24-06-2014, 14:24
|
|
|
|
חבר מתאריך: 27.05.02
|
|
כל זאת מבלי להזכיר שסטימצקי היא זו שדחפה את החוק כדי להלחם בצומת ספרים
ציטוט:
למרות מקצה השיפורים, בראל שקועה היום עמוק באחת ממלחמות השיווק העקובות מדם בענף הקמעונאות הישראלי בשנים האחרונות. סטימצקי מובילה את המלחמה נגד הבעלות האנכית שבענף הספרים, ובמילים אחרות, נגד המתחרה צומת ספרים. כנרת, זמורה ביתן ומודן (זב"מ) מחזיקות בבעלות העיקרית על הוצאת הספרים צומת ספרים. מצב זה מעלה את החשש לחסימת דרכם של מו"לים שאינם באינטגרציה אנכית עם צומת ספרים והרעת תנאי האספקה של ספרים מבית כנרת זב"מ לסטימצקי.
כחלק מהמאבק מקדמת בראל הצעת חוק (החוק הצרפתי) שתגביל את הבעלות המשותפת בין הוצאת הספרים לרשת הקמעונאית, ותקבע מחיר מקסימום להנחה שתוכל להינתן לספר בשנה הראשונה להוצאתו (או כל תקופה אחרת). עוד מיועד החוק לקבוע מחיר מינימום לתשלום שאותו יקבלו ההוצאות והסופרים עבור כל ספר.
לפגישתנו מגיעה בראל מוכנה עם מסמכים המוכיחים לדבריה את צדקת סטימצקי במאבק על דעת הקהל, המחוקק והממונה על ההגבלים העסקיים. הממונה פרסמה בתחילת השנה ניתוח שבעקבותיו הודיעה על התנגדותה להצעת החוק. מסקנותיה של הממונה היו חד־משמעיות: התחרות בשוק הספרים דווקא סייעה בצמצום הפערים בחברה הישראלית. הממצאים הראו כי ההוצאה החודשית על ספרים למשקי בית עלתה בשנים 2003–2007, וכי מספר הכותרים שהוצאו לאור על ידי 20 המו"לים הגדולים נמצא גם הוא במגמת עלייה. עוד טענה הרשות להגבלים כי "המגמה בקרב מדינות מפותחות היא לצמצם או לבטל כליל את הרגולציה לגבי מחירי הספרים".
על כך עונה בראל כי "הנתונים שהממונה הציגה אינם מדויקים. לאחרונה פורסמה עבודה של עו"ד פרלמן (ראו מסגרת) שעבד במשרד הממונה, והיא מראה נתונים הפוכים. בוועדה של השר פלד דנים במספרים החדשים, והיא בודקת מחדש את נתוני הממונה. כל המדינות שאינן דוברות אנגלית העבירו את החוק הצרפתי כדי לשמור על שפת המקור. כך גם גם גרמניה, ספרד, הולנד ורבות אחרות. אז אצלנו לא? אני בטוחה שאחרי שהממונה תראה את הנתונים החדשים, היא תצטרף לעמדתה של שרת החינוך והתרבות".
את אומרת שסטימצקי מקדמת את החוק כדי להפוך את ישראל למרכז תרבותי ולהיטיב עם הסופרים וההוצאות. אבל בסופו של דבר זה עוד כלי שלכם להגדיל רווחיות, לא?
"אני לא ארוויח מזה גרוש", מזדעקת בראל. "לפי החוק החדש, אפילו דמי שינוע לא אוכל לקחת. אין שום דבר בחוק הצרפתי שהוא לטובת סטימצקי. מדובר בספרות המקור בלבד, שמהווה נתח של 30% מהמכירות. יש לי עוד 70% ספרים למכור. מה האלטרנטיבה? וחוץ מזה, לא אני מובילה את המהלך אלא שרת החינוך והתרבות. חשוב להדגיש שמבצעים ימשיכו להתקיים, אבל על ספרות שהיא לא מקור, למשך תקופה מוגדרת. מי שאומר אחרת זורה חול על בית המחוקקים".
