לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #5  
ישן 19-01-2007, 17:00
צלמית המשתמש של 2liviu
  2liviu 2liviu אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 30.04.06
הודעות: 2,246
למה? מה ההפתעה?
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי Elyakim שמתחילה ב "אחד הכותרות המשמעותיות ביותר שראיתי..."

טכנולוגית זה לא אתגר מיוחד, בטח שלא עם פצצת אטום. הקרינה בלבד תעשה את המלכה מבלי צורך לדייק.
פוליטית, הסינים כבר הראו כוונה ויכולת לפגוע בלוויני תצפית אופטיים ע"י סינוור. כך שזה אבולוציה לא רבולוצייה...

אולי ההפתעה היא בהתמדה ובהשקעה בהמשך הפיתוח. הפתעה פוליטית.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי Elyakim
אני חושב שכעת הכאב ראש של האמריקאים שנקרה "סין" הפך למיגרנה.
ואם ניסתכל בפרטים הקטנים, סין יכולה ע"פ הכתבה להגיע ליכולת של לניטרול לוויני ה GPS
ובכך לגרום לפגיעה מוחשית ביכולות צבא ארה"ב.
ואם לא די בכך... מספיק שהמידע יעבור למדינות שכנות והכאב יהפוך כבר לנגע.
_____________________________________
I like my islamist extremist like my roasted chicken... dead and fried to the bones
גם לי, גם לי בבקשה תקנו את שגיאות הכתיב

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 20-01-2007, 05:30
  מיקיטל מיקיטל אינו מחובר  
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
 
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,997
סקירה קצרה ב- CNN היום...
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "..."

דומה שקו "ההגנה-מתקפה" של ממשל ארה"ב בנושא אינו עוסק באיום הפגיעה עצמה אלא בפיזור החלקיקים הרבים שנפוצו בחלל ואפשרות פגיעתם במעבורות חלל ובלווינים אחרים הסובבים בחלל.

זהו קו הסברתי-פוליטי מעניין שכן טיעונים צבאיים גרידא נגד סין קשה יהיה לממשל להעלות בנושא הזה...

דובר על אפשרות של כ- 40,000 חלקיקים שינועו במהירויות של 17,000 מייל לשעה במסלול בלתי ידוע שנים רבות לאחר הפגיעה והפיצוץ.

הוזכר גם כי רשתות השידור של רוסיה טוענות שלהד"ם (לא היו דברים מעולם...). לא ממש ברור לי מדוע הם טוענים כך.

בנוסף הוזכר שארה"ב ביצעה ניסוי דומה לפני כ- 22 שנים....!!!

טל - האם יש פתרונות מעשיים לאיסוף האשפה המסוכנת הזאת בחלל ?
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #15  
ישן 19-01-2007, 18:48
צלמית המשתמש של 2liviu
  2liviu 2liviu אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 30.04.06
הודעות: 2,246
מה הקשר...
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי galavdi123 שמתחילה ב "מה מצבה של סין מבחינה כלכלית?"

ולנו יש כסף ללווינים...

ולעצם שאלתך, התוצר הלאומי הסיני גדל בכ10% לשנה בהתמדה! מזה מספר שנים.
האמריקאים מתלוננים מזמן על עודף הייבוא על היצוא (למזרח בכלל, ולסין בפרט) וממשיכים משיקולים כלכליים להעביר ייצור לשם, כי זה זול יותר היום ולעזזל המחר.
כסימטום לכך אפשר לראות מאות אלפי מכולות ריקות התקועות בנמלים בחוף המערבי, כי זה לא כלכלי להחזירן ריקות!!! הירוקים מחפשים פתרונות מיחזור, איך להשתמש בהן לבניית מגורים.
_____________________________________
I like my islamist extremist like my roasted chicken... dead and fried to the bones
גם לי, גם לי בבקשה תקנו את שגיאות הכתיב


נערך לאחרונה ע"י 2liviu בתאריך 19-01-2007 בשעה 18:50.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #22  
ישן 19-01-2007, 21:00
צלמית המשתמש של 2liviu
  2liviu 2liviu אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 30.04.06
הודעות: 2,246
אכן כך.
בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי נץ כחול שמתחילה ב "כי הסינים מתייחסים לעם שלהם כמו לעבדים..."

יש עוד המון לתקן גם אצלהם. אך הכלכלה שלהם גדלה בקצב המהיר ביותר בעולם כיום. זה בהחלט לא מצב נורמאלי, אך הלואי עלנו בעיות כאלו...
קצב גידול כזה, במימדים כאלה, וללא נסיון בכלכלה חופשית. קשה לשליטה ובקרה אף לשלטון טוטליטרי. יש חריקות, יש שחיתות, ומי שלא מעורב בכלכלה החדשה נשאר מאחור ומשתכר כדבריך 5$. והשלטון לא מגיב.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי נץ כחול
אנשים מסכנים מהכפרים עובדים כל היום בעבודת פרך במפעלים תמורת 5$ במקרה הטוב
תראה לי עוד מדינה מערבית או נורמאלית אחת בעולם שמרשה דבר כזה.
_____________________________________
I like my islamist extremist like my roasted chicken... dead and fried to the bones
גם לי, גם לי בבקשה תקנו את שגיאות הכתיב

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #39  
ישן 08-08-2007, 16:11
  טל ענבר טל ענבר אינו מחובר  
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
 
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
הדרקון והחלל: על לוחמת חלל בסין
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ColMonty שמתחילה ב "ארה"ב: סין הצליחה ליירט לוויין בחלל"

חלק א של מאמר בנושא שפורסם היום בקובץ המאמרים של מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל:

---------------

מבוא

לוויין מטאורולוגי ישן בשם FENGYUN 1 C, ששוגר על ידי סין, חולל סערה עולמית שנים לאחר שסיים את פעולתו ונע ללא תכלית במסלולו. לוויין זה נבחר על ידי סין לשמש כמטרה לנשק נגד לווייני שפותח על ידה, ונוסה לראשונה ב – 11.1.2007 . הלוויין, שהקיף את כדור הארץ במסלול קוטבי בגובה של כ – 850 ק"מ, נפגע על ידי טיל ששוגר דקות מעטות לפני כן מבסיס החלל הסיני שיצ'אנג[1] (Xixhang ). עם הפגיעה, התפוצץ הלוויין לרסיסים רבים, אשר נעים מאז במסלול, ומאיימים לפגוע בלוויינים ונכסי חלל של מדינות נוספות, וחמור מכך, מהווים תזכורת מתמדת לסכנות שבמערכות לוחמת חלל.

