|
06-09-2007, 10:13
|
|
|
חבר מתאריך: 16.04.07
הודעות: 1,241
|
|
רוכב שמים - פרטים מעניינים על הפרוייקט.
כתבה של יוסי מלמן ב"הארץ" של יום 6.9.07:
רוכב שמים
במהלך מלחמת לבנון השנייה הזעיק צה"ל כמה מעובדי רפא"ל (הרשות לפיתוח אמצעי לחימה) לבצע בעבורו משימה רגישה. הם התבקשו להסתפח לגדוד בגזרה המזרחית ולהפעיל את "עפרוני זהוב", מטוס זעיר ללא טייס. זה מטוס במשקל של כ-6 קילוגרמים, שנושא מצלמה במשקל קילוגרם אחד. המזל"ט של רפא"ל הצטרף ל"סקיילרק", מזל"ט דומה של חברת אלביט מערכות, שהופעל באותה מלחמה בגזרה המזרחית.
הביצועים של שני המזל"טים, לטענת החברות וקציני צה"ל, היו מוצלחים ביותר. הם סיפקו מידע מודיעיני חשוב והצילו חיי אדם. הצלחתם רק מחזקת את ההכרה של משרד הביטחון וצה"ל בצורך להכניס מוקדם ככל האפשר את מזל"טים לשירות פעיל ומבצעי בחיל היבשה.
לשם כך עומד משרד הביטחון, באמצעות אגף מפא"ת (מינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית), לפרסם בקרוב מכרז להצטיידות בעבור מפקדת זרועות היבשה (מז"י). שם הקוד של המיזם הוא "רוכב שמים". מדובר באספקת 70-100 מערכות בהיקף של 20-30 מיליון דולר. בכל מערכת יהיו שלושה מטוסים, ועליהם מטע"ד (מטען ייעודי), או במלים אחרות מצלמה. למעשה מדובר בשתי מצלמות, אחת לראיית יום והשנייה לראיית לילה.
ביצועיו של המזל"ט תלויים במשקלו, בכושר הנשיאה שלו, ביכולת התמרון, בהשפעת רוחות על תעופתו ובעמידות המצלמה למכה שתספוג בנחיתה. מזל"טים מסוג זה נמנים עם משפחה שקרויה "מתחת לעננים". הם אמורים לטוס בשקט מרבי בגובה נמוך, כדי לא להתגלות, למרחק של קילומטרים אחדים, ולשגר לתחנת הבקרה צילומים על תנועות אויב.
אבל פרסום המכרז מלווה במאבק קשה, שנושא לעתים אופי מכוער של השמצות, רמיזות לאי-סדרים, בזבוז כסף והתנהלות לא עניינית. חמש חברות לפחות מתעתדות להשתתף במכרז: אלביט מערכות, התעשייה האווירית (שם הקוד של המזל"ט שלה הוא בירד-איי-400), רפא"ל, אירונאוטיקס (שם הקוד אורביטר) ורותם תעשיות, שהיא זרוע השיווק של הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג), הלא היא הכור הגרעיני בנגב.
רותם מתמודדת על המכרז (בשם הקוד כספר) בשיתוף טופאי ויז'ן, חברה קטנה המייצרת בלוני תצפית, מצלמות ומזל"טים. רפא"ל ניגשת למכרז יחד עם בלובירד, חברה קטנה שהקים רונן נדיר, יוצא חיל האוויר, שאליה הצטרפה לאחרונה קבוצת משקיעים בראשות האלוף (מיל') דורון אלמוג, שגם רפא"ל שותפה בה.
המיזם התחיל לפני יותר מארבע שנים. מפא"ת פירסמה ב-2003 מכרז לרכישת כמה דגמים לבדיקה (אבלואציה). במכרז זכתה אלביט מערכות, שהצעתה הועדפה על פני זו של התעשייה האווירית. כמה מהמזל"טים של אלביט נמצאים מאז בשימוש מז"י, שבוחנת את הביצועים. אלה הם המזל"טים שהשתתפו במלחמת לבנון.
על סמך בדיקה זו בשיטת טעייה וניסוי, נקבעו אפיוני המכרז. למעשה הודיעה מינהלת המיזם כבר ב-2003 לחברות המעוניינות כי בכוונתה לפרסם מכרז להצטיידות בתוך זמן קצר יחסית. אלביט מערכות הניחה אז כי זכייה באבלואציה העניקה לה יתרון לקראת המכרז. אבל המכרז מתעכב זה כשלוש שנים. העיכוב הזה מעורר אצל כמה מתמודדים תחושה שאולי היה למישהו עניין להמתין, כדי לאפשר למתמודד אחר, רפא"ל, להיערך.
