|
27-11-2004, 18:11
|
|
|
חבר מתאריך: 22.03.03
הודעות: 22,094
|
|
קצב: "אם יהיה שקט, צריך להפסיק לבנות את הגדר"
בראיון מיוחד מצהיר הנשיא על נכונותו ללכת לפרלמנט הפלשתיני וקורא להסכים למו"מ עם סוריה. על יחסיו עם שרון: טובים ומורכבים
בן כספית
ראית את ההלוויה של יאסר ערפאת?
"כן".
נו ?
"אני מכבד את הפלשתינים בכאבם".
ואת היריות באוויר?
"זו מנטליות, זה אופי, זו תרבות. אני לא עושה עכשיו חשבונות עם ערפאת. פני לעתיד. מה זה חשוב עכשיו. הוא מת, וזהו. נשאיר את זה להיסטוריונים. ניתן לפלשתינים ללקק את הפצעים. תקופה נגמרה. אנחנו צריכים עכשיו לבדוק איך אנחנו, בהתנהגות המדינית והצבאית שלנו, מחזירים את ההיגיון והשפיות לקונפליקט הזה. צריך לקוות שתהיה העברת שלטון מסודרת. יש היום בינינו לבין הרשות הפלשתינית לא מעט אינטרסים משותפים".
כמו מה?
"יציבות שלטונית, חידוש התהליך המדיני, שיפור כלכלי, הפסקת בניית הגדר, הפסקת האש".
הפסקת בניית הגדר? ? זה אינטרס שלנו? ?
" כן, גם שלנו. אם מפסיקים את הטרור. הגדר עולה לנו הרבה כסף, יוצרת לחץ בינלאומי עלינו, ובעיות משפטיות. אם הם יפסיקו את הטרור, אין לנו עניין להמשיך לבנות את הגדר".
אני רוצה להבין את זה. אם מגיעים מחר להפסקת אש, וזה עומד במבחן המציאות, מבחינתך אפשר באותו רגע להשעות את בניית הגדר?
"כן. ולכן יש לפלשתינים אינטרס להפסיק את האש. בכל הקשור לגדר, אני חושב שנכשלנו בהסברה".
מול העולם?
"כן. אהרן ברק או מאיר שמגר היו יכולים לייצג אותנו בהאג. לא היינו צריכים להתעלם מבית המשפט הבינלאומי. היינו יכולים לשלוח אחד משניהם, הם נהנים מכבוד עצום בעולם, הם בקיאים בחוק הבינלאומי, יש להם מוניטין. היה לנו קייס, יכולנו להציג את הגדר כזמנית ולא קבועה, כצבאית ולא מדינית. אלה שני טיעונים חזקים שקשה לעמוד מולם. יכולנו לחסוך מעצמנו את הלחץ הבינלאומי הזה. חוץ מזה, שאני חושב שגדר הבטחון טובה לפלשתינים. האינטרס הגדול ביותר שלהם הוא להפחית את הטרור, ואני מאמין שהגדר תפחית אותו משמעותית. הרי הטרור נגדנו זה שורש האסון שלהם. וכשזה ייפסק, התהליך המדיני יחודש".
היית בעד משאל עם בעניין ההתנתקות.
"נכון. תמכתי במשאל עם, ראש הממשלה היה כאן ואמרתי לו את זה. בעיקרון, בסוגיות לאומיות גורליות, כשההכרעה היא על חודו של קול וקורעת את העם, אני בעד משאל עם. בסוגיית ההתנתקות לא ראיתי בעיה קיומית כזו, אבל פגשתי את המתנחלים, ישבתי איתם, שמעתי אותם. הם דיברו על פגיעה באושיות נפשם, על סתירה לאמונה, לקדושה. כשמדובר באמונה צריך, לדעתי, ללכת בזהירות, במשנה שכל. והם אמרו לי שלדעתם התוכנית הזו מנוגדת לרצונו של בורא עולם. אבל הם אמרו שאם ילכו למשאל עם, והעם יכריע, הם יראו בזה סימן, או אולי את רצון האל. ולכן, כדי למנוע את הקרע והמאבק הקשים הללו, חשבתי שכדאי לשקול הליכה למשאל עם. אבל בינתיים הכנסת אמרה את דברה ברוב ברור שאין צורך להוסיף עליו. והממשלה הכריעה, והאופוזיציה הראשית נגד משאל עם, ולכן המצב מבחינתי השתנה ואני לא חושב שאני צריך לצאת נגד הכנסת, והממשלה, והאופוזיציה. מה שאני כן חושב, זה שצריך לעשות מאמץ כדי לקבל תמורה בעד תוכנית ההתנתקות.
