|
26-07-2019, 14:45
|
|
|
חבר מתאריך: 16.07.15
הודעות: 4,053
|
|
נגמ"שים לא מחליפים טנקים. זה אותו קונספט שהרג את צבא היבשה הבריטי. השקיעו כל כך בנגמ"שי לחימה ונגמ"שי סיור שהם הרגו לגמרי את צי הטנקים שלהם והשאירו צי שווה ערך לחטיבת טנקים אחת בצה"ל ואולי עוד גדוד.
הם פעלו גם בפעימות כמו שדיברת. מייצרים טנק בקצב גבוה, סוגרים את פס הייצור, ואז פותחים מחדש כשצריך לשדרג.
אבל זה לא בדיוק עבד להם, נכון?
המפעלים שיצרו את הצ'אלנג'רים נסגרו מזמן וכעת אנגליה צריכה לשלם סכומי עתק לחברה גרמנית בכלל, שתעשה את העבודה. המחיר לשדרוג כל טנק? יותר מעלות יצור של טנק בודד, באופן משמעותי.
המחיר כל כך גבוה בשבילם, שאחרי שהם החליטו לחתוך את צי הטנקים למחצית מהמקור, הם נאלצים כעת לצמצם אותו לרבע, ועד שנת 2021 יחליטו באופן רשמי אם לבצע צמצום נוסף.
עלות השדרוג לבערך 132 טנקים מתוך צי מקורי של 446, עומד על בערך 2 מיליארד יורו.
כלומר כל טנק יעלה לאנגליה 60 מיליון שקל, וזה רק מתווסף לעלות הייצור המקורי שלו.
אם תוריד את סימני 2 מהסד"כ, שכבר עברו את מכסת השדרוגים שלהם, ותוציא לגמלאות את סימני 3 בזמן למרות הפסקת ייצור של 15 שנה, הרי סגרת 5 חטיבות שריון סתם ככה.
נותרת כעת עם 6 חטיבות שריון לוחמות ועוד אחת להכשרות, כלומר 7 בחירום בעת הצורך אבל יכול בשגרה להישען רק על 6.
בכל חטיבה 3 גדודים, וכל צק"ח גדעון מורכב מ-2 גדודי שריון, מה שמאפשר לך בסך הכל ליצור 9 צק"חים מסוג זה. כלומר אתה כבר בחוסר של צק"ח גדעון אחד לעומת הדרישה המבצעית של צה"ל לחירום.
ולמרות שאני אומר חירום אני עדיין לא כולל את 460 בגלל שצק"חים במבנה החדש לא אמורים להיות אד-הוכ אלא כבר מורכבים ככה.
ואם ניצלת כבר את כל חטיבות השריון בשביל ליצור מחסור בצק"חים, מה ישאר לך בדיוק בשביל צק"חי יפתח? הם הרי יהוו את מערך הגנת הגבולות בזמן שצק"חי גדעון וישורון בחזית?
אפשר כמובן להמיר אותם מחטיבות מבוססות שריון לרק"מ קל יותר כמו איתנים עם תותחים, אבל גם במשימת הגנת גבולות נדרשת רמת מיגון גבוהה.
אם נידרש להילחם בסוריה ולבנון, מה יגן עלינו מהאפשרות של פלישה מצרית? 1,000 טנקי אברמס וכעת רכש של טנקים נוספים מתקדמים מרוסיה זה לא משהו שאפשר סתם לנפנף.
מה שידרש בשביל לבלום פלישה זה מספר חטיבות שריון מבוססות לפחות על סימני 3.
איתנים בסביבה כזו פשוט יישחטו.
לא מעט מדינות כבר אימצו נגמ"שים אופניים עם תותחים בקוטר 105ממ או 120ממ, אך באף אחת מהן לא מוגדרת המשימה שלהם בתור התעמתות עם שריון אויב. רק מתן סיוע אש לחי"ר אותם הם מלווים.
זאת מכיוון שבאותן מדינות מבינים שהם פשוט לא מסוגלים להתמודד עם שריון ביחס של 1:1.