מה עוד שלפחות שניים מעובדי רפא"ל קשורים למפא"ת. אחד הועסק בה בתקופת שנת השבתון שלו והשני משמש כיום ראש מחלקה במפא"ת. ממשרד הביטחון טוענים כי לא היה בהעסקתם שום חשד לניגוד עניינים. במינהלת המיזם דוחים בתוקף את כל הרמיזות ומגדירים אותן "מרושעות" ו"חסרות שחר". לטענתם, הם מנהלים את המיזם כראוי בליווי משפטי של יועצת משפטית של המשרד, לפי כל הכללים והנהלים. הם מסבירים כי לא היתה כל כוונה לפרסם מכרז לפני כמה שנים, משום שתהליך הבדיקה והפיתוח אורך זמן.
גם ברפא"ל דוחים מכל וכל את השמועה כאילו יש מישהו במשרד הביטחון שמעדיף אותם על פני המתחרים, ומציינים כי מדובר בתחרות קשה ופתוחה בין יצרנים בעלי ניסיון. ביוני 2007 שיגרה מינהלת הפרויקט מכתב תחת הכותרת "רוכב שמים התראה ליציאה למכרז", שבסעיף שלוש שלו נכתב כי "במסגרת המכרז, יוכתבו מטע"די קונטרופ, מטע"דים שישולבו במערכת 'רוכב שמים'". על המכתב חתום מנחם ינקו, ראש ענף מעט"ר (מערכה לטילים ורקטות) במפא"ת. ינקו הוא סגן אלוף, מפקד גדוד, שמועסק עתה בהשאלה במשרד הביטחון. קונטרופ היא חברה לייצור מצלמות וציוד אופטרוני (אופטי ואלקטרוני).
העובדה שמינהלת המיזם מכתיבה למי שרוצה להשתתף במכרז לרכוש אך ורק את המצלמה של קונטרופ היא בסיס לאחת הטענות הקשות הנשמעות. אנשי מפא"ת מאשרים כי אכן זו דרישת המכרז. הם גם מודים כי כבר לפני חמש שנים התקשר משרד הביטחון עם קונטרופ בחוזה, ללא מכרז, לפתח את המטע"ד. עלות הפיתוח הסתכמה מאז ב-4 מיליון דולר. יותר ממחצית הכסף בא מתקציב משרד הביטחון. גם כאן היה מעבר של עובד שמעורר סימני שאלה אצל כמה מהמתמודדים. עובד במחלקת מעט"ר עבר לקונטרופ.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי העובד בכל שנות עבודתו במפא"ת לא היה קשור לפרויקט. במפא"ת מדגישים כי החוק מאפשר להם להתקשר בהתקשרות של "ספק יחיד" ללא מכרז, וכי מתחילת המיזם היתה כוונה להכתיב את התנאי שהמצלמה תהיה מתוצרת קונטרופ. לדבריהם, מדובר במטע"ד (הם מכנים אותו "מטעדון"), על בסיס רעיון ייחודי של קונטרופ. הם מוסיפים כי הפיתוח של קונטרופ הצליח, נבדק בצה"ל וביצועיה של המצלמה עולים להערכתם על ביצועים של כל מטע"ד אחר מסוגו הקיים בארץ ובעולם. יתר על כן, לטענתם ההפרדה בין המנשאה - המטוס - לבין מטענו הייעודי רק משכללת את התחרות.
העובדה שחברת אירונאוטיקס, העומדת להשתתף במכרז של "רוכב שמים" והיא שותפה ב-18% בחברת קונטרופ, אינה מטרידה גם היא את אנשי מפא"ת. לדבריהם, לפי ייעוץ משפטי שקיבלו, עובדה זו אינה מעניקה שום יתרון לאירונאוטיקס על פני המתחרים האחרים. במפא"ת מוסיפים כי קונטרופ קיבלה הנחיה לשתף פעולה עם כל מי שמבקש להתמודד במכרז ולספק לו את כל הנתונים והמידע על המצלמה, והיא אכן עושה זאת. במלים אחרות, לפי מפא"ת הכל תקין בממלכתם והם מנהלים את מכרז "רוכב שמים" כפי שהם מנהלים עוד מאות מכרזים לפיתוח והצטיידות אמצעי לחימה עבור צה"ל.
במז"י מרוצים מניהול המיזם, ואומרים כי פרט למחלוקות מקצועיות מזדמנות עבדו כל הגורמים בשיתוף פעולה מלא, ומדגישים כי זו תהיה הפעם הראשונה שחיל יבשה יפעיל כלי אווירי ללא חיל האוויר.
|
|