29-07-2022, 16:51
|
|
|
חבר מתאריך: 30.06.22
|
|
זה אכן נושא מורכב שמעלה שאלות כמו שאמרת. המצב כיום הוא שלאיראן יש אלפי טילים בליסטיים שיכולים להגיע לישראל, בנוסף לעשרות אלפי רקטות רבות או יותר בלבנון, בסוריה ,בעזה, בעיראק ומתימן. אף אחד לא יודע בוודאות מה יהיה המצב בשטח עוד 50 שנה, 20 שנה, 5 שנים או אפילו שנה, אבל ניתן לנסות להעריך אותו. נכון להיום, אני חושב שאין מחלוקת על כך שמתקפה מתואמת של איראן והארגונים שיש לה השפעה עליהם שתכלול מטחים רבים של רקטות וטילים לא תהיה ניתנת לעצירה על ידי מערכות ההגנה של ישראל כי העומס יהיה גבוה מדי עבורן.
אז אני אשנה את השאלה. במידה וכבר עכשיו לאיראן יש נשק גרעיני, והשלטון יפול שם בעוד חצי שנה, כך שיחסי הכוחות ההגנתיים של ישראל לעומת ההתקפיים של איראן ידועים, האם סביר שתהיה מתקפה גרעינית?
ציינת כמה שאלות כמו שאלת ההיתכנות בנוגע לפגיעה בישראל, ואני חושב שכמו שציינתי זו לא בעיה לפגוע עם הנשק הגרעיני בישראל מכיוון שאפשר לשלוח את הנשק הגרעיני כחלק מהתקפה רחבה ומפתיעה שתכלול טילים ארוכי טווח ורקטות קצרות טווח וכטבמים כך שההגנה האווירית שלנו לא תוכל לעמוד בכך.
לגבי עוצמת הנזק שייגרם, יש הערכות קיימות בנוגע לנזק שפצצה גרעינית איראנית תגרום, אפשר לזרוק אותה רק לתל אביב למשל וכך לא ייגרם נזק לאוכלוסיה ערבית רבה או לאתרים מוסלמים. עשרות אלפי אנשים ימותו באופן ישיר ואחרים ייפגעו בעקיף מהקרינה. אגב, אני חושב שיש השפעה לעובדה שהשלטון באיראן שיעי והאוכלוסיה הערבית הישראלית היא סונית בנוגע לדאגה שלהם מפגיעה אפשרית בה.
מה יהיה שיקול הדעת של העומדים בראש איראן? אני חושב שפה הרווח עולה על העלות. בסופו של דבר, אם מיליונים יצאו לרחובות באיראן ואפילו אנשי הצבא וחלק מאנשי משמרות המהפכה יתמכו בהפיכה שלטונית, מה יהיה לאנשים בשלטון להפסיד? או שהם יוצאו להורג, או שהם יוצאו לגלות, או שהם ילכו לכלא. לעומת זאת, הרווח האידיאולוגי מהשמדת מדינת ישראל או לפחות השמדת המרכז הכלכלי שלה ומאות אלפי ישראלים יהיה אדיר.
בנוגע לניסיון סיכול של התקפה על ישראל, אני מניח שמי שמחליט ומעביר את ההוראה על השימוש בנשק הגרעיני הוא המנהיג העליון על ידי איזשהו טלפון אדום שלא ניתן לנתר ומי שבידיו הנשק עצמו ומוציא את המתקפה לפועל הם אנשים שמאוד מאוד נאמנים לשלטון כך שזה נראה קשה למנוע את ההתקפה. אפילו אם יש לך בכירים במשטר האיראני שהם חפרפרות, אני לא חושב שהחלטה כזו תעבור איזשהו דיון והצבעה.
בסופו של דבר באמת יש הרבה דברים שלא ניתן לדעת וקשה להעריך מה הסבירות של מתקפה כזו, אם כך, כיצד על ישראל לדעת כמה משאבים כדאי להשקיע כדי למנוע השגה איראנית של נשק גרעיני?
|