|
27-11-2004, 19:09
|
|
|
חבר מתאריך: 08.12.03
הודעות: 2,430
|
|
אם זה מה שאתה יודע ....
העיקר אבל שאתה בטוח בעצמך
ישנו ספקטרום גלי של פליטה אלקטרומגנטית . חלק מסיום של הספקטרום הזה הוא בתחום הנראה , בין סגול לאדום . רוחב גל עולה אחרי האור הנראה (שבעל רוחב גל הרחב בו זה האדום) הוא ספקטרום תת-אדום . הספקטרום הזה מתחלק לשלושה בעצמו , אורכי גל קצרים , בינוניים , וארוכים של א"א .
אורך הגל של א"א קצר : 0.8 - 2 מיקרונים
אורך גל בינוני : בין 2 ל 4 מיקרון
ארוך : מעבר ל 4 מיקרון .
כמה שגוף יותר חם , ככה יותר הוא פולט א"א בתדירות יותר גבוהה (ביחס הפוך לאורך גל) . להמחשה , גל קצר א"א פולטים גופים עד טמפרטורה 2100 C , טווח בינוני בערך בין 750 - 1200 C , וטווח ארוך הוא מתחת ל600 מעלות צלזיוס .
מכשירי מא"כ (מגבירי אור כוכבים) עושים שימוש בגל א"א קצר ובגל א"א קרוב לאור הנראה (Near Infrared(. בעיקרון , אנחנו רואים דברים כתוצאה מהחזר גלי בתחום ספקטרום הנראה - גל אור מתקדם , נתקל בחפץ , מוחזר , והעיניים קולטים את זה . בחושך ישנו חסך בתחום גל הנראה , אך עדיין יש לנו גלים אלקטרומגנטיים - רק בתחום א"א קצר שפולטים הירח (מהשמש) והכוכבים . הגלים האילו פועלים בדיוק כמו גלי אור בתחום הנראה , ומה שאנחנו צריכים זה מכשיר שיקלוט אותם ויתרגם אותם עבורנו לתמונה .
בעיקרון , מכשירי ראיית הלילה מא"כ מתחלקים ל3 דורות , כשיצרנים מסוימיים עכשיו מבדילים גם את דור 4 , כנראה לצורך שיווקי . בעיקרון , הצורה הפשוטה איך הם עובדים : פוטונים של א"א פוגעים במשהו שנקרא פוטוקטודה בקצה הרחוק של שפופרת מא"כ . ברגע שפוטון פוגע בפוטוקטודה היא משחררת אלקטרון לתוך חלל השפופרת . המכשיר נקרא הרבה גם בשם Image Intensifier (מגביר אור כוכבים) , מסיבה הבאה - תלוי בטיב של פוטוקטודה , על כל פגיעה של פוטון משוחרר יותר מאלקטרון אחד שמואץ לצד השני של השפופרת , מה שמגביר את בהירות התמונה . בצד השני של השפופרת מחכה מסך , בד"כ כלל קולט זרחני (בעל תכונות אילו או אחרות , תלוי בטיב או בדור המכשיר) . ברגע פגיעת אלקטרונים במסך הזה , הוא משחרר בחזרה פוטונים . כידוע , הזרחן משחרר אור בצבע ירוק , ולכן גם התמונה שאנו רואים במכשירי מא"כ היא גם ירוקה . כיוון שהא"א נאסף ע"י עדשות (למי שלמד אופטיקה , עדשה קמורה לריכוז אור) , ישנו "תוצר לוואי" של הגדלת תמונה (לא יותר מ X1.5) , כשלפעמים עושים בו שימוש מכוון (ואז זה מגדיל עד X5) .
בלילות שאין כוכבים וירח , זאת אומרת אין לנו גם גלי א"א , ואז לא נוכל לראות הרבה במכשיר . לצורך זה ישנם פנסי א"א . פנס רגיל אפשר להסב במהירות לפנס א"א ע"י הלבשת מסנן אדום על הפנס . הבעייה שהשיטה הזאתי היא שיטה אקטיבית , והאוייב יכול לגלות אותנו כשהוא עצמו משתמש בציוד ראיית לילה מא"כ . בכל מקרה , הבעייה כמעט לא קיימת במא"כים מדורות אחרונים יחסית לדורות יוצר קודמים , כיוון שיחס ההגברה במכשירים חדשים יכול להגיע עד X40000 !!
ישנם בד"כ פנסים קטנים המותקנים ביחד עם המכשירים . הם טובים לקריאת מפות ולהערה כללית לטווח קצר (עד 5 מטרים) בשטח פתוח , וטובים להערת חדר שלם כשהוא סגור .
עכשיו , ישנו אמר"ל טרמי שזה דבר שונה לגמרי - הוא לא צריך שום אור . כל גוף , בלי קשר ל"תהליכי החיים" , פולט קרינה א"א . הדבר נובע כיוון שתמיד ישנה תזוזת אטומים בטמפרטורה שהיא מעל לאפס מוחלט (מעל -273 צלזיוס) בכל גוף , וככל שהגוף יותר חם , האטומים זזים יותר מהר . הדבר נמצא ביחס ישיר לצפיפות ומבנה מולקולה של הגוף והטמפרטורה שלו , והפליטה היא בטווחי הא"א בינוני עד ארוך . כמו שנאמר כבר , כמה שגופים יותר חמים , הם פולטים א"א בתדירות יותר גבוהה - גופים חמים פולטים באורך גל א"א בינוני , וגופים רגלים באורך גל גבוה .
גם מכשירים טרמיים קיימים בדורות שונים , ובערך זהו אופן העבודה שלהם : לצורך איסוף הקרינה ישנן עדשות מחומרים אקזוטיים כמו גרמניום (זכוכית רגילה לא מעבירה את הקרינה א"א בספקטרום הזה) , שזה הכי נפוץ ליישום זה . בתוך העדשה זאת הקרינה נאספת ע"י קולטים שמתרגמים את הקרינה הזאת לפולסים חשמליים . לרוב צריך לקרר את הקולטים האילו תטמפרטורה מסוימת , ולכן בהרבה מכשירי אמר"ל טרמי ישנו בלון חנקן לצורך הדבר (חנקן יכול להחזיק את הצורה הגזית שלו גם בטמפקטורות מאוד נמוכות) . האותות חשמליים האלו מתורגמים לתמונת מסך , כאשר לכל אורך גל שונה (שזה טמפרטורה , או צפיפות הגוף ומבנהו) ישנו צבע שונה במסך . לכן המכשירים האלו נקראים גם בשם Thermal Imager - כיוון שהם יוצרים דימוי א"א בצורת צבעים על המסך , ולא מראים תמונה אמיתית .
דוגמת דימוי טרמי . יש לציין שאמר"ל טרמי אינו מושפע ממיסוך עשן קל , כיוון שלזה אין תכונות טרמיות בולטות , ויכול לראות דרכו . במדמה זה , כמו ברובם , נעשה שימוש במסך שחר לבן , לכן גם הדימוי עושה שימוש בדרגות צבע בתחום שחור לבן , כשבמקרה הזה צבע שחור מסמן את החום המירבי הנקלט , וצבע לבן מסמן את הקצה השני שהמכשיר הזה יכול לקלוט
נערך לאחרונה ע"י JAVEHN בתאריך 27-11-2004 בשעה 19:33.
|
|