במאמר זה אעמוד על ההיבטים הטכנולוגיים של מערכת לוחמת החלל של סין, על ההשלכות הבינלאומיות של ניסוי השמדת הלוויין הסיני ועל ההשלכות ארוכות הטווח של עיצוב מדיניות החלל במדינות שונות, כתגובה להדגמת יכולת השמדת הלוויינים שהופגנה על ידי סין. כמו כן, אסקור בקצרה את האמנות הבינלאומיות השונות המתוות דרכים לפעילות בחלל, כפי שאומצו על ידי רוב המדינות החברות באו"ם. לסיכום, אעמוד מעט על מניעיה האפשריים של סין שהביאוה לבצע את השמדת הלוויין, ואת ההשלכות של ניסוי זה על מדיניות החלל של סין מחד, ושל ארה"ב מאידך. יודגש, כי היקף הנושאים הנוגעים ומשיקים לניסוי השמדת הלוויין הסיני הוא נרחב ביותר, וראוי להקדיש להם מחקר בהיקף נרחב הרבה יותר, ואני מקווה כי תיקרה בידי ההזדמנות לעשות כן בעתיד.

בטרם אעמוד על מהותו של הניסוי הסיני להשמדת לוויין, אקדים ואפרט מעט על לוחמת חלל, לסוגיה השונים:

דומה שלקורא הממוצע בן המאה ה-21 אין צורך להסביר כי החלל הוא נכס חיוני ממדרגה ראשונה, לכל מדינה בעולם, קל וחומר למדינה טכנולוגית המצוידת בנכסים חלליים שונים. החלל מאפשר הצבת מערכי סיוע לצבאות הפועלים על הקרקע. לוויינים מאפשרים כיום יכולות תקיפה מדויקות בעזרת ניווט והנחיית כלי נשק. יכולות מודיעין מתקדמות עושות שימוש נרחב בלווייני צילום והדמאה, בטווח נרחב של הספקטרום האלקטרומגנטי.[2]

לוויינים מספקים יכולות גלובליות של שליטה, קשר, בקרה ופיקוד. סיוע מטאורולוגי ומערך לווייני תקשורת מסייע לכלכלה ולפיתוח של מדינות רבות, וחיוני לכוחותיהן הצבאיים. בלתי מתקבל על הדעת לדמיין כיום צבא מודרני שיוותר על היתרונות העצומים שמקנים לו הלוויינים ותורות לחימה מתקדמות המבנות בתוכן את יתרונות החלל.[3]

סוגים של לוחמת חלל
באופן כללי, ניתן לחלק את תחום לוחמת החלל לשלוש קטגוריות:


  • לוחמה אל החלל
  • לוחמה בחלל
  • לוחמה מהחלל
לוחמה אל החלל תכלול מגוון אמצעים התקפיים שנועדו לפגוע בלווייני האויב, אם באופן קבוע ואם באופן זמני. בקטגוריה זו כלולים טילים נגד לוויינים, נשק אנרגיה גבוהה (בעיקר לייזר) לשיבוש פעילות לוויינים ולהשמדתם; לווייני קרב שישוגרו אל עבר מטרות בחלל; ומערכות שיבוש שונות שנועדו להפריע לפעולה התקינה של הלוויין. בהקשר זה ראוי לציין כי במלחמה בין ארצות-הברית לעיראק בשנת 2003, הפעילה עיראק באופן נרחב חסימה של שידורי לווייני ה – GPS האמריקניים. חסימות ה–GPS נועדו למנוע מלוויינים אלה.להנחות חימוש מונחה מדויק אל מטרות קרקעיות עיראקיות. לוחמה אל החלל יכולה להתבצע מפלטפורמות קרקעיות, אוויריות, ימיות או חלליות. הכינוי המוכר ביותר ללוחמה נגד לוויינים הוא ASAT (Anti Satellite ). ASAT יכול להיות טיל, נשק אנרגיה (כגון לייזר), נשק קליעי או לוויינים טפילים (משמעותו של לוויין טפיל – לוויין המסוגל לתמרן בחלל ולהגיע למפגש עם לוויין המטרה, להפריע לו, לחסום את שדה ראייתו, להיצמד אליו ולגרום להורדתו מהמסלול ושריפתו באטמוספרה, וכיו"ב.).

לוחמה בחלל פירושה לוחמת חלל-חלל, היינו הפעלת מערכות לחימה המוצבות בחלל דרך קבע, ומטרתן תקיפת נכסי חלל אחרים. קטגוריה זו כוללת מוקשי חלל, לווייני לייזר, תותחים מסוגים שונים, לוויינים טפילים ומערכות שיבוש אלקטרומגנטי המצויות בחלל ותכליתן שיבוש יכולתם של לוויינים לפעול כהלכה. לוויינים מתפוצצים הם לוויינים החמושים בחומר נפץ ומשמשים לתקיפת לוויינים של האויב. הלוויינים מתפוצצים בקרבת המטרה או בעת התנגשות בה. לוויינים אלו חייבים להיות בעלי כושר תמרון, על מנת להגיע לקרבת לוויין האויב. מוקש חלל הוא לוויין המוצב במסלול ומצויד במערכת לזיהוי מטרות, ומסוגל להתפוצץ כאשר חולף בקרבתו לוויין אויב. לווייני תקיפה משמשים כפלטפורמה לכלי נשק, אך אינם מתפוצצים בעצמם.

לוויין החמוש בראש קרב גרעיני מאפשר השמדת לוויינים בתא שטח גדול בחלל, בניגוד להשמדה נקודתית, שמבצעים לווייני קרב או מוקשי חלל. לוויינים שייחשפו לפעימה האלקטרומגנטית (EMP) הנוצרת מהפיצוץ הגרעיני ייפגעו, גם אם רסס מהפיצוץ לא יפגע בהם. ניסויים אמריקניים משנות השישים של המאה העשרים הראו שלאחר הפיצוץ נותרה חגורה של קרינה רדיואקטיבית, הפוגעת גם היא בלוויינים חולפים. חולשת אמצעי לחימה זה נובעת מרדיוס פגיעה רחב ומאי-הבחנה בפגיעה בין לווייני אויב ללוויינים ידידותיים.

