ראיתי את הכתבה בעיתון "הארץ" של היום
הארץ:
http://www.haaretz.co.il/hasite/pag...SubContrassID=0
עודכן ב- 03:51 22/12/2004
ארה"ב לישראל: לא להשיב לסין את המזל"טים שהוחזרו לתיקון
הערכה: הקרע המעמיק בין הפנטגון למשרד הביטחון יוביל לעימות עם סין
מאת זאב שיף
ארה"ב דורשת מישראל לא להחזיר לסין מזל"טי תקיפה שנרכשו על ידי סין והושבו לארץ לצורך שיפוצים. הפנטגון דורש מישראל להפר את ההסכם עם סין, שכבר הכניסה למערך המבצעי שלה את המזל"טים. ההערכה היא שהדרישה האמריקאית עלולה להוביל למשבר מדיני בין ישראל לסין.
בשבוע שעבר פורסם כי סגן שר ההגנה האמריקאי למדיניות, דאגלס פיית, איבד את אמונו במנכ"ל משרד הביטחון עמוס ירון בגלל מכירת המזל"טים לסין ודיווח לוקה על כך לוואשינגטון (ראש הממשלה אריאל שרון ושר הביטחון שאול מופז הביעו את אמונם בירון). לפי מקורות זרים, מדובר במזל"טים מסוג "הארפי".
נציגיה של ישראל נדהמו מהדרישה לא להחזיר את המזל"טים לסין, אך מקורות אמריקאיים אמרו כי ישראל צפויה להישמע לה. במזל"ט הארפי אין טכנולוגיה אמריקאית, ובישראל טוענים כי די בכך כדי שתוכל למכור את המזל"ט לכל מדינה שתרצה. אבל בפועל, ישראל מבקשת מארה"ב לא למכור מערכות נשק למדינות שעלולות לסכן אותה. ואשינגטון נענית לבקשות אלה פעמים רבות, ולטענתה קיימת הבנה דומה עם ישראל שלפיה זו לא תמכור מערכות נשק שעלולות לפגוע בביטחון ארה"ב - ובכל מקרה תתייעץ עמה.
הדרישה האמריקאית באה לאחר שישראל הכניסה את עצמה לעימות קשה עם חברי קונגרס רבים המובילים קו אנטי-סיני. בשבועות האחרונים היו פרסומים רבים בארה"ב שהתייחסו למכירת טכנולוגיה ישראלית מתקדמת לסין. נאמר, למשל, שסין תמכור לבסוף לאיראן ולצפון קוריאה טכנולוגיה צבאית ישראלית, או שחיילים אמריקאים המגינים על טייוואן עלולים להיפגע מנשק ישראלי, ואוניות אמריקאיות - מההארפי.
כתבת רקע של זאב שיף בנושא "בדרך למשבר עם סין"
http://www.haaretz.co.il/hasite/pag...98&contrassID=1
עודכן ב- 10:03 22/12/2004
בדרך למשבר עם סין
ישראל הכניסה את עצמה, ולא בפעם הראשונה, לעימות קשה עם חברי קונגרס רבים המובילים קו אנטי-סיני כשמכרה לסין מזל"טי תקיפה
מאת זאב שיף
המשבר הישראלי-האמריקאי סביב מכירת מערכת נשק בעלת טכנולוגיה מתקדמת לסין, נהפך גם למשבר ישראלי-סיני, בעקבות תביעת ארה"ב, כי ישראל לא תחזיר לסין את מזל"טי התקיפה "הרפי" שהאחרונה רכשה, ושנשלחו בחזרה לישראל לצורך שיפוצים.
הדרישה התקיפה הועלתה בפגישה בין נציגי ישראל לנציגת הפנטגון, ליסה ברונסון. הפנטגון דורש מישראל להפר למעשה את ההסכם שלה עם סין ולא להחזיר את המזל"טים, שכבר נכנסו למערך המבצעי הסיני. נציגי ישראל נדהמו מהדרישה, אך מקורות אמריקאיים אומרים כי היא תיכנע לה. כך או כך, ישראל תיפגע מהמשבר הכפול.
