17-03-2006, 16:06
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
אז הנה הסיפור:
ב6.12.04 הגיע למערכת מידע על כך שהשייטת חיסלו מבוקש פצוע.
נתבקשתי לבדוק את המידע.
עשיתי כמה טלפונים ומישהו אמר לי שצביקה יחזקאלי עושה על זה סיפור לחדשות של 20:00 בערוץ 10. מכיוון שהעיתון מודפס רק בלילה ירדה רמת הדחיפות של הסיפור.
ב18:41 עלה הסיפור בYNET ע"י עלי ואקד.
אחרי הפירסום בYNET חדשות ערוץ 10 לא חיכו למהדורה המרכזית ועלו עם הסיפור כבר בתוכנית לונדון וקירשנבאום.
מיד התחיל בלאגן במערכות של כל כלי התקשורת החדשותיים בארץ. אף אחד לא רצה שלאחרים יהיה את הסיפור והוא ישאר בלי כלום. שאילתות הופנו אל דובר-צה"ל שהתחיל לספק מידע.
מסתבר שהכל התחיל בפניה של אירגון בצלם אל ואקד ואל יחזקאלי. בצלם הביאו עדויות של שני פלסטינאים שסיפרו כי הסתירו בביתם מבוקש. המבוקש גילה שחיילי צה"ל באו לעוצרו וניסה להימלט, הוא אחז באקדח ונורה בניסיון ההימלטות.
לאחר שנורה יצאו שני ה"מארחים" מהבית וניהלו שיח מסויים עם החיילים.
החיילים ביקשו מהם לגשת למבוקש הפצוע ולהביא ממנו את הנשק שלו והארנק.
לאחר שהביאו את החפצים סילקו אותם החיילים ואז ירו במבוקש והרגו אותו.
ההודעה הראשונה שהגיע מדו"ץ הייתה מעורפלת. משהו בסיגנון של ליקויים בעבודת הכוח ומינוי קצין בודק (לצערי כבר אין לי עותקים של הודעות דו"ץ מאותו יום).
ההודעה השניה כבר הייתה חמורה: בשל הליקויים בעבודת הכוח הושעתה כל היחידה מפעילות בשטחים.
מהדורות החדשות של ערוץ 2 ועשר נפתחו עם הסיפור הזה. לערוץ 10 היה גם קטע VTR (וידאו) של השיחזור שערך תחקירן בצלם עם שני העדים. שני הערוצים וכל אתרי האינטרנט דיברו על בעיות בטוהר הנשק וכו'.
ב19:55 הצלחתי לדבר עם מקור שלי בשייטת, הוא אמר לי שהיה מידע מוקדם כי על המבוקש יש חגורת נפץ ולכן כשהתצפית זיהתה אותו זז ניתנה פקודה לירות בו לפני שיפעיל את החגורה על החיילים.
הדברים נאמרו לא לייחוס ולא לציטוט כך שלא יכולנו להשתמש בהם, אך הם איפשרו לנו נקודת מוצא לשיחות עם מקורות אחרים.
ביקשנו מדו"ץ לשוחח עם חיילים שהשתתפו בפעולה אך זה לא התאפשר.
אבל, הצלחנו לדבר עם עוד שלושה גורמים (מצטער על העירפול, אני מנסה לשמור על המקורות הללו) ושלושתם מסרו לנו את אותם הפרטים כמו המקור הראשון.
למחרת בבוקר (מהדורת יום שישי, עיתון גדול) יצאו שני העיתונים הגדולים האחרים בהכרזה שהשייטת הושעתה מפעילות בגלל שהחיילים חיסלו מחבל פצוע. בעיתון שלי נכתבה הסיבה לירי ש"טיהרה" את הירי.
על-אף שהכתיבה שלי "טיהרה" את השייטת כעס עלי המקור שלי וסיפר שביחידה מחפשים מי המדליפים לעיתונאים. יש לציין כי זה היה לאחר פרשת תא"ל זכאי שנטען שפוטר בגלל שדיבר עם עיתונאים ואחרי פרשת סרן ר' שבה איימו על החיילים שדיברו איתי.
כעבור כמה ימים, במסגרת רב שיח שהתקיים בתערוכת World Press Photo בין דוברת צה"ל לכתבים וצלמים, הבאתי את המקרה הזה כמאפיין לצורך של הצבא לאפשר לעיתונאים לדבר עם חיילים, וטענתי שזה גם צורך של הצבא.
"יכול להיות" אמרתי, "שאם הייתם נותנים לצביקה לדבר עם חיילים מהכוח כל הסיפור היה נמנע, או שהוא היה מציג את התחקיר של בצלם כשקרי ובמקום להפסיד נקודות הייתם מרוויחים אותן. מה גם שדווקא ההודעות של דו"ץ יצרו את הבעייתיות בסיפור הזסה והציגו את השייטת והצבא באור שלילי" (צביקה שהשתתף בדיון כחבר פאנל הסכים איתי).