שדרוג טנקים ישנים בצה"ל לכשירות לקו ראשון היה, אבל לא באמת.
תחשוב לדוגמה על נורבגיה. מחזיקה בצי טנקי Leopard 2A4NO שבשבילה הם מספיקים לקו ראשון ובאמת מהווים את הקו הראשון, אבל במדינות כמו גרמניה זה לא נחשב מספיק. ובצה"ל זה מסוג הטנקים שהיו שולחים למשימות הגנת גבולות / צק"ח יפתח כבר לפני כמעט 15 שנה.
עוד דוגמה, הסברה. השדרוג הכי רציני שלה כולל החלפת חטיבת ההינע, שזהו שדרוג מאוד יקר. התקנת שריון חדש, החלפת התותח, הכנסת גנרטורים, שינוי כל מערכת החשמל, הכנסת בק"ש מודרני וכל דבר אחר שיכול להיות יקר מאוד.
ולמרות השדרוג המאוד יקר, הסברה מעולם לא הגיעה לרמת יכולות הדומה לסימני 4 שבקו הראשון, וגם לא לסימני 3.
ב-2002 נחתם חוזה בין טורקיה לישראל. לפי המקור היחיד בנושא, עלה 688 מיליון דולר ל-170 יחידות. כלומר קצת יותר מ-4 מיליון דולר ליחידה.
ב-2010, הוצע למכירה טנק המרכבה סימן 4, במחיר שהוערך אז ב-4.5 מיליון דולר ליחידה.
(שים לב גם לאינפלציה בין אותן שנים).
אז במחיר דומה אנחנו יכולים לקבל או סברה, או טנק בעל רמת עבירות גבוהה בהרבה, כוח אש גבוה בהרבה, מודעות מצבית גבוהה בהרבה, ורמת מיגון גבוהה בממש הרבה.
שים לב שתעשיית ייצור הטנקים בישראל דומה מאוד לתעשיות מקבילות בעולם. לפחות אלה ששרדו.
בארה"ב מייצרים אפילו טנקים מעבר לצרכים שלהם רק כדי לשמר ידע.
ברוסיה חוץ משדרוג טנקים מייצרים גם טנקי T-90AM חדשים עד שיתחיל ייצור טנקי ה-T-14.
בגרמניה, לעומת זאת, רק משדרגים טנקים מתוך מצבות טנקים קיימים באחסון, אך אם ידרשו ליצור חדש, הם יתקשו מאוד לייצר משהו. ייצור סדרתי של טנק, באופן סדור באמת, לא יקרה עד אמצע שנות ה-30 שם.
שדרוגים כאלה נעשים לעיתים יחסית רחוקות פר לקוח, מכיוון שהם גם מאוד יקרים.
תכנית הצטיידות אחת של גרמניה, הכוללת שדרוג של 104 טנקים לסטנדרט 2A7V, תעלה 118 מיליון יורו. נשמע קצת, אבל מתוך אותם טנקים 68 הם מדגם 2A4, והשאר הם מדגמים 2A6 ו-2A7.
סטנדרט 2A7V לא כולל תוספות משמעותיות. הטנקים מדגמי 2A7 יקבלו רק פלטת שריון אחת בחלק הקדמי, ומוחלף גנרטור בודד בדגם משודרג מעט לעומת הקודם.
2A6 יקבלו גנרטור חדש, פלטת שריון אחת, ותוסף בבק"ש המאפשר ירי פגזי DM11.
2A4 יקבל גנרטור חדש, תוספי מיגון חדשים (אין שינויים למבנה השריון הפנימי הקיים מסוף שנות ה-80), תותח L55A1, כוונת תותחן מוגבהת, ושדרוג הבק"ש.
אין מערכות הגנה אקטיבית. אין מערכות תצפית חדשות. אין חיישנים חדשים. כמעט כלום לא התווסף.
סין ניסתה לייצר טנקי ZTZ-99 אך עקב קצב ייצור נמוך ומחיר גבוה, חזרה לטנקי ZTZ-96. אבל לא רק שדרוג שלהם אלא ייצור של יחידות חדשות. ללא הפסקה.
|
|