|
22-09-2005, 02:16
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
נפלאות הפורום הישן
אשכול ראשון
סירפד: מצאתי במספר גליונות ישנים של ביטאון ח"א תמונות של מסק"רים חמושים במשגרי רקטות 70 מ"מ (2.75 אינץ'). זהו סוג הרקטות הנפוץ ביותר לשימוש ממסוקים, כאשר בצה"ל נעשה שימוש ברקטות אמריקאיות ממשפחת Hydra-70. עקרונית, מסוקים יכולים גם לשאת רקטות כבדות Zuni בקוטר 5 אינץ' - בצה"ל רקטות אלו שוגרו ממטוסים בלבד, בגלל הפגיעה בביצועי המסוק עקב משקל המערכת.
מסק"ר קוברה נושא משגר 7-קני מדגם ישן
מסק"ר דפנדר נושא משגר 7-קני LAU-68 מודרני, בעל עיצוב אוירודינמי משופר
תמונה נדירה במיוחד, של מסק"ר אפאצ'י משגר רקטות - מסוקים אלו לא חומשו ברקטות מאז הכנסתם לשירות בח"א הישראלי
למרות כל נסיונותי (שעדיין נמשכים), לא מצאתי תמונות של מטוסים נושאי רקטות - כל המוצא מוזמן להוסיף אותן כאן. המעט שמצאתי (מהאתר http://idfmodelling.free.fr) מוצג כאן:
תצוגת חימוש של מיראז' - מאחור כוורת רקטות, מלפנים רקטות א"ק כבדות מתוצרת צרפת
תצוגת חימוש של סקייהוק - כוורת רקטות זוני מציצה בפינה למטה
תצוגת חימוש של פאנטום - כוורת רקטות זוני, כנראה מדגם LAU-10
תמונות שמצא ddd
לבני: הרקטות א"ק שהיו בשימוש חי"א הן מדגמי ה"זוני" בקטרים - 2.75 \ 5 אינטש'.
חימוש זה הוצא משימוש מבצעי בתחילת שנות השמונים (למעט אולי תצוגות או ניסויים) עקב המעבר לשימוש בחימוש מדוייק והתבססות על נש"מ.
הדגם האחרון של רקטות הזוני שהיה בשימוש חיל האויר עד תחילת שנות התשעים הוא בקוטר 5 אינטש' כשמדובר היה ברקטות תאורה (שכונו בחיל האויר "זוני תאורה דו שלביות" רקטות אלו אופיינו בראש תאורה הגדול פי שניים מהדגם האמריקאי המקורי כך שלרש"ק הוקנתה תצורה "מעובה".
רקטות ה"הידרה" הן הרקטות אשר החליפו את דגמי ה"זוני" בחיל האויר האמריקאי אך הן כבר לא נרכשו ע"י חיל האויר.
בתמונה המצורפת ניתן להבחין בחלקה האחורי של כוורת רקטות א\ק מדגם "זוני"
כשמה שמיוחד בצילום הוא שניסיתי להתמקד על ה"מחטים" החשמליות אשר אמורות להעביר את הפולס החשמלי לצורך הצתת מנועי הרקטות ע"פ פקודה של הטייס.
הרקטות מוכנסות מחלקה הקדמי של הכוורת
ומוחלקות פנימה עד שבסיס הרקטה נמצא מול המגע החשמלי כשאני מאמין שיש איזו שן נעילה שתמנע את החלקת הרקטה החוצה.
בכל מקרה אין כל חריץ על גוף הרקטה.
הרקטות מיוצבות סחרור בעת מעופן לשמירה על הכווניות והדיוק.
הסחרור מושג ע"י סנפירי הרקטה אשר יהיו מוטים בזוית או ע"י הטיית הגאזים הנפלטים מהמנוע.
