07-09-2007, 09:18
|
|
|
חבר מתאריך: 25.10.04
הודעות: 3,178
|
|
על מה הולך תקציב הביטחון: לימודים בהרווארד של אלופים לקראת פרישה
חשבתם שסודות ביטחוניים בישראל נוגעים רק לתוכניות מגירה של נשק יום הדין? מתברר שבצה"ל של המילניום השלישי יש סודות שמורים יותר. לא מדובר בסודות הקשורים בפעילות מבצעית, אלא דווקא בתנאי השירות של הקצינים הבכירים ביותר - ובעיקר של אלה המחפשים את הג'וב הבא באזרחות. מתברר שבצה"ל שמורה כבר שנים הטבה למיוחסים שבקצינים, המאפשרת להם ליהנות, על חשבון משלם המסים, מכמה חודשי מנוחה במדשאות המוריקות של אוניברסיטת הרווארד לפני שייצאו לחיים הקשים באזרחות.
באוניברסיטה היוקרתית פועל אחד מבתי הספר הטובים בעולם למינהל עסקים, וכמה מהמנהלים הטובים ביותר בעולם העסקים הישראלי עברו בו. לצד התואר הרשמי, שדרישות הסף בו גבוהות מאוד ותוכנית הלימודים בו מפרכת, מקיימת האוניברסיטה גם מסלולים מקוצרים למנהלים בכירים שמעוניינים להשתלם ללא תואר פורמלי.
מדובר בתוכניות בנות 3-6 חודשים במסגרתן מקבלים המשתתפים תכנים ספציפיים המותאמים לבעלי ניסיון שעמדו בראש מערכות גדולות. עם המרצים בתוכניות המיוחדות, מלבד הסגל הקבוע של בית הספר למינהל עסקים, נמנים כוכבי ניהול מארה"ב ומהעולם שבנסיבות רגילות מנהל ישראלי ממוצע לא היה חולם לפגוש.
עלות הלימודים עצמם, עוד לפני שמביאים בחשבון את הוצאות המגורים, הכלכלה והטיסות, מגיעה לכ-60 אלף דולר - סכום שגם חברות גדולות במגזר הפרטי בישראל היו מהססות להוציא על הכשרת מנהלים. בצה"ל חושבים אחרת: במשך יותר משני עשורים נשלחים קצינים בכירים - בעיקר בדרגות אלוף ורב אלוף אך בשנים האחרונות גם כמה תתי אלופים - להשתתף במסלול היוקרתי ולשכלל את כישורי הניהול שלהם.
העלות הכוללת, האסטרונומית - קרוב ל-100 אלף דולר לכל משתתף - ממומנת כמובן מתוך תקציב הביטחון. בתגובה לפרסום קודם בנושא ניסו באחרונה בצה"ל לטעון שמדובר ביישום מסקנות ועדת ברודט שקבעה כי "קצינים ברמת תא"ל או אל"מ יעברו תקופת שבתון בסקטור העסקי לשם הקניית ערכי ניהול", אבל שכחו שנדיר למצוא קצינים בדרגות אלו בתוכנית היוקרתית; את הפינוק הזה שומרים אלופי המטכ"ל בעיקר לעצמם. את ההחלטה מי יזכה בהשתלמות היוקרתית מקבל, על פי הנוהל, הרמטכ"ל באופן אישי, תוך התייעצות עם ועדה מיוחדת בה חברים כמה אלופים.
הטיעון המגוחך של תרומה למערכת והקניית ערכי ניהול נהפך מושחת כשבוחנים את שמותיהם של כמה מאלה שזכו במתנה היוקרתית, שאם למדו משהו בהרווארד, זה יתרום להם בעיקר בקריירה האזרחית אליה פרשו מיד בתום ההשתלמות. במרבית המקרים הם גם לא נדרשים להשתתף בעלות ואינם משלמים מס על ההטבה.
בצה"ל סירבו כאמור לחשוף את שמותיהם של הזוכים המאושרים. סיבה אפשרית: הרמטכ"ל גבי אשכנזי, שפרש מצה"ל לאחר סיום תפקידו כסגן רמטכ"ל, היה בין המשתתפים בתוכנית. כשיצא לשם כבר היה עם חצי רגל בעולם העסקים ולא חלם על נסיבות בהן ישוב ללבוש מדים. גם קודמו בתפקיד, דן חלוץ, שב באחרונה ממדשאות הרווארד הישר לחיקו של עולם העסקים הישראלי. במקרה של חלוץ האבסורד גדול במיוחד: באוגוסט 2005 הודיע לאלופי המטכ"ל כי לא יאפשר לימודים של קצינים בחופשת פרישה - וכעבור פחות משנתיים הפר את ההוראה של עצמו.
קדמו להם ראש אמ"ן לשעבר, האלוף אהרון זאבי פרקש, ערב פרישתו מצה"ל; תא"ל פנחס בוכריס שפרש מצה"ל ועבר לעסקים פרטיים עד שנקרא לשוב למערכת כמנכ"ל משרד הביטחון; תא"ל יאיר גולן ותא"ל נועם תיבון מצבא היבשה; ומקביליהם מחיל האוויר, תא"ל רם שמואל ותא"ל אבישי לוי. בעבר השתתפו בתוכנית גם האלופים עמרם מצנע (שהמשיך בצה"ל לתפקיד נוסף) ואורי אור, טרם פרישתו. סגן הרמטכ"ל הפורש, האלוף משה קפלינסקי, הספיק גם הוא כבר לקבל אישור למימון ההשתלמות - אבל ברגע האחרון החליט לא לנסוע, אולי מתוך חשש מביקורת ציבורית. לצדם יוצאים להשתלמות גם בכירי שב"כ ומוסד טרם פרישתם, ובממוצע שולחת מערכת הביטחון כחמישה משתתפים מדי שנה על חשבון משלם המסים.
מחוסר נתונים רשמיים הרשימה המובאת כאן היא חלקית בלבד: בצה"ל מעדיפים כאמור לשמור את הנתונים בסוד ולהפקיר את מי שטרחו לציין בקורות חייהם את העובדה שנשלחו להשתלמות. בכל מקרה אין בפרסום הרשימה כדי לטעון כי מי מהמשתתפים יצא ללימודיו ללא אישור או כי אינו קצין ראוי.
אחרי מאמצים רבים הסכים דובר צה"ל לשחרר תגובה לאקונית: "לימודים אקדמיים והכשרות מקצועיות מהווים בסיס לפיתוח משרתי הקבע, הן בפן המקצועי והן בפן האישי, כמו בכל ארגון אחר מקביל בעולם. מרבית ההכשרות מתקיימות בישראל, לרבות לימודים אקדמיים. בנוסף, מתקיימות הכשרות מקצועיות בחו"ל בשיתוף פעולה עם צבאות העולם. ללימודים אלו יוצאים במסורה בכירים בצה"ל, וזאת לאחר אישור הלימודים בידי הדרגים הגבוהים ביותר ולאחר בחינה משפטית". בנוגע ללימודיו של הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל דן חלוץ, העניין נמצא בטיפול בין צה"ל לרשויות האוצר והמסים".
|