|
30-08-2005, 09:42
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
הגדוד של זאב רם
אם תיתן פרטים נוספים זה יקל עלינו:
באיזה ייום הצטרפת לגדוד?
באיזה תאריך נפצעת?
עפ"י אחי גיבורי התעלה של אילן כפיר:
סא"ל זאב רם התמנה לפקד על גדוד 113 שכונה "גדוד אסף" ב12.10. הוא היה המפקד השלישי של הגדוד בתוך שבוע. עוד בטרם הספיק המג"ד החדש לשוחח עם הלוחמים הגדוד ספג פצועים והרוגים נוספים כשהותקף ע"י מטוסי מיג בשטח ההיערכות שלו (עמ' 137).
המג"דים שקדמו לרם היו:
- שמואל, מולה, הרמתי, מבאר-טוביה. מולה היה איש פלמ"ח שלחם במלחמת העצמאות במסגרת חטיבת יפתח. התמנה לפיקוד על הגדוד ב8.10. פייקד על הגדוד רק שלושה ימים, ב11.10 נפגע נגמ"ש הפיקוד שלו מטיל מצרי ומולה וסרן אברהם בן-עזיז נהרגו. מ"פ נוסף מהגדוד נהרג באותו יום, אבי אוסטרוביץ.
- אסף יגורי . נפל בשבי המצרי ב8.10.
ב7.10 נכנס גדוד אסף, ע"ש מפקדו, אסף יגורי, ללחימה. קרבות הגדוד התחילו מוקדם מהצפוי כחפ"ק הגדוד נע בחוד ועבר בתוך מארב מצרי כשחצה את צומת רומאני באזור בלוזה. כמאה ועשרים אנשי קומנדו מצרייים שהונחתו בלילה ממסוקיים פתחו על מאסף הגדוד באש תופת כשהם "תוקעים" קודם כל, את המאסף. כמה טנקים וזחל"מים נדלקו מיד.
החפ"ק המשיך להתקדם בלי לדעת שהמאסף שלו בלחימה. המג"ד, יגורי, הופתע לשמוע את ד"ר גילר, רופא הגדוד, מדווח בקשר: "אנו מותקפים. יש נפגעים רבים. תזמינו. צריך מסוקים לחילוץ!"
במארב היו כמה הרוגים: הקמב"ץ אילן אמיר, מרדכי גלזר מגבעת-ברנר (נהרג כשניסה לקפוץ מזחל"ם בוער), צבי גורן, בעבר יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העיברית, נהרג כשניסה לחלץ חיילים מטנק פגוע. שני מפקדי פלוגות נפצעו בקרב זה: עמיקם כהן וניסן כפרי.
הפלוגה של יצחק בריק נשלחה להתמודד עם המארב. בריק: "חזרתי לאחור וראיתי שני זחל"מים בוערים. לידם שכבו אנשים פצועים. פתחנו באש והסתערנו לעבר הכח המצרי. המג"S יגורי הגיע בג'יפ שלו וצעק לאנשיו "להסתער!". הטנק של בריק ספג פגיעה ישירה. בריק נפצע בפני והחל לבעור הוא קפץ מהטנק והתגלגל על החול לכבות את האש. למרות הכאבים המשיך בלחימה. נגמ"ש שהצטרף לכח הסתער לעבר המצרים באש מקלעים ורימוני יד. נהג הנגמ"ש דרס כל מי שעמד בדרכו. "זה היה הרגע בו הבנתי שזו לא מלחמת ששת-הימים, זו מלחמה אחרת" סיפר יצחק בריק.
ב8.10 היה הגדוד חלק מחטיבה 217 של נתק'ה ניר מאודת ברן (אברהם אדן). הוא יועד להוביל את המתקפה על גשרי הפירדן לתפיסת גשר מצרי ולחציית התעלה. בגדוד היו באוטו יום 21 טנקים.
מיד בתחילת הלחימה, במרחק כשלושה קילומטר מהתעלה הותקף הגדוד באש טנקים, תותחים וטילים. יגורי צעק בקשר "לשפר עמדות לאחור! לשפר עמדות לאחור!" ומאז לא נשמע שוב בקשר.