אשכול שני
dorratz1
הפיתוח שיהפוך כל רקטה "טיפשה" לרקטה "חכמה"
החברה הנורווגית Kongsberg עובדת כעת על פיתוח מהפכני שיהפוך רקטות 2.75 אינץ'(70 מ"מ) מ"טיפשות" ל"חכמות", בדומה לקיטים של פצצות ה-JDAM שהפכו אותם מפצצות ברזל "טיפשות" לפצצות "חכמות". הפיתוח, אשר נקרא 'multirole low-cost precision guided 2.75-inch rocket', הוא מעין קיט אשר מתלבש על רקטות 2.75 אינץ' מסוגים רבים: רקטות Hydra-70 אמריקאיות, רקטות CRV7 קנדיות, רקטות FZ בלגיות ועוד.
התוכנית ממומנת על ידי הצי המלכותי הנורווגי. היא כוללת את פיתוחם של קיטים להפיכת הרקטות למונחות לייזר וקיטים להפיכת הרקטות למונחות GPS, אך בעתיד Kongsberg גם תפתח קיטי IR וקיטים נגד מטרות קורנות עבור הרקטות.
בניסוים שנערכו לאחרונה נורו רקטות עם הקיטים בהצלחה. בניסוים הרקטות נורו ממערכת RWS(remote weapon system) שהורכבה על גבי רכב 6X6. הניסויים, שהחלו בנורווגיה בשנה שעברה עם רקטות שצויידו בקיטים שהפכו אותן למונחות לייזר, ימשיכו הלאה ויכללו ירי רקטות עם קיטים להנחיית GPS. אם לא יהיה בעיות עם מימון התוכנית הפיתוח צפוי להתיים בתחילת 2005, מה שיאפשר את תחילת הייצור הסדרתי של הקיטים כבר בסוף 2005. כדי להאיץ את הפיתוח ואת הייצור, Kongsberg מחפשת חברות שותפות שיוכלו להצטרף לפרויקט ולחלוק ברווחים.
רקטות ה-2.75 אינץ' הבלתי מונחות נכנסו לשירות חיל האוויר האמריקאי זמן קצר לאחר מלחמת העולם השנייה, ומאז הם ונגזרותיהם הפכו לסטנדרט ברוב הצבאות המערביים(גם בחיל האוויר הישראלי הם משרתות) והמדינות החברות בנאט"ו. את הרקטות נהוג לירות במטחים, והם עדיין נמצאות בייצור.
מכיוון שהקיטים הללו יהפכו את רקטות ה-2.75 אינץ' הטיפשות לרקטות מונחות ולנשק קטלני מאוד, ברור שבפני Kongsberg יפתח שוק עצום של צבאות שירכשו את הקיטים חרף המחיר שלהם, שצפוי להיות גבוה. יש להדגיש שהמחיר הגבוה דווקא הופך את הרקטות למשתלמות מאוד, שכן הפיכתן למונחות יוצר מצב שבו צריך הרבה פחות רקטות כדי להשמיד מטרה אחת, וכותצאה מכך יורים פחות רקטות ומוציאים פחות כסף.
פוטנציאל מכירות הקיטים והרקטות המשודרגות של Kongsberg צפוי לעלות, לאור העובדה שרקטות ה-2.75 אינץ' יכולות להשתגר ממערכות ה-RWS של החברה, אשר משרתות ברחבי העולם. הצי המלכותי הנורווגי כבר הספיק לירות 13 טילי הלפייר ממערכות RWS תוצרת Kongsberg שהותקנו על גבי ספינות סיור שלו, ולא פחות מ-1,734 מערכות RWS עם מקלע 12.7 מ"מ סופקו על ידי Kongsberg לצבא היבשה האמריקאי. יש כמובן עוד הרבה דוגמאות, והם כולם כמו שנאמר פותחות בפני Kongsberg שוק עוד יותר עצום, שכן מי שמפעיל כבר מערכות RWS של Kongsberg בוודאי ירצה לרכוש את הרקטות החדשות אשר מסוגלות להשתגר ממערכות ה-RWS הללו.