לוחמה מהחלל פירושה הפעלת מערכות לחימה המוצבות בחלל כנגד מטרות על פני כדור-הארץ. בקטגוריה זו ניתן למנות מערכות לחימה נגד טק"ק (טיל קרקע-קרקע) העושות שימוש בלייזר רב-עוצמה; הצבת ראשי קרב גרעיניים במסלול (לשם הגברת שרידותם מחד גיסא והקטנת זמן ההתראה של היריב מאידך גיסא); נשק קינטי המופנה כלפי מטרות קרקעיות; ושיבוש של מערכות לחימה קרקעיות על-ידי הפעלת אמצעים שונים מהחלל.[4]

היסטוריה קצרה של מערכות לוחמת חלל
במסגרת חיבור זה, ראוי לציין שתי מערכות היסטוריות של לוחמת חלל: מערכת יירוט הלוויינים של ברה"מ, שהתבססה על משגרים קרקעיים, ומערכת טילי ASAT של ארה"ב, שהתבססה על פלטפורמה אווירית שנישאה על גבי מטוסי קרב מטיפוס F-15.[5] מערכת הנשק האנטי לוויינית של ברה"מ הייתה מבצעית לפחות במשך עשור ואילו המערכת האמריקנית ביצעה מספר מבדקים ומבחנים, ויירוט מוצלח ראשון של לוויין בוצע ב – 13.9.1985, אך היא לא נכנסה לשימוש מבצעי.[6] התוכנית הגיעה לכלל סיום וביטול בשנת 1988, בעיקר עקב לחץ פוליטי כנגד הצבה מבצעית של מערכת ללחימה כנגד לוויינים, וחשש כי ברה"מ תפתח יכולות מקבילות.[7] לאחר התפרקות ברה"מ ופתיחת ארכיונים מסווגים, ידוע כיום כי מערכת לוחמה נגד לוויינים פותחה ונוסתה, ואף הייתה מבצעית במשך רוב שנות השמונים של המאה העשרים. ככל הנראה רוסיה לא שימרה יכולות אלה.


[1] השמות הסיניים מופיעים על פי תעתיק פין-יין.


[2] ראו "מלחמת הכוכבים – מבט עדכני/מפוקח", מאת טל ענבר, "גלילאו – כתב עת למדע ולמחשבה", גליון 107, יולי 2007, עמודים 66-69.


[3] שם, ע' 66.


[4] שם, עמודים 67-68.


[5] ראו למשל David Hobbs, Space Warfare, Salamander press, London, 1986, pp 84-95


[6] על הניסוי הראשון ראו: http://www.astronautix.com/craft/asat.htm


[7] על סיום התוכנית ראו: http://www.astronautix.com/lvs/asat.htm

נערך לאחרונה ע"י טל ענבר בתאריך 08-08-2007 בשעה 16:17.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #40  
ישן 08-08-2007, 16:12
  טל ענבר טל ענבר אינו מחובר  
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
 
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
חלק ב
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ColMonty שמתחילה ב "ארה"ב: סין הצליחה ליירט לוויין בחלל"

המערכת האמריקנית נגד לוויינים הייתה אמורה להיות מדויקת ביותר, ולהשיג את השמדת הלוויין באמצעות פגיעה קינטית בו, ללא שימוש בראש קרב מתפוצץ. אופן פעולה זה נבחר במיוחד על מנת לא ליצור כמות גדולה של רסס בחלל, שיכול לפגוע בלוויינים נוספים מעבר ללוויין שאליו מכוון הטיל. מעניין לציין כי בברה"מ פותחו במקור מערכות לוחמת חלל המצוידות ברש"ק גרעיני (נגזרת של הטיל נגד טילים ABM-1 (גאלוש) ובהמשך נפרסה מערכת מבצעית, המצוידת ברש"ק נפיץ שנועד ליצור רסס רב.

פעילות האו"ם כנגד מרוץ חימוש בחלל

פעילויות מגוונות של ארגון האומות המאוחדות מיועדות להשיג את המטרה של מניעת חימוש בחלל, ומניעת הצבת מערכות שונות של לוחמת חלל (ובהן לוחמה אל החלל, בחלל ומהחלל)[1]. פעילות האו"ם כנגד חימוש החלל מתבצעת באמצעות מספר מנגנונים, בהם UNIDIR - United Nations Institute for Disarmament Research(נוסד ב – 1980 על פי החלטת העצרת הכללית של האו"ם)ו – PAROS, Prevention of Arms Race in Outer Space, פעילות המתבצעת במסגרת האו"ם ומאושררת על ידי העצרת הכללית.

אמנות בינלאומיות מרכזיות העוסקות במניעת חימוש החלל נוצרו במהלך השנים, כאשר מסמך היסוד של הפעילות האנושית בחלל (המכונה לעתים המגנה קרטה של החלל) הוא אמנת החלל החיצון, שאושררה על ידי העצרת הכללית של האו"ם ב – 10.10.1967 . [2] בין סעיפיה של אמנה זו, חשוב לציין בהקשר של לוחמת חלל את סעיף 3, הקורא ליישומים חללים למטרות שלום, סעיף 4, העוסק במניעת הצבה של חימוש גרעיני בחלל. מנסחי האמנה לא לקחו בחשבון הצבת מערכות של נשק אנטי לווייני בחלל, שאינו גרעיני, או מערכות אנטי לווייניות שישוגרו מכדור הארץ. לפיכך, אמנת החלל החיצון אינה אוסרת על לוחמה כנגד לוויינים. פעילות נלווית לכך מופיעה באמנות אחרות ובהצעות החלטה של העצרת הכללית של האו"ם, במיוחד הרצון להימנע מפעילות חלל שתיצור רסיסים ושברים (Space Debris ). האו"ם החל בפעילות חקר בנושא שברים ורסס חללי בשנת 1999, על ידי משרד האו"ם לענייני החלל החיצון ( OOSA). בניגוד לאמנת החלל החיצון, שאושררה על ידי רוב המדינות החברות באום, הפעילות הבינלאומית שמוביל הארגון כנגד רסס חללי ושברים מסלוליים אינה זוכה להצלחה מרובה. בשנת 2007 פורסמו הנחיות של האו"ם בקשר לשברים, רסס ופסולת חלל[3], אולם מספר המדינות שאשררו את המדיניות המוצעת לצמצום תופעת השברים והפסולת בחלל מצומצם ביותר, וראוי לציין כי ארה"ב מתנגדת להחלטות אלה (בעיקר בשל הפיתוח של מערכות נגד טילים בליסטיים שהיא מפתחת במסגרת יוזמת NMD, שנועדו לפגוע בראשי קרב של יריב בעודם בחלל. פגיעה כזו, תיצור שברים חלליים רבים, למרות שראש הקרב האמריקני לא יעשה שימוש בחומרי נפץ).