הרוגי הגדוד: הסמג"ד דוד ילין, המ"פ משה ויתקין, הסמ"פ זאב בולטווין. לוחמים נוספים נהרגו או שהיו נעדרים. מתוך חמישים וארבעה נעדרים רק ארבעה נותרו בחיים ונלקחו בשבי. שמות חלק מההרוגים: אברהם (מוזס) אברהם, חיים אוחיון, מרדכי אוחנה, דניאל אורליק, דניאל אידלסון, עימנואל אינגל, מתיתיהו אלמגור, ברגר אליאס, אבינועם אלכסנדרוביץ, יחיאל בורוביץ, ראובן ברר, נפתלי דוד, דוד הראל, איתן וליש, ברנרד זילבר, ראובן חיים, יעקב חן, מאיר חצרוני, יגאל יצחקי, ישעיהו בן-ישי, ישראל כהן, שמעון כהן, מנחם לונץ, חיים מזור מרדכי סעדיאן, אלישע פלג, נפתלי פרץ, פטר קליין, עמירם קניג, מאיר שרביט.
יגורי סיפר "הובלתי את הגדוד לקרב בלב כבד. היעדים שהוצבו לי לא היו בהירים. שיתפתי את המח"ט, נתן ניר, בתחושתי הרעה. הוא אמר לי כי זו פקודה מגבוה וצריך לבצע אותה במהירות. קיבלתי את הדין ופקדתי על האנשים לנוע קדימה. מכיוון היעד עלה עשן סמיך שהתערבב בעני האבק שיצרו הטנקים. לא ראינו כלום לפנים. פרצנו אל תוך מארב גדול של האויב, מתחם ענק בו האויב היה מחופר בעמדות הגנה וערוך להתקפה... חדרנו לעומק של כחמישה קילומטרים...מתוך 21 טנקים שיצאו לקרב הגיעו ליעד 12 בלבד. וגם הם נפגעו בזה אחר זה. לאחר הקרב נותרו מכל הגדוד תשעה טנקים בלבד.
קיבלתי מהמח"ט פקודה לנוע לאחור. תוך כדי תנועה נפגע הטנק שלי ופרס...פגז נוסף שיתק את מערכת הקשר. פקדתי על נטישה." יגורי והצוות הסתתרו במכתש של פצצה, הם קיוו לחמוק בלילה, אך נלקחו בשבי ע"י המצרים.
מדהים לגלות ששני אנשים, אתה ורם יצחקי (שמחפש פרטים על אביו), מחפשים כרגע פרטים על קרבות ויחידות ספציפיים במלחמת יו"כ וישנה לפחות נקודת השקה אחת בין השניים: ב14.10 צורף הכח שבו שירת דני יצחקי, אביו של רם לחטיבה 217 שבתוכה נכלל הגדוד שלך.
ביום חמישי 18.10 במסגרת חטיבה 217 חצה הגדוד את התעלה ונכנס לקרב מול כח מצרי במחנות סולטן בצומת "חיפה". (תנועת חטיבה 217: ראשון גדודנתן פירעם, שני גדוד אסף ובמאסף גדוד גיורא קופר). בתנועה אל היעד נפגעו שני טנקים בפלוגה של שמואל איטח (לא ברור לי מאיזה גדוד). כמאתיים מטר מהצומת ניצבו שני מבנים ומגדל מים. רק כשעבר על פניהם הטנק השני הוא נפגע ונדלק. הטנק השלישי והראשון חילצו לאחור. הכח הסתער מחדש: ראשונים נעו שלושה טנקים, אחריהם שתי זלדות. הטנק הראשון של המ"פ ישראל גולדשטיין נפגע. הזלדה של מנחם (מנדי) מנדלזיס נפגעה כשניסו לחלץ את אנשי הצוות של הטנק הבוער. כח מגדוד גיורא חש לחילוץ. הקרב הלך והסתבך. המג"ד זאב רם ירד מנגמ"ש הפיקוד כדי לנהל את הקרב ופינוי הנפגעים מקרוב יותר.
