12-11-2016, 23:49
|
|
מנהל פורום צבא ובטחון
|
|
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,953
|
|
כנס ותערוכת הכלים הבלתי מאויישים UVID 2016
ביום שלישי 8.11.16 נערך כנס הכלים הבלתי מאויישים השנתי UVID בפעם החמישית. הכנס ביוזמת Israel defense נערך זו הפעם החמישית, כאולם אווניו בקריית שדה התעופה וכלל שלל הרצאות מבכירי התעשיה בתחום וכן מפי קצינים בצה"ל וגופים בטחוניים אחרים.
את סבב ההרצאות הראשון של הכנס "מושב האסטרטגיה: בפתחו של עידן הדור ה-3 בכלים הבלתי מאוישים" פתח אל"מ (מיל') חיים כהן, ראש מנהלת מל"טים במפא"ת. בנאומו הוא הציג את החזון המערכתי של משרד הביטחון לעשור וחצי הבאים שכולל בין היתר מזעור נוסף מעבר לקיים היום, "אחיזת שטח" - ניטור שוטף של תא שטח גדול ע"י מספר רב של חיישנים בתחומי ספקטרום שונים אשר יתנו תמונה רחבה הרבה יותר מזוית הראיה הצרה שקיימת כיום, ניתוח לפחות חלק מהמידע ע"ג הכלי עצמו ואספקתו לצרכנים במהירות האפשרית במינימום טיווח וחיסכון ברוחב פס. אחריו עלה האלוף (מיל') גדי שמני, ראש מטה היבשה של תע"א - בהרצאתו "יישומי הרובוטיקה היבשתית לאור השתנות שדה הקרב" לא נכחתי. אחריו נשאה דברים גב' יערית לוי, מנכ"לית FIRST ישראל שהציגה את הפרוייקטים והמיזמים של הארגון שנועדו לעודד ילדים ונוער להתקרב לעולם הטכנולוגי בראיה שהם אלו שיאיישו את עולם הפיתוח של הדור הבא.
ההרצאה הבאה היתה מפי מר בני דוידור, מנהל מחלקת מערכי כטמ"ם אזרחיים של רשות שדות התעופה. הוא הציג תמונת מצב עדכנית ומגמות בעולם בכל הקשור להפעלה אזרחית של כלים לא מאויישים, ואת האתגרים הרגולטוריים איתם מתמודדים הגופים הממשלתיים בתחום: סיכוני בטיחות הכוללים תאונות בין כלים לא מאויישים לבין עצמם ולבין כלים מאויישים, בעיות אמינות ובטיחות של רכיבים שאינם עומדים בתקני MILSPEC מחמירים, וסוגיות הקשורות לרישוי ופיקוח על מפעילי הכלים והמתחזקים אותם.
את הסבב סגר אלעד אהרונסון, רח"ט מערכות בלתי מאוישות ומודיעין באלביט. הרצאתו "אתגרי הכטב"מ בעידן המודרני" היתה מעניינת במיוחד לטעמי, ובה הציג את ראייתו לתחום בעתיד הקרוב שתכלול כטמ"ם משוטט, העברת חלק מפעילות הכטמ"ם לחלל ע"י פריסת רשת לוויינים קטנים לאיסוף מודיעין, כלים רובוטיים ימיים והתפתחות נוספת של הרובוטיקה היבשתית. בהרצאתו הוזכר הבאזוורד החם בתחום - SWIR או Short Wave Infrared, תחום תצפית חדש יחסית ומתפתח שמאפשר תצפית איכותית גם מבעד לעשן ואבק. לראשונה אוזכר בשמו ה"שרקרק" - שמו העברי של המל"ט המתאבד SkyStriker שנחשף ע"י Jane's מוקדם יותר השנה.
בסיום המושב סקרתי את תצוגה בחלל הראשי. לצד החברות הגדולות והידועות כמו Aeronautics, תע"א, אלביט וכו' הציגו גם חברות קטנות וחדשות כמו General Robotics שהציגה את Dogo, רובוט טקטי קטן וקל הנושא בתוכו אקדח ומסוגל לנטרל איומים במהלך סריקת שטח.בנוסף, שלל חברות הציגו רכיבי אלקטרוניקה הנעה ושליטה לכלים קיימים.
בהמשך נפתחו במקביל שני סבבי הרצאות - האחד עסק באתגרים מבצעיים ומשימתיים בכטמ"ם, והשני בחדשנות ופריצת גבולות המערכת בכלים בלתי מאוישים. בסבב הראשון ראויות לאזכור מספר הרצאות: הרצאתו של אל"מ (מיל') דני אשחר, סמנכ"ל שיווק באירונאוטיקס על יתרונות המיני כטב"ם - כלי טיס לא מאויישים בקטגוריית משקל שבין 50 ל-60 ק"ג ומשך שהייה של עד 24 שעות, בעל צוות הפעלה קטן שיכול להתנייד יחד עם רכב נשיאה ושיגור בודד עצמאית בשטח, ולבצע משימות בטווח טיסה של עד 150 ק"מ.