בראל מדגישה כי מטרת החוק אינה להביא לפשיטת רגל של ההוצאות לאור. "מישהו מאמין שאם לא יהיו מו"לים, תהיה ספרות מקור? אם כל ההוצאות המיוחדות לא תתקיימנה, איזו מדינה תהיה לנו? כולם מתייחסים לזה מאוד בציניות. התעמולה של צומת ספרים עובדת נכון והיטב. מי שיקרא את החוק וישמע את ארגון המו"לים יבין שאין בחוק שום דבר לטובת סטימצקי אלא רק לרווחת המו"לים והסופרים".
אז זו בעצם אידיאולוגיה?
"אני יודעת שקשה להאמין כי אני מנכ"לית סטימצקי, אבל כל מי שאומר אחרת מנסה להסיט מהאמת".
אז בעצם לא מדובר במאבק בין סטימצקי לצומת ספרים?
"תראי, ארגון המו"לים בישראל, למעט מו"ל אחד, קם ואמר 'תצילו אותנו'. לא ייתכן שכל המו"לים טועים ורק מו"ל אחד צודק. המצב קשה מאוד אצל שאר המו"לים, ואני יודעת את זה מכמות המקדמות שאני צריכה לתת להם בכל חודש. החוק החדש יוכל להבטיח שתהיה מו"לות בישראל. איזו מדינה עלובה תהיה אם לא יהיו לנו ספרים במדינה. הסופרים שעובדים עם צומת ספרים מפחדים לדבר. אגב, הסכסוך שהיה בינינו (שבמסגרתו כנרת הודיעה שלא תספק יותר ספרים לסטימצקי, א"י) נפתר רק בזכות התערבות רונן ברגמן ודן מרגלית (סופרים של הוצאת כנרת, א"י). הספרים חזרו לסטימצקי בזכותם. יש כאן מערכת משומנת שדורסת את כל מי שעומד בדרכה: מו"לים, חנויות פרטיות וסופרים".
צריך לפרק את השותפות בין צומת ספרים לכנרת, זמורה־ביתן מודן?
"חד־משמעית כן. כי השותפות הזו מסכנת את עתיד הספרות במדינת ישראל".
במשך השנים הצהירה סטימצקי כי לא תשחק בגזרת המחיר אלא כי היא מספקת ללקוחותיה חוויית קנייה. היום התחרות כן גררה אתכם למלחמת מחירים.
"לא נכון. אמרתי שאני לא מסכימה לטענה שלמכור ספרים זה כמו למכור עגבניות ומלפפונים. אין ספק שטוב שקמה רשת מתחרה לסטימצקי לפני שבע שנים. תחרות עושה טוב, ואני חושבת שצריכה לקום רשת שלישית. מי שרואה את המבצעים של סטימצקי יודע שאנחנו חזקים מאוד בגזרת המחיר. אנחנו כל הזמן מקפידים שיהיו מבצעים חדשים וחזקים. הלקוח לא טיפש והוא יודע להבין איפה זול ואיפה יקר. מעבר למחיר, הלקוח מקבל מבחר, ואצלנו יש במה לכל המו"לים".
|
http://www.calcalist.co.il/marketin...3406276,00.html
ציטוט:
"קיווינו להוציא את שוק הספרים מהאפלה הגדולה של הדואופול, שהביא אותנו למצב כל כך קשה. מנכ"לית סטימצקי התפארה שהיא הובילה את החוק, התראיינה ונזפה בח"כים שתקעו את החוק. סטימצקי היתה כל כך מאושרת, עד שהציעה להציב את דמותי בחנויות תחת הכותרת 'הספרים של השרה'. עכשיו אני מבינה למה היא היתה מאושרת. כשמתברר שסטימצקי דורשת מהמו"לים הנחות גדולות יותר מכפי שניתנו לה לפני כניסת החוק לתוקף, אני מבינה שכוונתה היתה לקחת את החוק ולהפוך אותו לאות מתה". כך פתחה שרת התרבות לימור לבנת את דבריה בדיון שהתקיים היום בוועדת החינוך בכנסת.
|
http://www.calcalist.co.il/marketin...3621408,00.html