מזל"ט התקיפה, המכוון בעיקר נגד מטרות כמו מכ"מים למיניהם, מיוצר בתעשייה האווירית. הוא בנוי על טכנולוגיה ישראלית וכזאת שנרכשה מגרמניה, שבאמצעותה התכוונו בתחילה לייצרו. בדומה למטוס הפלקון, אין בו טכנולוגיה אמריקאית. בישראל יש הטוענים כי די בכך כדי שתוכל למכור את ההרפי למי שתרצה. אבל החיים אינם פשוטים כפי שסבורים אלה הרוצים למכור כמעט הכל. ישראל מתחננת לא אחת לפני ואשינגטון שלא תמכור מערכות נשק המבוססות על טכנולוגיה אמריקאית, שעלולות לסכנה. ואשינגטון נענית פעמים רבות, אך לטענתה קיימת הבנה עם ישראל שלפיה זו לא תמכור מערכות נשק שעלולות לפגוע בביטחון ארה"ב, ובכל מקרה תתייעץ עמה לפני המכירה. ישראל טוענת, כמו בפרשת הפלקון, כי דיווחה בזמן על העסקה, והאמריקאים משיבים שאם זה היה כך, היו תובעים בתוקף להימנע מביצועה. הם מוסיפים, כי בשנה האחרונה נענו מדינות אירופה לאמברגו הנשק על סין.
מי שהציג את הפרשה כאילו מדובר בסכסוך בין סגן שר ההגנה האמריקאי למדיניות, דאגלס פיית, לבין מנכ"ל משרד הביטחון עמוס ירון, מתעלם מהמציאות המדינית. אפילו יעזוב ירון את תפקידו (בינתיים זכה ל"חסינות" בגלל הפרסומים המוטעים על הדרישה לפטרו), הוויכוח-סכסוך לא יסתיים בלי החלטות עקרוניות. פיית, שתמיכתו בישראל אינה זקוקה להוכחות, זכה לגיבוי מוחלט בעניין המכירות לסין מהממונה עליו, סגן השר פול וולפוביץ, גם הוא ידיד ישראל. שניהם ידועים בעמדתם הנצית כלפי סין.
הבעיה היא שישראל הכניסה את עצמה בעניין הזה, ולא בפעם הראשונה, לעימות קשה עם חברי קונגרס רבים המובילים קו אנטי-סיני. בשבועות האחרונים היו פרסומים היסטריים בארה"ב בנוגע למכירת טכנולוגיה ישראלית מתקדמת לסין. נאמר, למשל, שסין תמכור לבסוף לאיראן ולצפון קוריאה טכנולוגיה צבאית ישראלית, או שחיילים אמריקאים המגינים על טייוואן עלולים להיפגע מנשק ישראלי, ואוניות אמריקאיות - מההרפי. ועדת מיוחדת של הקונגרס דנה בנושא והושמעו שם הערות קשות נגד ישראל.
שאלת מפתח שאסור להתעלם ממנה היא מדוע חוזרות ונשנות האי-הבנות בין ישראל לארה"ב בעניין סין. מדובר בשרשרת: פעם בגלל מכירת טכנולוגיה של הלביא, פעם בשל מכירה כביכול של סודות טילי הפטריוט האמריקאיים לסין. פעם עקב מכירת טילי אוויר-אוויר מתקדמים לסין, ואחר כך פרשת הפלקון - ויש עוד דוגמאות למכביר. אי אפשר לחזור לנצח על הטענות שהמודיעין הטייוואני מנסה לסכסך בין ישראל לארה"ב, או שהודענו לאמריקאים, שמשום מה לא הבינו את האנגלית הישראלית, או שהכל נובע מקנאת התעשייה הביטחונית האמריקאית. אולי האמת היא שאנחנו נמצאים בבולמוס מכירת נשק, כאילו מדובר ביצוא פרי הדר, וסומכים מדי על כך שהידידים בוואשינגטון יחלצו אותנו מכל בעיה.
_____________________________________
_________________________________________________
אזהרה: משרד הבריאות קובע כי העישון מזיק לבריאות !
תראו, אפילו החייזר נהיה ירוק מזה
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 22-12-2004 בשעה 16:38.
|