28-09-2021, 18:49
|
|
|
חבר מתאריך: 16.04.11
|
|
אני לא חקרתי את הנושא וגם לא ראיתי את הסרט
יש נטייה לראות בסרט או בכתבת תחקיר, אמת מוחלטת.
יכול להיות שהתזה המועלית שם נכונה, אבל מדובר ב"יצירה" שהמטרה העיקרית שלה לזכות ברייטינג: סרט שימשוך צופים לקולנוע או כתבה שתמשוך צופים למסך.
אני פוגש חבר והוא משוכנע שזדורוב לא רצח: הוא ראה תוכנית "מצויינת" בטלוויזיה, הראו שם שהשופטים התעלמו, שזדורוב לא יכל, שהמשטרה העלילה.. אז מה אם היה משפט, ערעור, תביעה, סניגוריה, שופטים, ראיות, וכו; העיקר שהראו בכתבה של 45 דקות נטו (ללא הפרסומות) מה האמת.
לא שמערכת המשפט מושלמת, אבל כתבת תחקיר זו החלופה?
במשפט הייתה מחלוקת בין השופטים, ואחד השופטים בדעת מיעוט חשב אחרת. יש סיכוי שבכתבה יהיה איזה ספק? הרי צריך להראות מי הרעים, מי הטובים, מי הקורבן וכו'. אם לא - מי יראה את זה?
מי בכלל יטרח לצפות בכתבה שתטען שהמשפט היה משפט צדק? כתבת תחקיר צריכה להיות סנסציונית, ואם לא - מה היא שווה?
יכול להיות שהסרט הוא סרט טוב בתור סרט: מציג מורכבויות, דילמות, צילומים איכותיים, שחזור מהימן, דרמה, אקשן; אבל זה לא מחקר היסטורי. יש לזה בוודאי ערך אומנותי ואולי אף חינוכי, אבל זה לא יכול להחליף תחקיר היסטורי, והמציאות כנראה (כנראה!) הייתה מורכבת ולא רק קורבנות מצד אחד (הקיבוץ) והרשעים מהצד השני (לא המצרים אלא "הגנרלים" האלה..).
הייתי שמח אם מי שערך מחקר היסטורי יצפה בסרט, ויחווה את דעתו: הוא מציג בצורה הוגנת את המורכבות ואת הצדדים השונים? הסרט נצמד לעובדות או שהבמאי מרשה לעצמו "חירות אומנותית"?
|