גם את טיל ה-Javelin האמריקאי כבר מכניסים לתוך מערכות RWS של Kongsberg והצבא האוסטרלי כבר הצהיר על כוונתו לרכוש מערכות RWS של Kongsberg, המצויידות במקלע 12.7 מ"מ ובמקל"ר 40 מ"מ, עבור נגמ"שי ה-LAV-2 שלו
האם אלו ההידרה 70?
צולם כנראה בשל"ג או בסמוך
הוצאו משימוש ח"א בתחילת שנות ה-90, לאחר שלא עמדו בדרישות התועלת-דיוק-מחיר. שימוש ברקטות מתאים לשטח פתוח, ולרוב מצריך ירי של כמה רקטות לכיסוי המטרה. חוץ מהטייסים של 160 (יחידת מסוקים מיוחדת של צבא ארה"ב), שמתאמנים בירי מדוייק של רקטות אלה - רוב השימוש בעולם הוא לטובת ירי לא-מדוייק.
AH-6 של חטיבה 160, בעת אימון
לבני: הרקטות שהיו בשימוש חיל האויר הישראלי הנן רקטות ה"זוני" האמריקאיות.
ה"הידרה" הנה משפחה של מס' דגמים אשר מהווה למעשה שיפור של ה"זוני" אך כבר לא נרכשו ע"י ישראל.
לגבי רקטות הזוני הן הופיעו בשני קטרים אפיניים -2.75 אינצ' ו - 5 אינצ'.
הדגם האחרון של הזוני שהיה בשימוש חיל האויר שימש לתאורה!!!
לרקטות הא"ק פותחו במהלך השנים מס' סוגי רשקי"מ ביניהם -נפיץ, נ"ט חלול, פלאש"ט, מוץ, מצרר !!! , תאורה, תרגול, אימונים ועוד...
כמו כן למען הדיוק ו"הצדק ההסטורי" הרקטות אשר היו בשימוש ח"א לפני ה"זוני" היו רקטות צרפתיות בקוטר של - 68מ"מ וכן אף רקטות מתוצרת תע"ש שכונו ר-81 (אם אני לא טועה...)
desertowl: הרצון היום להפוך כל חימוש לחכם הוא ברור , השאלה היא מה הם צרכי השוק ואם יש מקום לעוד פלטפורמה לחמ"מ.
אני מניח שהחבר'ה ממחלקת שיווק בקונגסברג עשו את העבודה , אבל המערכת צריכה להוכיח יעילות.
ככל שהרב"ת מתקדם יותר כך יעלה מחיר כל יחידה ונשיאת עשרות קיטים מונחים הופכת להוצאה כבדה.
החסרונות של הטילים עוברים לרקטות - לא תוכל לירות מטח מאותה סיבה שאתה לא יכול לירות מטח טילים (בטילים יש עוד כמה סיבוכים) , מכיוון שעליך "לרכוש" את המטרות בטרם שיגור ובנוסף הן חשופות לשיבוש כמו כל מערכת מונחית.
אגב , להידרה יש גרסאת פלאשט , שאותה הייתי שמח לראות בלבנון... השילוב של זוית הירי ממסק"ר ו 1179 חצי מתכת נשמע לי קוסם מאד.
עוד דבר , ממה שאני זוכר בארץ השתמשו ב"זוני" ולא ב"הידרה".
סירפד: קטות "זוני" בקוטר 5 אינץ' שוגרו ממטוסי סקיהוק (ישנו סיפור מפורסם ממלחמת יוה"כ, על הטייס עזרא "בבן" דותן ז"ל שהפיל מטוס מיג סורי במטח רקטות).רקטות "הידרה" 2.75 אינץ' נישאו ע"י מסוקי קוברה ודפנדר (להטוט).
מסוק דפנדר חמוש ברקטות מעל ים המלח
Shahar__: תיקון טעות, הפלת המיג הסורי נעשתה בשנת 1970 ע"י מטוס סקייהוק חמוש ברקטות נ"ט 30 מ"מ.
יש המשך, ועיין שם...
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 22-09-2005 בשעה 02:29.
|
|