הצוות של מנדי יחד עם הקמ"ן, ניסן כפרי, סמל מאיר ימיני ומקלען בשם גמזו נתקלו באש בכניסה לצומת ותפסו מחסה ליד מגדל המים. הסמל ימיני, פצוע, התחנן למים. מנדי יצא מהמסתור כדי להביא את הג'ריקן מהנגמ"ש, נורה ונהרג ע"י חייל מצרי שהבחין בו. שוויש, הרס"פ של הפלוגה חיסל את המיצרי. ארבעת החיילים המשיכו להילחם, כח מצרי ניסה לכתר אותם אך טנקיסט שהיה מחוץ למבנה הבחין במצרים וחיסל אותם.
בערב חולצו החיילים ממגדל המים ע"י כח חילוץ, הפצועים חיפשו את הטנקיסט שהציל אותם ולא מצאו אותו. למחרת נודע כי הוא התעלף בין המצרים בהם פגע קודם לכן, בלילה התעורר מעלפונו, קם והתחיל ללכת בלי לדעת לאן. במקרה ניתקל בכח צה"ל וניצל.
ד"ר גילר, רופא הגדוד טיפל באותו יום ב260 פצועים (!).
הרוג אחר של הגדוד הוא אילן גדרון, בנו של האלוף משה (מוסיק) גדרון, התחיל את המלחמה (כצוער?) בגדוד 198, עבר לגדוד 196 (יעקב לפידות) ומשם לגדוד 113. ב19.10 נהרג בקרב וזכה בעיטור המופת לאחר נפילתו. יצחק בריק: ב19.10 תפסנו מאחז מצרי מצפון לסורפיאום. היינו קצרים בדלק ותחמושת וזו הגיעה רק לפנות בוקר , אבל אז כבר הייתה פקודה להמשיך ולנוע במהירות ולכבוש מתחם נוסף. הייתה לנו חצי שעה לתדלק ולתחמש את הטנקים. יצאנו עם שבעה טנקים תקינים להתקפה, כאשר אני במרכז ואילן לשמאלי. השטח היה מישורי ולא נוח לתקיפה, לא ניתן היה לשפר שם עמדות. הם עמדו מולנו עם נ"ט וארטילריה. התפתח קרב קשה, במהלכו קיבלתי דיווח שאילן נפגע.
סיכום המלחמה של גדוד אסף:
הגדוד החל את הלחימה במארב מצרי בצומת רומאני. מתוך חמשת מפקדי הפלוגות, שלושה נהרגו. מפקד החרמ"ש נהרג וגם רוב מפקדי המחלקות. המג"ד אסף יגורי נשבה, מחליפו, מולה הרמתי, נהרג. זאביק רם שהחליף אותו, נפצע והמשיך בלחימה. הסמג"ד והקמב"ץ נהרגו.
המ"פ היחידי ששרד מההרכב המקורי היה יצחק בריק (לימים תא"ל).
הגדוד הצטרף ללחימה ביום השני של המלחמה, יום ראשון, 7.10 ונקלע למארב בצומת רומאני.
ב8.10 יצא לקרב על גשרי הפירדאן כחלק מחטיבה 217. לגדוד היו נפגעים רבים בקרב זה והמג"ד, יגורי נפל בשבי. מולה הרמתי מתמנה למג"ד.
ב9.10
ב10.10
ב11.10 מולה הרמתי נהרג.
ב12.10 זאביק רם מתמנה למג"ד הגדוד מותקף ע"י מיגים מצריים.
ב13.10
ב14.10 קיבל הגדוד מחלקת צנחנים מתוך הפלוגה של בנצי ויינר.
ב18.10 חצו את התעלה ונכנסו לקרבות בצומת חיפה.
ב19.10 יוצא הגדוד, עם 7 טנקים, לקרב על מאחז מצרי מצפון לסורפיאום.
ב22.10 השמיד הגדוד מתחם טילים שכונה בשם הקוד "עשור"
29 טנקים יצאו למלחמה במסגרת הגדוד כמעט ולא נותר אף אחד מהם. מכל חיילי הגדוד שהתחילו את המלחמה נותרו רק שבעה אנשים.
סיים את המלחמה במבואות העיר סואץ כחלק ממערך כיתור הארמיייה השלישית.
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 30-08-2005 בשעה 15:42.
|
|