האו"ם עצמו מכיר בקשיים שביישום החלטותיו והצעותיו בנושא מניעת מערכות ללוחמת חלל. מסמך שפורסם על ידי UNIDIR עוד בשנת 1993 עומד על הקשיים הטכניים הגלומים בפיקוח וניטור חרם על מערכות לוחמת חלל.[4] מסמך קודם של UNIDIR [5]מציע דרכים שונות לקידום האיסור על הצבת מערכות לחימה חלליות, אולם מהוועידה שבה הוצג לא יצאו החלטות אופרטיביות ומחייבות. מובן מאליו, שעל רקע העדר מסגרת מחייבת בינלאומית למניעת הצבת מערכות ללחימה בחלל ואליו, מדינות שונות ראו עצמן משוחררות מכבלי הנורמות שהחלו להתגבש בקרב הקהילה הבינלאומית. כאשר על מדינות אלה נמנו ארה"ב, ברה"מ (אח"כ רוסיה) וסין, מובן מאליו כי ההשפעה של דיונים במסדרונות ובוועדות האו"ם היו בבחינת קול קורא בלבד, ללא יכולת השפעה של ממש.


האקדמיה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה פרסמה מחקר העוסק בניהול התנועה בחלל של לוויינים במסלולים שונים[6] שדן גם בסוגיית השברים החלליים ומציג דרכים להתמודד עם הבעיה. יודגש עם זאת, כי מקור השברים החלליים המתוארים במחקר זה הוא מתקלות שיגור והתנגדויות אקראיות בין לוויינים, ולא כתוצאה מלוחמת חלל. יחד עם זאת, העיסוק הגובר בבעיית השברים החלליים מקרין גם על סוגיית הנשק האנטי לווייני, ויכול לגרום למעבר של מדינות החפצות בנשק זה, אל האנרגיות הגבוהות, ובמיוחד נשק לייזר, שאינו מייצר שברי חלל, או למצער, מייצר שברים בכמות נמוכה (למשל אם ייגרם פיצוץ למיכל מדוחס המצוי בלוויין ומכיל דלק לדוגמא).

תוכנית החלל הסינית
תוכנית החלל הסינית החלה את דרכה בשנות החמישים של המאה העשרים. מנהיג סין מאו דזה דונג, ראה בחלל יעד חשוב לשם האדרת שמה ותדמיתה של סין, וקרא לפתח לוויין עוד בשנת 1956, שנה לפני שיגורו של הלוויין הראשון בעולם, הספוטניק 1, על ידי ברה"מ. [7] המטרה, להשיג עצמאות בתחום השיגור (פיתוח הלוויין, המשגר ומערכת השליטה והבקרה בלוויין) הושגה לבסוף בשנת 1970, עם שיגורו לחלל של הלוויין הראשון של הרפובליקה העממית של סין, דונגפאנג הונג 1 .

סין פיתחה עם השנים שורה של משגרים, המסוגלים לשגר לוויינים לכל מסלול שיש בו צורך. בנוסף, החל משנות התשעים של המאה העשרים, מקיימת סין מערך של שיגורים מסחריים ללקוחות בינלאומיים, ובהם גם ארה"ב. סין היא המדינה השלישית בעולם (אחרי ברה"מ וארה"ב) שפיתחה תוכנית חלל מאוישת. טייס החלל הסיני הראשון שוגר בהצלחה לחלל באוקטובר 2003.

קשה מאוד לייצר תמונה מלאה של ממסד החלל הסיני מכיוון שבאופן מכוון, מפוזרים גופים שונים הקשורים לו ברחבי המדינה, חלקם מוסווה כמכוני מחקר ממשלתיים, מוסדות אקדמיים, מפעלים, ויחידות צבא. גם הערכה של מספר האנשים העוסקים בפועל בתוכנית החלל של סין אינה פשוטה להכנה. ניתן להעמיד מספר סביר של מעל 500,000 בני אדם העוסקים באופן ישיר בתוכניות החלל של סין, וסביר שהמספר האמיתי גבוה יותר.

חלק מרכזי מהגופים הפועלים בתחום החלל בסין מכונה (באופן מטעה ומכוון) בשם "אקדמיות". יש להדגיש שאין בכינוי זה לרמוז לפעילות אקדמית כמקובל במערב, אלא כשם כיסוי כללי למטרות הסתרת מידע והטעיית גורמים חיצוניים מלקבל תמונת מצב מלאה וברורה של הנעשה בסין. חלק מהפעילות החללית של סין נעשה בפיקוח ישיר של משרדי ממשלה שונים, עובדה המקשה עוד יותר על הערכה.

פעילות חלל רבה מבוצעת באופן ישיר על ידי חלק ממשרדי הממשלה של סין. קיים סרבול ביורוקראטי רב בפעילות הסינית בחלל, ולמשקיף מבחוץ הניזון מחומרים גלויים קשה להעריך במדויק היכן מתחילה הסמכות של גוף אחד והיכן יש חפיפה. בסין קיימים מאות (יתכן ויותר) מכוני מחקר ופיתוח, מתקני ניסוי, מוסדות אקדמיים, מפעלים ומערכי ייצור הקשורים בדרך כלשהי לתוכנית החלל של המדינה. חלק ניכר מהמתקנים מצויים באזור בייג'ין ובאזור שנחאי.[8]

תוכנית החלל הסינית, על יכולותיה בכלל תחומי הפעילות (פיתוח לוויינים, משגרים, שליטה ובקרה) הולידה את תוכניות החלל הצבאיות של סין, המוכוונות ככל הנראה על ידי הדרג המדיני, ומבוצעות בפועל על ידי אותם חלקים מממסד החלל הסיני הכפופים לצבא. ממסמכי המדיניות הספורים שפרסמה סין[9] קשה לעמוד על פיתוח דוקטרינרי מסודר של תפיסות לוחמת חלל. יחד עם זאת, פרסומים שראו אור בהוצאת הצבא הסיני (בסינית בלבד) והגיעו לידיעת חוקרים במערב, מראים כי קיים עיסוק נרחב בצבא הסיני בתוכניות חלל צבאיות, בלוחמת חלל ובתועלות של השגת עליונות חללית, גם אם מתוחמת בזמן ובמרחב.[10]


לוחמת חלל בסין
סין היא המדינה היחידה המבצעת כיום – בגלוי – ניסויים במערכות לוחמת חלל. סין מתפרשת על כל הטווח של אמצעי לחימה חלליים, ובכלל זה חסימות ושיבושים של לווייני תקשורת מסחריים; שיגור לחלל של מיקרו-לוויין למסלול גאוסינכרוני (האירוע חשוד כהצבה בחלל של לוויין טפיל או מוקש חלל מתמרן); סנוור בלייזר של לוויין תצפית אמריקני שחלף מעל סין– פעולה שגרמה ללוויין אי יכולת זמנית לבצע את משימתו; וגולת הכותרת – השמדת לוויין במסלול תוך שימוש בטיל נגד לוויינים.

