07-06-2020, 18:50
|
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
|
|
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
|
|
"ממלחמת הכוכבים עד כיפת ברזל - המאבק על הגנה אקטיבית בישראל" - ספרו של דר' עוזי רובין
גילוי נאות - אני מצוי ביחסי ידידות עמוקים ועבודה משותפת עם עוזי רובין מזה 20 שנה.
מספר מלים משלי על אודות הספר - המומלץ בחום.
================================================== ==========
עבודת הדוקטורט של עוזי רובין, אושית טילאות וביטחון בישראל מזה עשורים רבים - עובדה לספר שראה אור בהוצאת אפי מלצר בסוף 2019.
מערכות היירוט של ישראל הכוללות את טילי החץ, קלע דוד וכיפת ברזל עומדות בקו הראשון של הגנת המדינה בפני עשרות אלפי הטילים והרקטות שבידי איראן וגרורותיה בעזה ובלבנון. מה שנראה כיום מובן מאליו לא היה כך בעבר. עצם הצורך בהגנה אקטיבית שתיירט רקטות וטילים היה נתון במחלוקת עזה בחדרים הסגורים של מערכת הביטחון ונתקל בעוינות מצד חלק מהתקשורת.
הספר מתאר את הדרך הפתלתלה, את העליות והמורדות ואת הוויכוחים היצריים בין המהנדסים, הפוליטיקאים, אנשי הצבא ופרשני התקשורת שהובילו מ"מלחמת הכוכבים" של הנשיא רייגן ל"כיפת ברזל" של ישראל. סיפור הקמתו של מערך ההגנה בפני טילים של ישראל מוצג בספר זה מנקודת מבטו של מי שעמד בראש פרויקט ה"חץ" במשרד הביטחון ושהיה שותף בכיר בתהליכי קבלת ההחלטות. הספר מתבסס על מחקר מעמיק במסגרת עבודת הדוקטורט של המחבר.
הספר (שעבר כמובן צנזורה וביקורת נוספת כמשתמע מתוכנו ובעיקר מכותבו) מציג מבט חסר תקדים של מי ש"היה שם" בחדרי הדיונים, במפגשים עם האמריקאים, בתעשיות הישראליות והזרות, ובחיכוך מתמיד עם גורמי צה"ל, משרד הביטחון וממשלת ישראל. כך מוזכרת מינהלת "כרמל", תוכנית "נור" ועוד פרטים היסטוריים הנחשפים לראשונה.
בספר מספר חשיפות של היבטים שונים בתוכניות המו"פ הקשורות בהגנה האקטיבית של ישראל, ובראשן פיתוח מערכת הנשק חץ. הספר אינו חוסך ביקורת מצה"ל, שהיה עוין את התוכנית מחד, ואיחר להבין את ההשלכות של הצטיידות מדינות אויב בטק"ק, וניעור רק לאחר מלחמת המפרץ של 1991.
עוזי רובין מגיע למסקנה כי לצה"ל היה לאורך השנים קושי להכיר בצורך בהגנה אקטיבית, יותר מאשר בסוגיות אחרות של התעצמות. רק לאחר שהטכנולוגיה פורצת הדרך הוכחה - והתעשיות הבטחוניות (בעיקר התעשייה האווירית) ומערכת הביטחון - קרי משרד הביטחון - כפו על הצבא את ההשקעה ואת בניית התוכנית להצטיידות. רק לאחר מאבקים רבים, והשגת מימון חיצוני ניכר - גברו גורמי החדשנות על גורמי השמרנות הצבאית.
הספר מציע שני חלקים עיקריים - מבוא וסקירת ספרות על נושאי הגנה אקטיבית, שורשיה, מקורותיה וסוגיה, וניתוח איכותני של המקרה הישראלי - לרבות כלל המרכיבים של הגנה אקטיבית - חץ לסוגיו, קלע דוד, כיפת ברזל ומערכות לייזר.
הספר כתוב באופן קולח - ולמרות שהוא עיבוד של עבודת מחקר לתואר שלישי - גם קוראים שאינם מצויים בקריאה של חומר אקדמי ימצאו בו עניין רב.
נערך לאחרונה ע"י טל ענבר בתאריך 07-06-2020 בשעה 18:53.
|