|
27-03-2023, 12:34
|
|
|
חבר מתאריך: 22.03.09
הודעות: 2,018
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי YGH שמתחילה ב "מאמר חדש שלי ב"בין הקטבים" - על חדשנות צבאית בין מלחמות העולם, והלקחים לצה"ל."
קראתי את המאמרים המעניינים - תודה! כמה הערות קצרות, אולי חורגות מתחום הדיון שהגדרת במאמרים, אולי לא, אני לא בטוח (מצטער אם אני כותב דברים לעתים כסוג של אקסיומות ללא הוכחות, אבל זה לא מאמר מדעי...):
1. כשמדברים על "חדשנות" (בייחוד בהקשר מדעי/טכנולוגי), חשוב לקחת בחשבון את הבסיס לחדשנות שכזו, שהוא אזרחי במהותו, דהיינו, ראשית, מערכת חינוך טובה (על ההגדרה של טובה אפשר להתווכח עד אין קץ, לפעם אחרת); ושנית - מערכת אקדמית טובה, הן להוראה ובעיקר למחקר (שוב, מה זו "טובה" - גם נושא לדיון/ויכוח). זה הבסיס.
2. האלמנט האזרחי לא מתחיל/נגמר בחינוך+מחקר אקדמי, אלא קשור גם באופן הדוק לחדשנות במגזר הפרטי (שבתורו תלוי - בחלק גדול, לא בהכל - באותו חינוך+מחקר אקדמי).
3. היסטורית, לא פעם מירב החדשנות מגיע דווקא מכיוונים "פרטיים", ואז מחלחל על או מנוכס ע"י הממשל/הצבא.
4. דווקא כאשר המגזר הפרטי/אזרחי (כולל חברות פרטיות וכולל אקדמיה) חופשי יותר, לרוב זה נותן לו מינוף לחדשנות יתר (אל מול הכתבת דרישות מהממשל). בהקשר זה, מה שציינת לגבי השקעה פחותה בביטחון בחלק מהמדינות שאיפשרה השקעה ב"אזרחי", משמעה גם אפשרות התפתחות גבוהה יותר במגזר הפרטי וכו'.
5. היכולת לייצר סינרגיה בין האזרחי/פרטי לבין הצבא קריטית לפיתוחים צבאיים.
6. לאחר שפותחה טכנולוגיה צבאית כלשהי, ציינת בצדק את הנושא הקריטי של הצטיידות, הטמעה, אימונים (אני לא בטוח אם כך ניסחת זאת, אבל נראה לי שעל זה לא נתווכח). חלק קריטי שקשור בכך הוא תחזוקה שוטפת. מן הסתם זה יכול גם להביא אותנו לדיון בימ"חים, אבל אני אציין, רק כדי להוסיף משהו קטן היסטורי לדיון, דווקא דוגמא מסין של המאה ה-19, ובה אסיים:
בשנות ה 60' של המאה ה-19, סין הבינה שהיא מפגרת משמעותית בטכנולוגיה צבאית ,וספציפית, בכל הקשור לספינות תותחים. בגדול, סין אז החלה בתכנית אדירה של פיתוח והצטיידות בספינות תותחים (קיטור), שהייתה מוצלחת למדי. אולם, שלוש דוגמאות ממה שקרה עם התכנית הזו עשויות להמחיש או לתת עוד נדבך לדיון הנוכחי:
א. באמצע שנות ה-80' של המאה ה-19, כאשר הספינות שסין בנתה נכנסו לקרב מול חיל הים הצרפתי, הן הפסידו הפסד מר, צורב ומהיר. הסיבה העיקרית - צרפת כבר היתה בטכנולוגיה הבאה (שרק נוסתה מול הסינים בהצלחה רבה) - טורפדו. רוצה לומר, שיפור טכנולוגי לא יכול להיעצר, גם לא לעשור.
ב. באמצע שנות ה-90', כעשור לאחר מכן, התחוללו קרבות אדירים בין הצי הסיני לצי היפני. שניהם החלו מנקודה דומה 2-3 עשורים קודם לכן. הצי הסיני היה גדול בהרבה. אולם, הצי היפני ניצח באופן חד וברור. מדוע? סיבה אחת לכישלון היתה שיפן בנתה צי לפי תורת לחימה מתקדמת יותר, שהתבססה על ספינות קטנות יותר, מהירות יותר, עם קצב אש מהיר יותר. זה עבד. אבל,
ג. אחת הסיבות המרכזיות לכישלון הצי הסיני המפואר היתה - תחזוקה. בשל שחיתות פוליטית, בייחוד עשור שקדם למלחמה, אמצעי הלחימה המתקדמים יחסית לא היו מתוחזקים כלל; החיילים לא מאומנים כראוי; והתחמושת - לא מספיקה וכושלת (למשל - קציני התחזוקה המושחתים לקחו לכיסם תקציבים לייצור פגזים, וכך, הפגזים היו חלולים ולא יצוקים ומלאים, והסבו מעט מאוד נזק גם כשעוד היו בנמצא).
כמובן שכל הנושא הקודם (חינוך, אקדמיה וכו') רלבנטי להבנת הכישלון, אבל לא אכנס לזה כעת.
תודה על המאמרים!
|
|