[1] ראו ב – Outer space and global security, UNIDIR, UN press, 2003, preface


[2] לנוסח המלא של אמנת החלל החיצון, ושל אמנות נוספות שאושררו על ידי האו"ם ראו: http://www.unoosa.org/pdf/publications/STSPACE11E.pdf


[3] ראו את ההחלטה כאן: http://www.orbitaldebris.jsc.nasa.gov/library/2007_STSC_SD_Mitigation_Guidelines.pdf


[4] ראו: Technical problems in the verification of a ban on space weapons, UNIDIR, UN press, NY, 1993


[5] Prevention of an arms race in outer space: a guide to the discussions in the conference on disarmament, UNIDIR, UN Press, NY, 1991


[6] Cosmic study on space traffic management , International Academy of Astronautics, France, 2006


[7] China’s space program, from conception to manned spaceflight, Brian Harvey, Praxix/Springer, London, 2003, pp 25-27


[8] הנתונים לקוחים ממחקר שמתבצע בימים אלה על ידי המרכז לחקר החלל במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל, וטרם פורסם.


[9] למשל China's Space Activities in 2006, מסמך רשמי שפורסם על ידי סוכנות הידיעות הממשלתית של סין: http://news.xinhuanet.com/english/2006-10/12/content_5193446.htm


[10] ראו למשל China’s space mission ו – Security in space, בתוך China Security, world security Institute, Washington DC, 2006

נערך לאחרונה ע"י טל ענבר בתאריך 08-08-2007 בשעה 16:18.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #41  
ישן 08-08-2007, 16:13
  טל ענבר טל ענבר אינו מחובר  
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
 
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
חלק ג
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ColMonty שמתחילה ב "ארה"ב: סין הצליחה ליירט לוויין בחלל"

השמדת הלוויין FY-1C (לוויין סיני ישן ולא מתפקד) בוצעה ב – 11 בינואר 2007, על-ידי טיל המצויד בראש קרבי נפיץ. משהגיע הטיל לגובה המטרה (כ-850 ק"מ) ולקרבתה, פוצץ ראש הנפץ של הטיל ופיזר בחלל רסס מתכתי רב. הרסס פגע בלוויין המטרה והשמידו, תוך יצירת רסס נוסף, המכונה Space Debris. פיקוד ההגנה האווירית של ארצות-הברית, העוקב אחרי רסס ופסולת חלל, זיהה וקטלג עד כה למעלה מ– 3000 פיסות לוויין ורסס בגודל של 10 ס"מ ומעלה, ולמעלה ממיליון פיסות קטנות יותר. זהו האירוע החמור ביותר מאז ומעולם של יצירת שברי חלל ובניסוי האחד שלה, יצרה סין יותר שברי חלל מסוכנים מאשר כל אירועי השברים מאז שיגורו של הספוטניק 1 לפני 50 שנה. בגלל גובהו של הפיצוץ, יישארו בחלל השברים במשך שנים רבות – רובם למשך למעלה ממאה שנים.[1]

הפרסום הראשון בדבר השמדת הלוויין על ידי סין הופיע במהדורה האלקטרונית של כתב העת האמריקני Aviation week and space technology, ב – 17.1.2007 .[2] דעה רווחת היא כי דבר הניסוי היה ידוע לארה"ב זמן קצר מראש, וכי כתב העת דיווח על הניסוי כתוצאה של הדלפה מכוונת מטעם משרד ההגנה האמריקני.[3]

סין הכחישה בתחילה את דבר הניסוי, אולם לאחר שבוע הודיעה כי ביצעה בהצלחה ניסוי במערכת יירוט לוויינים, "לצורכי הגנה" בלבד. יודגש כי הגינוי למהלך של סין היה רפה למדי (ראו להלן), ויש הרואים בכך מעין "הכשר" למדינות נוספות לצעוד בנתיב אל מערכות לוחמת חלל.

ראוי לצטט חוקר סיני בשם וואנג הושנג ( Wang Hucheng), אשר פרסם מאמר נוקב בכתב עת סיני בעל אוריינטציה אנטי אמריקנית מובהקת, אשר יש בו כדי לשפוך אור על הסיבות לביצוע הניסוי הסיני:[4]

“For countries that can never win a war with the United States by using the methods of tanks and planes, attacking an American space system may be an irresistible and most tempting choice.”
הציטוט לעיל, שהופיע בעיתון הנשלט על ידי הממשלה, יש בו כדי לתת אף יותר מרמז על המטרה של הניסוי שבוצע בינואר 2007. דומה שברור לסין כי אינה יכולה להתמודד עם ארה"ב כשווה מול שווה בזירה הקונבנציונלית, ובתחום הגרעיני לא רק שידה על התחתונה, אלא שמחיר תגמול גרעיני יהיה בלתי מתקבל על הדעת, וכך נותרה זירת החלל, שבה יתרון אמריקני מובהק על שאר העולם, כזירה בה ניתן לייצר כלי נשק "שובר שוויון" בדמות מערכת ללחימה נגד לוויינים.

יתר על כן, יש הרואים בניסוי הסיני מעין קריאה לארה"ב לשבת עם סין אל שולחן המשא ומתן, בו יידונו סוגיות שונות המציקות לסין בפריסת הכוחות האמריקניים באזור טאיוואן, ובכלל זה נכסי החלל האמריקניים הצופים אל ועל סין.

עיון בכותרות של ספרים שפורסמו בשנים האחרונות על ידי הצבא הסיני מעורר מחשבות על עומק העיסוק באסטרטגיה של לוחמת חלל בסין:[5]


  • Military Astronautics
  • Introduction to military satellites and their applications
  • Advancing into space
  • Space armament applications
כל הספרים שצוינו לעיל ראו אור בסין בשנת 2005, ופורסמו בצבא הסיני, על ידי ההוצאה לאור של הצבא, והופצו ביחידות חיל האוויר, שליטה ובקרה, וכמובן ביחידות הצבאיות הקשורות לתוכניות החלל של סין. נוסף על ההקשרים הברורים של לוחמת חלל, מציינים החיבורים הללו את העניין הגובר בסין ב –מהפיכה בעניינים הצבאיים, הידועה כ – RMA, ובליבון התפקיד המרכזי של החלל בתוך מהפיכה תפיסתית זו.[6]