"בעבר נתנו להם את אוסלו ולא קיבלנו תמורה, נתנו את מפת הדרכים, שבתוכה יש הסכמה למדינה פלשתינית, ולא קיבלנו תמורה. הגיע הזמן לקבל תמורה מהפלשתינים, בצורת הפסקת הטרור. עדיף שההתנתקות תהיה מתואמת. אני התרשמתי ששרון הלך למהלך חד צדדי כי לא היתה בצד השני מנהיגות ששללה טרור. אני מאמין שאבו מאזן ואבו עלא מבינים שהמשך הטרור הוא אסון לעם הפלשתיני. יכול להיות שאפשר כאן ללכת למהלך מתואם, לערב בו את אירופה, להתחיל לשקם את עזה במישור הכלכלי".
אתה מוכן לחזור ליוזמת ההודנה שלך? לנאום בפני הפרלמנט הפלשתיני?
"כן. בזמנו נמתחה ביקורת על ההצעה שלי, למרות שהיא היתה בעלת סיכוי להביא לשנה של הפסקת אש. שמעון פרס אמר אז שהוא רוצה עשר שנים. אנחנו צריכים להתמודד עם שנאה עיוורת, והופעה שלי בפני המועצה המחוקקת הפלשתינית באופן ישיר, עם מסר מהעם הישראלי, כשאני מדבר בשם כל חלקי העם והמפה הפוליטית, לא רק הקואליציה, אני חושב שזה יכול לתרום. גם היום, אם התנאים יבשילו, והמנהיגות הפלשתינית תגלה כושר פעולה, אני מוכן ללכת לשם ולנאום מול העם הפלשתיני, כמו שהצעתי לעשות לפני שלוש שנים".
אנחנו צריכים, לדעתך, לעזור להם ללכת לבחירות תוך 60 יום?
"אם הם מבקשים אנחנו צריכים לעזור להם. כולל הקלות, ככל שאפשר, כדי שיוכלו לערוך את הבחירות".
כולל הצבעת ערביי מזרח ירושלים?
"אני לא רואה בהצבעה של ערבים מזרח ירושלמים פגיעה בריבונות שלנו. אני מפריד פה בין זכות בחירה לבין ריבונות. הריבונות היא על שטח, לא על אוכלוסיה".
אתה , משה קצב, תהיה מוכן תמורת שלום אמת והסדר קבע לוותר על השכונות הערביות במזרח ירושלים?
"אין משה קצב. אני נשיא המדינה. ואני צריך להיזהר מאוד בדברי כשמדובר בנושאים פוליטיים. כל מה שאני יכול להגיד זה שאין לי בעיה עם הצבעת ערבים ממזרח ירושלים, כי אין בזה כל פגיעה בריבונות כלשהי שלנו".
אם יונח כאן מתישהו, על שולחנך, טופס הענקת חנינה למרוואן ברגותי, והממשלה תמליץ בפניך לחתום, האם תשקול בחיוב?
"זה מצב היפותטי. מעלים נימוק שערפאת מת והוא רוצה להתמודד. זה שהוא רוצה להתמודד או שיש לו סיכוי להיות מנהיג הרשות, לא מצדיק את החנינה. אבל אם יגישו בקשה לחנינה מסודרת, נראה את הנימוקים בעד ואז אחליט".
יש נימוקים אחרים בעד. למשל, העובדה שמדובר באדם פרגמטי שמוכן להגיע לפשרה באשר לזכות השיבה, שנהנה מפופולריות נרחבת בקרב העם הפלשתיני בניגוד למנהיגים אחרים, שהיה מראשוני התומכים בתהליך השלום. גם אלופים בולטים בצה"ל וגורמים במערכת הביטחון סבורים שברגותי הוא פרטנר פוטנציאלי. למה שלא נזהה את גדולתו של הרגע, את ההזדמנות?
"תראה, אני כבר ארבע שנים יושב פה, בבית הזה. בחודשיים-שלושה האחרונים יש לי הפגנה כל מוצאי שבת, מול ביתי בקריית מלאכי, של אנשי כהנא ואחרים, שמאשימים שאני נתתי חנינה למחבלים עם דם על הידיים. זאת למרות שמעולם לא נתתי חנינה כזו, ואני לא רוצה לשנות את המצב הזה. ברגותי הוא רוצח, הוא נשפט בבית משפט ישראלי. כרגע הוא עוד לא הגיש בקשה. למה צריך להתעסק עם זה, כשאף אחד עוד לא פנה וביקש? "
אתה שולל חנינה לברגותי על הסף?
"אני בודק כל בקשת חנינה. הנימוקים שהועלו עד כה בעניינו לא תקפים בעיני".
הראיון המלא:
http://www.nrg.co.il/online/1/ART/826/251.html
|
|