15-05-2006, 15:58
|
|
|
|
חבר מתאריך: 01.07.05
הודעות: 726
|
|
סוף סוף תמונות- זהירות כבד!
לאחר קצת עבודה והמון ניג'וסים ליוסיפון (תודה רבה על הקורס המזורז: "תמונות באקספלורר - מסקנות וגורמים בראי התקופה") השלמתי את הסקירה.
בואו נתחיל.
קצת על חטיבת הראל פלמ"ח:
חטיבת הראל הוקמה באפריל 1948 ומפקדה הראשון היה יצחק רבין ז"ל. בתחילת דרכה כללה החטיבה את הגדודים הבאים:
הגדוד הרביעי - "הפורצים"
הגדוד החמישי - גדוד שער הגיא
הגדוד השישי - גדוד ירושלים
בקיץ של אותה שנה הוקם במסגרת החטיבה הגדוד העשירי- גדוד המשוריינים.
החטיבה נשאה בנטל העיקרי של המערכה על ירושלים והדרך אליה. בחודשים אפריל - יוני השתתפה החטיבה במבצעים נחשון, הראל, יבוסי, מכבי, הר ציון, רמת רחל ויורם. החטיבה גם לקחה חלק מבצע דני (ביולי) ובמבצע ההר (אוקטובר). לקראת סוף המלחמה לחמה החטיבה בדרום במסגרת מבצע חורב.
בקדש הפכה החטיבה לחטיבת מילואים 10 ולחמה בגזרת קסיימה - אבו עגילה.
מוצב גבעת הרדאר - ג'בל בטן א-סידה (מישהו יודע אולי את הפירוש???)
התצ"א עצמו:
מי שהשאיל לי את התמונה קיבל אותה מסמח"ט הראל לדבריו. הוא טוען שהגיחה נעשתה לפני 67. לי זה נראה תמוה בגלל הנזק למבנים והעובדה שהמוצב נראה נטוש בעליל - אין כלי רכב,אנשים או כל דבר אחר שיעיד שמדובר במוצב פעיל. אם אתם שואלים אותי מדובר בתמונה שצולמה לאחר המלחמה. (קישור לתמונה גדולה יותר https://2006-uploaded.fresh.co.il/2...15/57214216.jpg)
מפאת גודל התצלום המקורי נאלצתי להכניס רק את חלקו המרכזי וישנם עוד כמה ביצורים שלא רואים כאן: תעלת הקשר הכהה שנעה בעקלתון בחלק השמאלי תחתון מובילה לבונקר חלוץ שחולש על הצד הדרום מזרחי של המוצב. בחלק המערבי ישנו מערך של קוביות נ"ט באורך של 30-50 מטרים באומדן גס. בנוסף לכך חלק מהשטח היה ממוקש עד לפני כמה שנים.
המבנה הטופוגרפי והביצורים הכבדים מסבירים מדוע כיבוש המקום היה קשה כל כך והושלם,באופן סופי ומוחלט רק ב67).
ועכשיו לסוגית המכ"ם - כמו שניתן לראות אין כאן ראיות למיקום התחנה עצמה,אבל יש לקחת בחשבון שהמכ"ם היה קיים בתקופה הבריטית של המוצב ולא בתקופה הירדנית שמצולמת כאן.
מה שלדעתי יכול להעיד על המיקום הדוייק היא הרחבה הריקה עם עמוד הבטון בפינתה שממוקמת בצד צפון-צפון מערבי של המוצב שקיימת גם כיום. אני לא מבין גדול במערכות מכ"מ אבל הרחבה פונה לצד האיום (הנתיב ממישור החוף לירושלים - התחנה הוקמה כדי להתריע על מפציצים איטלקים שאיימו על העיר) והעמוד אולי קשור לחלק קבוע ותומך במבנה היביל של המכ"מ מתחת לרחבה ישנו בונקר שתעלות קשר יוצאות ממנו לכמה כיוונים ולש.ג.