תוצאות פיזיות של הניסוי
מערך ההגנה האווירית של ארה"ב ( NORAD) שאחראי גם על התראה בפני טק"ק, מקיים מזה שנים מערכות עקיבה אחר אובייקטים חלליים. המגבלות הטכנולוגיות הקיימות כיום, מאפשרות לעקוב אחר שברים ורסיסים במסלולים נמוכים ובלבד שגודלם יהיה לפחות 10 ס"מ. נכון ל – 9.7.2007, נעקבים על ידי NORAD 3197 שברים שגודלם 10 ס"מ לפחות. הערכות על שברים בגודל של 10 ש"מ ומטה, נעות בין חצי מיליון לשני מיליון.[7]

הדמיות של הניסוי שהוכנו על ידי מומחי חברת AGI האמריקנית, הראו כי בתנאים מסוימים יכולה תחנת החלל הבינלאומית (ובה צוות של 3 אסטרונאוטים) להיפגע מהשברים של הלוויין. יתר על כן – בגלל העובדה שלוויין המטרה נע במסלול קוטבי, ובגובה רב יחסית ללווייני LEO (כ – 850 ק"מ), הרי שעם הזמן יחולו סחיפות במסלולם של השברים מהלוויין, והם יחדלו לנוע באופן בו הם נעים כעת – מעין טבעת במסלול קוטבי – אלא יסחפו לצדדים, ולבסוף יעטפו את כל כדור הארץ במסלולים מרובים, שישתלבו עם מסלולים של מאות לוויינים הנעים במסלולי LEO לסוגיהם.

דיווחים על כך שתחנת החלל הבינלאומית הייתה צריכה לבצע תמרוני התחמקות מהשברים פורסמו במספר אתרי אינטרנט העוסקים בתחום החלל, וזכו להכחשה מצד סוכנות החלל האמריקנית נאס"א. התמרון, שהתבצע בראשית פברואר, כשלושה שבועות בלבד לאחר הניסוי הסיני, זכה מאוחר יותר לאישור מטעם מרכז הבקרה של סוכנות החלל הרוסית.[8]

אישור לכך שגם לוויינים אמריקניים מוסטים ממסלולם הרגיל על מנת להימנע מהתנגשות עם שרידי הלוויין הסיני, ניתן על ידי מרכז החלל גודארד של נאס"א: לוויין המחקר TERRA הוסט ממסלולו, כיוון שמרכז הבקרה חישב ומצא כי יש סיכוי של 7% כי יפגע משברים, באם לא יבוצע תמרון באופן מהיר. ידיעה זו זכתה להבלטה והייתה הכותרת של השבועון הנפוץ Space News בגליון ה – 9.7.2007.[9]


[1] ראו מעקב מתמשך על תוצאות הניסוי הסיני באתר: http://celestrak.com/events/asat.asp


[2] ראו: http://www.aviationweek.com/aw/generic/story_channel.jsp?channel=space&id=news/CHI01177.xml


[3] בפגישה של המחבר עם מייג'ור ג'נרל (בדימוס) קנת' ישראל, כיום סגן נשיא לוקהיד מרטין, שנערכה בז'נבה ביוני 2007, טען הלה כי ידוע לו שסין הודיעה לארה"ב על כוונתה לקיים את הניסוי לפחות ימים אחדים לפני שנערך. הגנרל הביע את פליאתו מדוע לא הסתפקה סין בחליפה קרובה ליד לוויין המטרה, והחליטה בכל מקרה להשמידו.


[4] Joan Johnson-Freese, Space as a strategic asset, Colubia university press, NY, 2007, p 96


[5] Chen Yali and Eric Hagt, China book shelf, in China Security, world security Institute, Washington DC, 2006, pp 128-138




[6] בעניין הקשר בין מרכיב החלל ל – RMA, ראו למשל דגנית פייקובסקי, ישראל בחלל- תרומתה של תוכנית החלל לביטחון הלאומי של מדינת ישראל, הוצאת אוניברסיטת ת"א, 2005, עמודים 22-24


[7] לקטלוג השברים המעודכן של NORAD ראו: http://celestrak.com/NORAD/elements/1999-025.txt


[8] ראו: http://celestrak.com/NORAD/elements/1999-025.txt


[9] NASA moves Terra satellite to avoid debris caused by Chinese A-Sat Test, by Brian Berger, Space News, July 9 2007, וכן במהדורת האינטרנט בכתובת: http://www.space.com/news/070706_sn_china_terra.html

נערך לאחרונה ע"י טל ענבר בתאריך 08-08-2007 בשעה 16:19.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #42  
ישן 08-08-2007, 16:14
  טל ענבר טל ענבר אינו מחובר  
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
 
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
חלק ד
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ColMonty שמתחילה ב "ארה"ב: סין הצליחה ליירט לוויין בחלל"

מבחינה מדוקדקת של מסלולי השברים, ברור כי התנגשויות עם לוויינים הן בלתי נמנעות. השאלה היא רק מתי ובאיזה לוויין יפגעו השברים. ניתן לקבוע בוודאות גבוהה, כי יש סבירות רבה שכבר אירעו התנגשויות בין שברי הלוויין הסיני ללוויינים אחרים, אך טרם נגרם נזק משמעותי ללוויינים אלה ולכן הנושא לא זוכה לפרסום. (ייתכן גם ופגיעות עתידיות בלוויינים וגרימת נזק, יביאו להסדר מסוים עם סין, בבחינת פיצוי תמורת מניעת הפרסום).

מעיון בתחזית השארות השברים במסלול (איור 4), ניתן להבין כי תוצאותיו של האירוע מה - 11.1.2007 ימשיכו להוות בעיה ומטרד בחלל למאה השנים הבאות לפחות. אפשרויות שונות לניקיון החלל הועלו בעבר פעמים רבות, לרוב בכנסים מדעיים שונים, אולם נכון לזמן זה, אין תוכניות אופרטיביות לניקוי החלל מפסולת ושברים.

תגובות בינלאומיות לניסוי הסיני
שבוע חלף מאז בוצע הניסוי ועד שדבר קיומו פורסם. התגובות לניסוי היו רפות למדי, ולא כללו התבטאויות בדרג גבוה של ראשי מדינות, אלא של דוברים בלבד (כך למשל הייתה הודעה מהוססת משהו של דובר הבית הלבן, וכן דובר מטעם ראש ממשלת בריטניה). ההודעות הביעו "דאגה" מהניסוי, אך לא היה בהן משום הבנה כי נחצה "קו אדום", מה גם שהניסוי כוון כנגד לוויין של סין עצמה. התייחסות לסוגיית הרסס ופסולת החלל הרבה שיצר הניסוי קיבלה ביטוי נרחב הרבה יותר בעיתונות החלל המקצועית, וגם בה, הדרגים הפוליטיים שהיו מוכנים להתבטא לא היו בכירים במיוחד.

