איגוד מקצועי בריטי גדול שוקל חרם על ישראל
תגובות להחלטות החרם בבריטניה
איגוד עובדי השירות הציבורי בבריטניה (UNISON), ארגון העובדים השני בגודלו במדינה, עם כ-1.5 מיליון חברים, שוקל הטלת חרם כלכלי על ישראל. אם כך יקרה, יאמץ האיגוד את עמדת איגוד המרצים בבריטניה שהתקבלה שלשום, לקדם הטלת חרם אקדמי על מוסדות לימוד בישראל.
החלטת איגוד העובדים הבריטי עתידה להתקבל בוועידה השנתית שלו שתתקיים בין 19 ל-22 ביוני בברייטון. מדובר בהחלטה בעלת משמעות מעשית ולא רק סמלית, כי איגוד זה נחשב לבעל השפעה כלכלית גדולה בבריטניה. מאחורי ההצעה להטיל סנקציות על ישראל עומד סניף בריאות הנפש של מנצ'סטר, שפועל בעקביות נגד ישראל, בכנסי איגוד עובדי השירות הציבורי.
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר אתמול כי מדובר ב"החלטה מסוכנת, כי היא עשויה לפגוע בעובדים רבים בישראל ובמעסיקיהם, בעיקר בארגונים בעלי קשרי מסחר עם בריטניה". בהסתדרות אמרו שהחלטת האיגוד הבריטי עשויה להביא לחרם צרכנים על מוצרים מישראל ובהנחיה לקרנות הפנסיה של האיגוד להימנע מלהשקיע בישראל.
לדברי עיני, איגוד עובדי השירות הציבורי הבריטי נהנה עדיין ממעמד מרכזי במדינה, והוא בעל מעורבות כלכלית עמוקה בחברות בריטיות, גם במגזר העסקי-פרטי. עיני שיגר אתמול מכתב לנשיא האיגוד, דייב פרנטיס, וקרא לו לבטל לאלתר את הצעת ההחלטה.
בכירים באוניברסיטאות הישראליות העריכו אתמול שכמו בשנים קודמות, גם להחלטת ארגון מרצי האוניברסיטאות והמכללות בבריטניה, המעודדת חרם אקדמי על ישראל, תהיה השפעה מעטה, אם בכלל. עם זאת הם הציעו פעולות למאבק.
שלשום אימץ הארגון (UCU), המונה 120 אלף מרצים, החלטה המגנה את "שיתוף הפעולה של האקדמיה הישראלית עם הכיבוש", ומנחה את החברים בכל סניפי הארגון לדון בקריאה של איגודים פלשתיניים ל"חרם בינלאומי מקיף ועקבי על מוסדות אקדמיים בישראל".
ההחלטה עוררה תגובות-נגד חריפות בבריטניה. ביל ראמל, השר לחינוך גבוה בממשלת בריטניה, הביע אכזבה מהחלטת UCU. בהודעה שפירסם הודיע כי "ממשלת בריטניה תומכת באופן מלא בחופש אקדמי ומתנגדת בתקיפות לחרמות אקדמיים על ישראל או על אקדמאים ישראלים". גם ראשי "ראסל גרופ", גוף המאגד את אוניברסיטאות המחקר המובילות בבריטניה, הודיעו שהם "דוחים על הסף" את הקריאה לחרם, ו"יתנגדו בחריפות" לניסיונות לחרם אקדמי.
לדברי הפרופ' איתמר רבינוביץ, הנשיא הפורש של אוניברסיטת תל אביב, ודיוויד ניומן, הפרופסור מאוניברסיטת בן גוריון, שהירצה במסגרת כינוס UCU שלשום, על האוניברסיטאות עצמן לקחת את הובלת המאבק בחרמות אקדמיים. לדברי ניומן, את המאבק בחרם מובילים ארגוני הלובי היהודי והישראלי ולא אנשי אקדמיה בכירים או גורמים רשמיים באוניברסיטאות. "כשתומכי החרם רואים את הלובי היהודי מסתובב כאן, זה דווקא מחזק ומעודד אותם", אמר ניומן. "זה נראה כאילו המאבק הוא רק מאבק פוליטי על נושאים יהודיים וישראליים ולא מאבק על חופש אקדמי ומחקר".
רבינוביץ קרא להטלת סנקציות על גופים שתומכים בחרמות אקדמיים. כך, למשל, הוא הציע שקרנות מחקר לא יעניקו תקציבים לעוסקים בחרם אקדמי.
"אני מבין מדוע אתם כועסים על ההחלטה של איגוד המרצים הבריטי, אבל אני לא מאמין שתהיה לכך השלכה על היחסים בין המדינות", אמר אתמול שגריר בריטניה בישראל, טום פיליפס, בראיון ל"הארץ". פיליפס נשמע ספקן לגבי האפשרות שאכן יוטל חרם. הוא ציין כי ההחלטה שהתקבלה שלשום לא קבעה שיוטל חרם.
לדברי השגריר, "ישראל מושכת ביקורת כי היא חברה בעלת ערכים שמתמודדת עם דילמה של כיבוש". הוא הוסיף כי זו לא עמדה קלה להיות בה, אבל "אתם צריכים לדעת שכל עוד הכיבוש נמשך, תהיה ביקורת".
|