23-10-2007, 21:30
|
צחי בן עמי לתחום התעופה הצבאית, חיל האויר ותולדותיו
|
|
חבר מתאריך: 17.10.04
|
|
קצת סדר....
המנחת הראשון בירושלים היה בבקעה, והטייס הראשון שנחת שם היה טייס צרפתי במסגרת מרוץ אווירי מצרפת למצרים (לא בטוח לחלוטין בפרטים, ואין לי כוח לחפש את הספר).
מתחרהו דווקא החליט לקצר ונחת במקווה ישראל - רק שזה עלה לו בתיקון כן הנסע...
התורכים\גרמנים הקימו שדה באזור ארנונה\תלפיות - שדה שפעל שם עד לכיבוש הבריטי.
הבריטים העתיקו את שדה התעופה לעטרות, שהחל כשדה נחיתה והתפתח לשדה סלול (יש לי מפות איפשהו).
עד לתקופת מלחמת העצמאות - הופעל מנחת בגבעת שאול - הנמחת נקרא מג"ש (מנחת גבעת שאול) והושבת לאחר שתושבי דיר יאסין (היום הר נוף) ירו על המטוסים שעמדו על קו הרכס. לשם כך הועבר המנחת אל עמק המצלבה (היום גן סאקר) אל מה שנקרא מרו"מ - מנחת רוממה ו(עמק ה)מצלבה.
בשדה זה נהרגה בתאונת מטוס זהרה לביטוב.
לא ידוע לי על חזרתו לפעילות של מג"ש אחרי מלחמת העצמאות, אולם זכור לי שבשנות השמונים עדיין ניתן היה להבחין בשוליו של רחוב כנפי נשרים בסימוני המסלול מבצבצים תחת האספלט של הכביש.
קו הטיסות של ארקיע מירושלים התדלדל והלך, והסתכם בסופו של דבר במטוס קל עם 6 מקומות שהחליף את המטוסים הגדולים יותר.
ככל הזכור לי - לא נחת במקום מטוס 747 (אני חושב שלו נחת שם - לא יכול היה להמריא) - אולם בעת הכרזתו של השדה כשדה בינלאומי - נחתו בו כמה טיסות מסחריות מברה"מ. זה היה בשנות ה-90.
עוד אנקדוטה בנושא - בשנת 1995 יורט מטוס קל ירדני, שחדר למרחב האווירי של ישראל, ע"י שני מטוסי F-15, ואולץ לנחות בשדה. החקירה המשטרתית (ובדיקת החבלן [הרבה לפני פיגוע התאומים] שנמצאת אי שם בארכיון הצילומים של במחנה) היתה קצרה, והתחלפה במהירות בשרות קייטרינג שנועד להשביע את החניך המבוהל - שכנראה עשה את פישול חייו בטיסת הסולו. אחרי כשעתיים - הגיע מטוס קל נוסף עם צמד מדריכים ש"גררו" את המטוס חזרה לירדן.
אף אחד לא הזכיר את מפעל מת"א של התע"א... האם הוא עדיין פעיל? אני יודע שהיתה\יש כוונה להעבירו ללוד.
בתחילת האינתיפדה השנייה פרס לשם גף של מסוקי צפע. אח"כ כנראה שזה היה מעט בעייתי נוכח הקרבה לגדר של מ.פ. קלנדיה...
ושכחתי להזכיר את נשר תעופה ותיירות שפעלו משם, ואת כנפי ירושלים... ושיהורם גאון היה אחד מהחניכים שלהם (באופן מתוקשר למדי במקומונים של עיר הקודש)...
נערך לאחרונה ע"י Soloavia בתאריך 23-10-2007 בשעה 21:33.
|