אם מביאים בחשבון את הפרסומים שסין סנוורה בלייזר לוויין צילום אמריקני, וגרמה לנטרול זמני של יכולת הצילום שלו בחולפו מעליה, ואת העדר התגובות הרשמיות מצד ארה"ב (לפחות במישור הפומבי), יש לראות את חוסר התגובה בעולם באור עגום, שכן מדינות נוספות יכולות לראות בכך מתן הכשר לפעילות אנטי לוויינית, כולל כזו היכולה להתבצע בעל ידי מדינה לא מתקדמת במיוחד, אך המצוידת בטק"ק ארוך טווח, אותו ניתן להסב לנשק אנטי לווייני מאולתר, שיפזר רסס רב בשיא הקשת הבליסטית שלאחר שיגורו. נשק כזה יוכל – באם יפותח ויעשה בו שימוש – לשלול שימוש בחלל ממדינות רבות, כיוון שאינו מבחין ומדויק – יש ביכולתו ליצור כמות שברים ורסס רבה מאוד, היכולה להפוך את הסביבה הצפופה ביותר של לוויינים – מסלולי ה – LEO – לבלתי שמישה למשך שנים. מובן, כי התגמול הבינלאומי על פעולה שוללת מרחב בקנה מידה גלובלי צפויה להיות קשה במיוחד, אולם העדר תגובה מעשית אל מול הניסוי הסיני, יש בו כדי להדאיג.

מדוע ביצעה סין את הניסוי?
השאלה המסקרנת ביותר בסוגיית הניסוי, היא מדוע הוא בוצע. לו רצתה סין להדגים את יכולותיה בתחום לוחמת החלל, יכלה להסתפק בהודעה מוקדמת חשאית לארה"ב, ובחליפה קרובה ליד לוויין המטרה, ללא פיצוץ הטיל המיירט. חליפה זו הייתה נעקבת על ידי ארה"ב והיה בה די לאותת על היכולת של סין בתחום לוחמת החלל נגד לוויינים. יתר על כן, ניסוי בחתימה גבוהה, כפי שבוצע, שנה וחצי לפני האולימפיאדה בבייג'ין, יש בו כדי לאותת על מידת הביטחון העצמי הרב של סין, שאינה חוששת מתגובה חריפה בינלאומית.

קיים ויכוח בין מומחי חלל ומדיניות ברחבי העולם, באשר לסיבות שהניעו את סין לבצע את הניסוי כפי שביצעה. יש לזכור גם, כי סין מוליכה מזה שנים קו נוקשה של יצירת משטר בינלאומי שיאסור ניסויים בחל והצבת מערכות לחימה שונות בו. שותפה לדרך זו בזירה הבינלאומית, ובמיוחד באו"ם, היא רוסיה.

דומה, שביצוע ניסוי כזה, עם השלכות ארוכות טווח וגלובליות, אינו משרת את האינטרסים של סין, בבקשה למנוע מארה"ב הצבת מערכות לחימה חלליות, והשגת העליונות המוחלטת שלה בחלל, כפי שהצהירה כי בכוונתה לעשות.

דעה מעניינת הובעה לאחרונה[1] ולפיה פעילותה הבוטה של סין בתחום לוחמת החלל, ותגובותיה לאחר מעשה, באו על מנת להסתיר את חולשותיה הצבאיות ונחיתותה האסטרטגית אל מול ארה"ב. טיעון מרכזי שיכול לתמוך בדעה מסוג זה, הוא העובדה שסין מגלה פתיחות יחסית בפרסומים הרואים אור בסין (ומגיעים לידיעת המערב) בדבר התפיסות המפותחות בנושא לוחמת החלל, וההדגמות של יכולת הסנוור בלייזר והפגיעה הישירה בלוויין (ניסוי ינואר), בעוד שבנושאים אחרים היא מאמצת מדיניות עמימות, הונאה והסתרה (כך לגבי מדיניות הגרעין שלה, או ליחסה לסוגיית טייוואן). יתכן, ויש בהצהרות הסיניות המגובות במעשים, כדי לרמוז לארה"ב כי עימות עתידי באזור טייוואן לא יהיה קל לארה"ב, כמדינה השמה את יהבה על נכסי החלל שלה, לניהול מהלכיה הצבאיים. אולי לא ניתן לנטרל את כל יכולות החלל של ארה"ב אל מול עימות עתידי מול סין, אך ניתן יהיה לגרום נזק מספיק על מנת להפוך עימות כזה לקשה יותר מבחינת ארה"ב.

לארי וורצל, ( Larry Wrtzel ), קולונל בדימוס ומי שכיהן כנספח צבאי של ארה"ב בסין, העלה לאחרונה[2] סוגיה מעניינת נוספת, שיש להביאה בחשבון כללי של ניסיון התחקות אחר מניעיה של סין בביצוע ניסוי השמדת הלוויין. וורצל מציין כי בסין נערכים דיונים בין אנשי חוק ומשפט החלל לבין גורמים בצבא, בסוגיות הקשורות למידת החוקיות שבתקיפת נכסי חלל תומכי לחימה, כגון לווייני תקשורת או לוויינים מטאורולוגיים. קיים ויכוח בתוך הצבא הסיני, באשר לדרכים ליישם את מדיניותה המוצהרת של סין בתחום החלל, ותחום לוחמת החלל הוא אחד מהכלים בדרך להפיכה של סין למעצמת חלל.

בהקשר לעיסוק בחוק החלל, מעניין לציין כי אנשי משפט בסין מנסים להוליך מהלך שירחיב את תחום הריבונות של מדינות מעל שיטחן גם לחלל, ובכך למעשה מרמזת סין על רצונה למנוע מעבר לוויינים זרים מעליה, ולמזער את יכולתה של ארה"ב להפיק מודיעין ולתמוך בכוחותיה הצבאיים באזור סין.

כשסין מתבוננת בחלל, היא רואה בעיקר נכסי חלל ויכולות מתקדמות של ארה"ב. סין רואה בדו"חות האמריקניים המוגשים לקונגרס, לניירות העמדה הנכתבים בחיל האוויר ובפיקוד החלל של ארה"ב איום עליה, ועל פעילותה בחלל.[3] משחקי המלחמה שמנהל פיקוד החלל האמריקני (משחקי שרייבר, הקרויים על שם גנרל שרייבר, אבי כוח הטילים הבליסטיים של ארה"ב) נתפסים על ידי סין כאיום, ולא בכדי – בחלקים הבלתי מסווגים של המשחקים, שפורסמו על ידי ארה,ב, איום הייחוס ללוחמת חלל הוא סין, והזירה לפעילויות היא טייוואן.