הרצאת "שינוי בנקודת הייחוס המבצעית באיומי הכטב"מ" של טל ענבר שלנו היתה מאירת עיניים ומרתקת כתמיד - טל הציג את התפתחות תחום הכטב"ם בשימוש ארגוני טרור ומדינות עולם שני ושלישי עם דגש על המזרח התיכון.
בסבב השני ראויות לציון הרצאה על שימוש בכטמ"ם במהלך משימות החלל במאדים, מפי ד"ר אריה פרי, נשיא AUVSI Israel בלשכת המהנדסים. הרצאה נוספת עם נושא מעניין אך הצגה מעט יבשה נישאה ע"י סא"ל מקסים אורגד, מפקד יחידת הנדסה של יא"א 22 ועסקה ביישומי הדפסות תלת מימד לכטב"מ בחיל האוויר - הוסברו היתרונות שעיקרם זמינות ומהירות התיקונים, לצד החסרונות שנוגעים לבעייתיות המבנית בחלקים מודפסים שלמעשה מובנית בשיטות ההדפסה הקיימות (הדפסת חלקי מתכת נמצאת עדיין רק בשלבי פיתוח).
לאחר מכן יצאו המשתתתפים להפסקת צהריים שאחריה החל סבב ההרצאות הרביעי והאחרון "תפיסות ומגמות מתקדמות בכלים בלתי מאוישים". את הסבב פתח אל"מ (מיל') עופר חרובי, סמנכ"ל טכנולוגיות של התעשיה האווירית בהרצאה "כטב"מ – הדור הבא": לדבריו הדור הבא יתאפיין ביכולות שכיום עדיין נמצאות בפיתוח וכוללות בין היתר יכולת תדלוק אוירי, שימש בתאי דלק חסכוניים, המראה ונחיתה אנכיים או קצרים מאוד וכלים מובנים ואמינים למניעת התנגשות.
יקי ברנס, ראש חטיבה בחcרת הייעוץ הבינ"ל Baker Tilly נתן הרצאה מרתקת ומפורטת על התפתחותה ומקומה של סין בתחום. בין היתר הוסברו תהליך פיתוח המערכות הלא מאויישות הסיניות בראיה הסטורית של חצי מאה לאחור, מצב השוק הסיני כיום, שימושים ממשלתיים ואזרחיים, וכמובן הדגמים הצבאיים האחרונים.
סא"ל יניב מאירמן, רע"ן ים והגנ"א במפא"ת הסביר על כלים ימיים בלתי מאוישים. אחריו סגר את סבב ההרצאות סנ"צ גדי וינר, מפקד גף הדרכה יח' אווירית במשטרה. בהרצאתו הסביר על תהליך קליטת ותפעול הרחפנים והכלים הלא מאויישים ע"י משטרת ישראל.
כמו תמיד, אנו מודים למערכת Israel defense על ההזדמנות להשתתף ולסקר את הכנס.
התצוגות של אלביט ו-BlueBird בכניסה לחלל התערוכה
אולם ההרצאות הראשי. בפתיחת הסבב ההרצאות השני נפתח במקביל אולם קטן יותר למושב חדשנות ופריצת גבולות המערכת
תמונה מעניינת מהרצאתו של אלעד אהרונסון, המציג הרמס 900 עם מטע"ד אחיזת שטח מרובה חיישנים
ThunderB, הגדול מבין הכלים מתוצרת BlueBird. הוא הופעל במהלך מבצע צוק איתן
תקריב על חרטום ומטע"ד של ThunderB
עמדת השליטה של כטב"מי BlueBird
SpyLite, הדגם הבינוני מבין הכלים של BlueBird. לדברי עובדת החברה, גם כלי זה הופעל במהלך מבצע צוק איתן
Dogo מתוצרת General Robotics מציג את ה"עוקץ" הפנימי שלו
יחידת השליטה של ה-Dogo, המופעלת ע"י אפליקציה קלה לתפעול
תצוגת יכולת של Dogo: ראש המערכת ששמכיל את האקדח נמצא במצב פתוח המפעיל מכוון את הצלב אלי ובלחיצת כפתור הרובוט מכוון את הנשק בהתאם (למערכת אין אפשרות של נעילה ומעקב אחר המטרה). סמן לייזר נראה נועד להקל על כיוון הנשק וגם לשמש להרתעה
מזל"ט מטרה Banshee מתוצרת Meggitt הבריטית
תצוגה יפיפה של מנועי בית שמש, בה נראה מנוע כטב"ם פתוח חלקית עם חלקים נעים בתוכו
_____________________________________
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל
|