"צלב" התעלות במרכז המוצב נראה לי כמו מערך עמדות מרגמה ו\או נ"מ וגם הוא קיים וברור כיום.
הנה כמה תמונות של המקום כיום. סימנתי כמה נקודות ומבנים בשטח על התצ"א.
בתמונה ניתן לראות את הצד המערבי וחלק מהצפוני של המוצב. הקיר ובונקרים 1 ו-2 נראים בברור בתצ"א. ברקע הכפר הפלסטנאי קטנה ואחרי הרכס איזור כביש 443, בית חורון, ומישור החוף הצפוני. הראות אומנם גרועה אבל ניתן להבין עד כמה המוצב שולט על סביבתו. ציר מעלה החמישה - בידו - נבי סמואל שבו נעה החטיבה ב-67 עובר בכלליות ע"ב המדרכה הבהירה שנראית עוברת ממערב למזרח, ליד עצי האורן למעלה ומימין.
(קישור לתמונה גדולה https://2006-uploaded.fresh.co.il/2...15/46432083.jpg)
כאן ניתן לראות את הש.ג ואת רחבת הרק"מ כיום. שימו לב ל"צלב" התעלות שנראה בברור במרכז התצ"א. הרחבה הריקה ועמוד הבטון שעליהם דיברתי בהקשר לעמדת המכ"מ נמצאים מאחורי הזחל"מ.
הצד הצפון מזרחי. ניתן לראות את שרידי הביצורים בתוך הצמחיה. הירדנים לא הזניחו את הצד הזה למרות שהוא פונה לכיוון ההפוך מהאיום - קו גבול 67. ניתן לראות את העבודות על גדר ההפרדה שעוברת בין הר אדר לבידו.
כאן ניתן לראות את בידו,פאתי בית איקסה, נבי סמואל, ואיזור רמאללה. ב-22 לאפריל 48 יצא כוח של הגדוד ה-4 מהקסטל לנבי סמואל. בבית איקסה נתקל הכוח בהתנגדות וכך איבד את יתרון ההפתעה שלו. הגדוד הגיע לנבי סמואל באיחור ונאלץ לתקוף לאור יום. ההתקפה נכשלה וכוח החילוץ שנשלח ממעלה החמישה נתקל בהתנגדות בריטית וערבית באיזור גבעת הראדר. ביום זה נהרגו 38 לוחמים ו40 נפצעו.
תמונות נוספות מאתר ההנצחה:
עמדת התול"ר בחלק המערבי.
ש.ג
בונקר 2
זחל"מ
M-47 ירדני שנלקח שלל בקרב תל אל פול
שרמן
צנטוריון
פרטים על המקום
חטיבת הראל בששת הימים ואחריה
אלו הנופלים בקרבות:
האנדרטה,לזכרם של-632 חללי חטיבת הראל במלחמות ישראל, 14 חללי גדוד "בית חורון" במלחמת השחרור ולזכרם של המתיישבים שנפלו על הגנת הישובים בסביבה, תוכננה ע"י האדריכלים אריה שרון ובנו אלדר שרון. האנדרטה מסמלת את הלחימה על "השער" לירושלים. ברקע ירושלים ומבשרת ציון.
המדרגות למגדל התצפית.
אם אתם באיזור,לבד או עם המשפחה, ויש לכם קצת זמן פנוי, אני יותר מממליץ לבקר באתר. תצפית מדהימה, קצת היסטוריה וטנק או שניים. שלא לדבר שזה גם סתם תירוץ לרדת אח"כ לאבו גוש לנגב את החומוס הטוב ביקום.
תודה רבה ליוספון שעזר לי עם התמונות. את תמונות הסנטוריום לבני אני מבטיח לפרסם מאוחר יותר.
_____________________________________
"למדנו מההיסטוריה, אדוני הנשיא, כי המלחמה היא נמנעת. השלום הוא בלתי נמנע".
מנחם בגין, נוב' 1977.
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 15-05-2006 בשעה 18:03.
|