאלו שאולי אפילו לא הגיעו לייצור כלל שלא לדבר על מכירה לצבאות זרים).
|
רוסיה, כמו גם ישראל, מספקת להודו את המערכות המתקדמות ביותר. יותר מכך, גם רוסיה וגם ישראל מפתחים בשיתוף עם הודו מערכות חימוש חדשות שכמותן עדיין לא נמצאות בשרות.
נערך לאחרונה ע"י Centurion בתאריך 27-12-2007 בשעה 01:19.
|