28-03-2020, 20:45
|
מנהל פורומי "תכנות ובניית אתרים" ו"חומרה ורשתות"
|
|
חבר מתאריך: 25.10.01
|
|
ציטוט:
במקור נכתב על ידי tamido
טור גאומטרי, צמיחה אקספוננטאלית וכו׳ נכון להרבה תחומים, לא רק לפאנדמיה וללימודי התיכון - לידיעתך...
|
אין לי ספק בכך, אבל כיוון ששלפת את קלף ה"אני מבין בזה", אז אני שולף קלף זהה מולך... לא, שכאמור, מדובר במדע טילים שצריך פרופסורה כדי להבין.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי tamido
ועל סמך מה קבעת שהקורונה מדבקת יותר מהשפעת? כל חורף לפחות עשירית מהאוכלוסיה הכללית נדבקת משפעת, הנתונים רחוקים מאד כעת בקורונה והראיה הנה שבסין הגדולה במשך כמעט חודשיים שהקורונה השתוללה טרם נקטו בבידוד (מסוף נובמבר עד אמצע ינואר) נדבקו סה"כ 80,000 איש בלי להתיחס לפיזור הגאוגרפי שלהם. רחוק מאד מלהיות מאד מדבקת.
|
למה לא להתייחס? זה בהחלט עניין משמעותי. גם העניין החברתי (מי נפגש עם מי), גם הוא מהותי לעניין. אל תשכח שישראל ייבאה מסה של חולים מחו"ל (טעות שלא סגרו את השמיים קודם, הייתי בשוק ששמעתי שלא סוגרים) שהתפזרו בארץ והתחילו בהפצה. השאלה היא אם *לא* היו שמים בסגר את אלה שאינם בקבוצת הסיכון בסין, האם המספר היה עומד היום על 80,000... או על 80,000,000? כנראה שלעולם לא נדע, כי למרות שבארה"ב כבר עברו את סין (כנראה מי שייעץ להם החזיק בדעותייך), עכשיו המטומטמים האלה אומרים לכולם להישאר בבית...
בניגוד אלייך אני לא מתיימר לקבוע דברים, אלא משתדל להסתמך על אנשים שהם כן מומחים בתחום הספציפי הזה כדי לקבוע, וכאמור הריצו את המודלים המתמטיים שלהם, שאנשים אחרים בדקו (קוראים לזה peer review). כיוון שאתה מבין בזה יותר מאיתנו, ודאי שמעת על המדד שנקרא reproduction rate (או בשמו הקצר יותר: R0), ואתה יודע בכמה הוא מוערך על ידי המדענים: בין 1.4 ל 3.9 עבור COVID-19, לעומת בין 0.9 ל 2.1 לשפעת עונתית (שים לב: היו פנדמיות שפעת ב 1918 וב 2009 עם הערכת מינימום גבוהה יותר, אבל אנחנו לא מדברים עליהן כשמשווים ל"שפעת" סתמית). תוכל למצוא מקורות למספרים בהערות השולים בויקיפדיה, בערך https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_reproduction_number
ציטוט:
במקור נכתב על ידי tamido
באיטליה מדברים על כך שהיקף הנדבקים גבוה פי 10 ממספרם המדווח (כנראה בגלל היקף בדיקות מצומצם) כך שהיקף התמותה שם אינו 8% אלא 0.8%, ואני מניח שזה נכון לגבי יתר המדינות. הנתונים הללו כבר די דומים לשפעת הרגילה.
יתכן והקורונה אגרסיבית יותר בקצב ההתפשטות שלה מאשר השפעת (למרות שהיקף הנתונים הקיימים היום אינם מספיקים כדי להגיע למסקנה זו), כנראה בשל כושר שרידות הוירוס, אך כל יתר הנתונים מצביעים כי אין מדובר במגיפה משמסכנת האנושות.
את שיטוח העקומה ניתן להשיג באצעים מתונים יותר ומבלי למוטט הכלכלה בדרך ולנעול החיילים בבסיסים שלא לצורך.
|
השאלה היא לא רק אם קצב ההתפשטות שלה אגרסיבי יותר, אלא בעיקר אם קצב המורטליות שלה אגרסיבי יותר... אני כמובן מסכים שאם אף אחד לא היה מת מזה, ממש לא הייתה סיבה להכניס אף אחד להסגר. בינתיים, כמות המונשמים שבתי החולים לא מצליחים לעמוד בהם היכן שהמגפה לא הוכלה, גורמת לקריסת מערכות רפואה בעולם. ויותר מזה, הזמן שלוקח למערכת להגיע מהמצב שבו נראה שעומדים בשטף (המצב בישראל עכשיו) למצב של הקריסה (לא רק איטליה), הוא שבוע-שבועיים... שזה מוזר, כי אם זה "בדיוק כמו שפעת", למה השפעת לא גורמת לקריסה דומה כל שנה?
|