החשש הסיני מפני איום חללי אמריקני יכול להוביל למסקנה כי עימות בין שתי מעצמות חלל אלה הוא בלתי נמנע. אני סבור, כי ניתן לראות בכתובים הסיניים ובמעשים של סין בחלל איתות וקריאה להדברות עם ארה"ב, ויכולת להגיע לדו קיום חללי שידאג גם להיבטי היוקרה הבינלאומית של סין, כמעצמת חלל מובילה (ועל רקע זה, ביקור היסטורי של ראש נאס"א בבייג'ין יכול לסמן כיוון עתידי חיובי לקשרי החלל בין המדינות).

הוויכוח על לוחמת החלל בארצות-הברית
אחת לכמה שנים מתלהט בארצות-הברית ויכוח פומבי בין מכוני מחקר עצמאיים לבין הצבא ומשרד ההגנה. ויכוח ותיק ומוכר הוא הוויכוח על נחיצותן של מערכות להגנה נגד טילים בליסטיים. ויכוח "צעיר" יותר, אך קולני, עוסק בנחיצות ובהיגיון של מערכות ללוחמת חלל.

הטיעון המרכזי של שוללי נשק החלל שארצות-הברית מעוניינת לפתח ולהציב הוא, שאין כיום איום אמיתי על נכסי החלל האמריקניים, ואילו כניסה של ארצות-הברית לתחום תגרום למרוץ חימוש חללי, שיסכן את כלל הפעילות הלוויינית בחלל, גם של מדינות אחרות.

מכוני מחקר אחדים מציעים "קוד התנהגות בחלל", שלפיו יימנעו מדינות מפיתוח ומהצבה של מערכות נשק חלליות. כמה ספרים שראו אור לאחרונה מציגים את הדעות הללו, ומנמקים כי העליונות האדירה של ארצות-הברית בחלל מחד גיסא, ובמערכות נשק על הקרקע מאידך גיסא, מייתרת את הצורך במערכת הגנה חללית ובמערכות לוחמת חלל, שכן כל מדינה רציונאלית תורתע מלתקוף לוויינים אמריקניים. יתר על כן, עלה גם הטיעון שארצות-הברית עלולה להגיב על תקיפת נכסיה החלליים בתקיפה גרעינית (טיעון בלתי סביר לחלוטין, שגם הוכח כלא-נכון, כאשר הלוויין האמריקני סנוור על-ידי לייזר סיני וארצות-הברית נמנעה מלהגיב על כך).

הן תומכי חימוש החלל, והן מתנגדיו, מוצאים בהתנהלות הסינית סביב ניסוי ינואר 2007 אישוש ואישור לטענותיהם המקדמיות. אולם דומה, שעצם הנחת היסוד של שוללי החימוש בחלל, לפיה מדובר בבעיה עתידית ותיאורטית, ספגה מכה קשה בעצם הביצוע של הניסוי. יחד עם זאת, ממשיכים מתנגדי החימוש בחלל לטעון כי אין דין סין כדין מדינות אחרות, ועל כן פיתוחי חלל צבאי של ארה"ב יש בהם משום סכנה ועידוד למדינות אחרות לפנות לדרך של לוחמת חלל. מפאת קוצר היריעה, לא הרחבתי בנושא העימות בתוך ארה"ב, וגם הוא יורחב במסגרת מחקר עתידי.

מבט לעתיד
אין ספק שהניסיונות להפוך את החלל לאזור פעילות אנושי חופשי לחלוטין מנשק הוא נאצל וראוי, אולם המציאות ההיסטורית מראה שאיננו מעשי. בשנים הקרובות נראה יותר ויותר סוגים של מערכות ללוחמת חלל, תחילה של מעצמות דוגמת ארצות-הברית, סין ורוסיה, ולאחר מכן של מדינות נוספות. אגב, כל מדינה המצוידת בטילים בליסטיים פשוטים יכולה להפכם בקלות רבה לנשק פרימיטיבי נגד לוויינים – עלינו לזכור שבשיא הגובה של מעוף הטיל הבליסטי, הוא מצוי בחלל, ואם יצויד בראש נפיץ בעל רסס רב, יוכל הטיל לפזר ענן שברים שיקיף את כדור-הארץ ויפגע בלוויינים רבים, בלא אבחנה. מדינות הרואות בחלל נדבך חיוני בתפישת הביטחון שלהן ייטיבו לעשות אם ייערכו מבעוד מועד לקראת לוחמת החלל על מאפייניה השונים, למשל: בניית מערכות נגד סנוור בלווייני תצפית; מיגון והקשחת חלקים חיוניים בלוויינים; השגת יכולת התאוששות מהירה מהתקפה על נכסי החלל שלהן (למשל על-ידי הכנת לווייני גיבוי, על הקרקע או בחלל); ודרכים אחרות, על פי הצורך המבצעי והמצב המדיני במדינות אלו.

[1] באתר האינטרנט The Space Review : http://www.thespacereview.com/article/907/1


[2] Will China construct a great wall in space? Defense news, July 9, 2007, p. 21


[3] The ambitions of China, in Joan Johnson-Freese, Space as a strategic asset, Columbia university press, NY, 2007, p 223

נערך לאחרונה ע"י טל ענבר בתאריך 08-08-2007 בשעה 16:20.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #44  
ישן 23-03-2013, 01:07
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
Pentagon: No Evidence Chinese Debris Damaged Russian Sat
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ColMonty שמתחילה ב "ארה"ב: סין הצליחה ליירט לוויין בחלל"

http://www.aviationweek.com/Article..._p31-561065.xml

“There is no conclusive evidence to support that a piece of a Chinese Fengyun-1C debris, or any other piece of tracked debris, was the cause of the event,” says Lt. Col. Monica Matoush, a Defense Department spokeswoman. The Joint Space Operations Center (JSPOC) maintains a catalog of 23,000 objects in orbit, including satellites and debris roughly 5 cm (2 in.) or larger. It “detected an event involving the Russian Blits satellite resulting in a single piece of debris in addition to the payload,” she says. The center is continuing to track the two objects.

A new Space Fence—two to three S-band radar sites for improved SSA—is slated to be fielded starting in 2015 at the earliest; the Air Force took over the program from the Navy in 2004. And in 2010 the Air Force lofted the Space Based Space Surveillance electro-optical satellite designed specifically to spy on other orbiting satellites, principally in the crowded geosynchronous belt.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 10:52

הדף נוצר ב 0.10 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר