|
28-11-2007, 09:38
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
|
|
טבע תרפאיה וגינון טיפולי
מגמה או בשורה טיפולית חדשה ישנה, בחינה של שאלה הנשאלת רבות על ידי מבוגרים, מחנכים ומטפלים בישראל.
מאת: דר' תמר בן נפתלי- מכון "תמר-ה"
גישות חינוכיות ותראפויטיות המשלבות יציאה לטבע ,גינון ,עבודה עם צמחים ,והכרות קרובה עם עונות השנה והטבע הסובב אותנו, הינם דרכי עבודה חדשות-ישנות, הקיימות כבר שנים רבות במסגרות שונות בישראל ובעולם. רבים מהמבוגרים החיים כיום בישראל גדלו על בירכי חינוך חקלאי , גידולי שדה, סיורים מודרכים ושיעורי טבע מוגברים – כחלק מתפישת עולם חינוכית-והכוונה לאהבת הארץ "דרך הרגליים".
מחנכים ,מטפלים ופסיכולוגים עשו שימוש מאז ומתמיד בחיבור הטבעי והמולד של כל אדם אל האיכויות והתכונות המיוחדות של הטבע .
נקודת המוצא היא הכמיהה והגעגועים הטבועים בנו לשלווה,לירוק ,לראשוני , למדויק,לאוטנטי, להזדהות עם הצמיחה ,ההתחדשות ,היצרנות והכמיהה ליופי.
אז מה חדש ?
החידוש ב" טבע – תראפיה" ו"בגינון הטיפולי" הוא הכנסתם ל"חדר" הטיפולים ושילובם באופן פורמאלי ומכוון בטיפול התראפויטי, ועיצובם כמתודה באקדמיה.
גישות חדשות אלו מציעות מרחב חדש ועשיר להתפתחות נפשית.
דרך החיבור והיציאה לגינה ולטבע מציע המטפל "שפה" אחרת מהטיפול ה"קונבנציונאלי", בכך שהעבודה היא לא רק מילולית אלא סימבולית, מכוונת ומחוברת למחזור החיים והטבע. דו –שיח טיפולי כזה מאפשר ביטוי עצמי חדש והתפתחות רגשית ותחושתית בדרכים חדשות ויצירתיות.
" המטפל והמטופל נפגשים במרחב הטבע שאינו קניינו של אף אחד מהם.מה שמאפשר עבודה ממקום מאוזן יותר ופחות מאיים ".
יתרונות נוספים גלומים במגוון חומרים עצום המעודד את המטופל להתחבר לביטוי אישי , דרך אין סוף האפשרויות הגלומות בטבע .
החיבור של כל אדם לצמחי המאכל , התבלין , הריפוי ,הנוי והבר הוא רב עוצמה , העוצמה של הטבע מעודדת ספונטנית ,יצירתיות וחיבור לסיפור האישי דרך ייצוגים רבי משמעות ותהליכי השלכה ,הזדהות וביטוי אישי.
מתי התחיל הטיפול בטבע וגינון?
הטיפול בעזרת גינון וצמחים הוא אחד מיכולות הריפוי העתיקות ביותר בעולם, וראשיתו במרפאים השבטיים ובשמאנים ורופאי האליל אשר ביצעו את עבודת הריפוי שלהם במרחב הטבע.
יש עדויות כתובות ממצרים העתיקה על כך שרופא המלך מציע לנסיך, לצאת לטיול בגני הארמון כחלק מריפוי לתחלואים שונים ,פיזיים ורגשיים.
בארה"ב, באנגליה ובספרד קיימות עדויות על שימוש בחקלאות כחלק מטיפול פסיכיאטרי, כבר בסוף המאה ה-17. בנג'מין רוש (Benjamin Rush), אשר ידוע כאחד מאבות תחום הפסיכיאטרייה באמריקה, נחשב לפסיכיאטר הראשון שפתח את הדלת לקבלת השימוש בחקלאות, כחלק מטיפול בחולי נפש. בשנת 1798 הוא כתב שעבודת אדמה במסגרת חווה חקלאית היא בעלת אפקט מרפא לחולי נפש.
בישראל החלו להכשיר מטפלים ב"גינון הטיפולי" ו,טבע-תרפיה" רק בשנים האחרונות.ב"תמר-ה" הוקמה תכנית המשלבת טבע, גינון טיפולי ותרפאיה באומנות כתפישת עולם אקלקטית.
היכן מתקיים הטיפול?
הגינון הטיפולי מתקיים בגינה, שדה, חממה וערוגות וביציאה לטבע הפראי (ים , מדבר, חורשה וכד. ).
בעזרת הצמחים וחומרי הטבע, ובתיווכה של האמנות, יוצרים המטפל והמטופל מרחב המאפשר שינוי, צמיחה רגשית וריפוי. המסגרת הטיפולית יכולה להיות אישית, זוגית, משפחתית או קבוצתית.
הטיפול המשולב כולל גם העצמה דרך יצירה מחומרי הטבע, בסביבה טבעית ופתוחה, שמאפשרת דיאלוג טיפולי חדש-ישן נכון , ומאפשר יותר
מי האוכלוסייה המתאימה לטיפול בטבע וגינון טיפולי ?
כל אדם - ילד נער מבוגר וקשיש.
_____________________________________
|
|