|
06-02-2014, 17:37
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
|
|
מערכת הביטחון מתנגדת לחוק שנועד להגביר את פיקוח הכנסת עליה
מערכת הביטחון מתנגדת לחוק שנועד להגביר את פיקוח הכנסת עליה\ מאת עמוס הראל
ההצעה נועדה לשפר את הפיקוח הרופף למדי שמפעילה כיום הכנסת. גורם בטחוני בכיר: "המתכונת לא תגביר הפיקוח, אלא רק תשגע את הקצינים"
מחלוקת חריפה בין מערכת הביטחון לנציגי הסיעות המרכזיות בכנסת, סביב הצעת חוק שנועדה להדק את הפיקוח הפרלמנטרי על זרועות הביטחון. גורם ביטחוני בכיר אמר ל"הארץ" כי ההצעה, שאמורה לעלות מחר (ראשון) לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, "רעה ביותר". את הצעת החוק יזם שר החוץ, אביגדור ליברמן, בעת ששימש כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. גיבשו אותה הח"כים עפר שלח (יש עתיד) ואיתן כבל (העבודה) וחתומים עליה נציגי הסיעות וראשי ועדות המשנה של הוועדה, בהם מאיר שטרית (התנועה), עומר בר-לב (העבודה) רובי ריבלין (הליכוד) ואלי ישי (ש"ס). ההצעה נועדה לשפר את הפיקוח הרופף למדי שמפעילה כיום הכנסת, באמצעות ועדת החו"ב, על גופי הביטחון והמודיעין.
על-פי ההצעה, ששמה הרשמי הוא "חוק ייעול הפיקוח של ועדת החוץ והביטחון" יוכלו הוועדה וכן ועדות המשנה שלה לחייב כל עובד של מערכת הביטחון להתייצב בפניהן, אלא אם השר האחראי עליו מבקש לעשות זאת במקומו. הוועדות יהיו גם רשאיות לדרוש להציג בפניהן כל מסמך שהן מעוניינות בו. בנוסף, יוכלו יו"ר הוועדה וראשי ועדות המשנה לדרוש ביקור מיידי בכל מתקן ביטחוני, בדומה לסמכויות הביקור שיש כיום ליו"ר ועדת הפנים של הכנסת במתקני שירות בתי הסוהר. נוסח הצעת החוק כולל סנקציות, ובכלל זה קנסות, על מי שיסרבו להתייצב בפניה. הצעת החוק נהנית מתמיכה רחבה בקרב חברי הסיעות השונות בוועדה ונראה כי גם חלק מהשרים צפויים לתמוך בה. זה שנים שח"כים בוועדה מתלוננים על העדר "שיניים" בפיקוח הפרלמנטרי על מערכת הביטחון. אולם, ההצעה צפויה להיתקל בהתנגדות חריפה של מערכת הביטחון, שנציגיה כבר הביעו את עמדתם במפגשים קודמים עם מנסחי הצעת החוק, כבל ושלח. הגורם הביטחוני הבכיר אמר כי "לא ברור מדוע מבקשת לעצמה ועדת החו"ב סמכויות כאלה בחקיקה ראשית, כשלוועדות הכנסת השונות ישנן ממילא סמכויות לזמן עובדים של מערכת הביטחון ולקבל חומרים וסקירות. איננו מבינים מדוע מבקשים לעגן את הסמכויות הללו באמצעות חוק. נציגי צה"ל ויתר זרועות הביטחון ממילא מופיעים דרך קבע בפני ועדות הכנסת השונות, לעתים קרובות. אין אף גוף שמפוקח בצורה כה הדוקה כמו מערכת הביטחון".לדברי הגורם הבכיר, "עשרה צוותים וועדות משנה של ועדת החו"ב כבר בודקים אותנו, עד למקומות אבסורדיים של מעקב אחר מספר השרוכים והאפודים שצה"ל מקצה לחיילים. המתכונת שמוצעת לא תגביר את הפיקוח, אלא רק תשגע את הקצינים על שטויות. צריך לזכור גם שמערכת הביטחון מפוקחת על ידי הממשלה, הקבינט, ועדת השרים להצטיידות, המועצה לביטחון לאומי, מבקר המדינה ונציב קבילות החיילים. הטענה שצריך חוק משום שלא מפקחים מספיק על מערכת הביטחון היא הטעיה מוחלטת. לפי החוק הזה, יוכל כל ראש ועדת משנה לדרוש ביקור ביחידות הכי סודיות של המוסד והשב"כ, לבקש לדבר עם לוחמים ולעשות ככל העולה על רוחו".
("הארץ", 04.01.2014)
בלחץ יעלון, נתניהו דחה דיון בחוק להידוק הפיקוח על מערכת הביטחון\ מאת עמוס הראל
שר הביטחון מתנגד להצעה שיזם ליברמן, שלפיה יוגדלו סמכויות ועדת החוץ והביטחון. מחלוקת בעניין התעוררה גם בישיבת שרי הליכוד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החליט אתמול לדחות ברגע האחרון את הדיון על הצעת החוק להגברת הפיקוח הפרלמנטרי על מערכת הביטחון. נתניהו נענה בכך לפנייה מצדו של שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, המתנגד בתוקף לנוסח החוק המוצע. הצעת החוק גובשה ביוזמתו של שר החוץ, אביגדור ליברמן, בעת ששימש כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. היא נוסחה בידי הח"כים עפר שלח (יש עתיד) ואיתן כבל (עבודה). על פי הצעתם, יוגדלו במידה ניכרת סמכויות ועדת החוץ והביטחון, באופן שיאפשר לה ולוועדות המשנה שלה לזמן כל עובד של מערכת הביטחון לישיבותיה (אלא אם השר הממונה מבקש להופיע במקומו), לעיין בכל מסמך רלוונטי ולקיים ביקור של ראש הוועדה במתקנים ביטחוניים רגישים. יעלון התנגד בתוקף להצעה, בנימוק שהיא תטרטר שלא לצורך את זרועות הביטחון. הוא גם טען כי סמכויות הפיקוח הנתונות כעת בידי הוועדה מספיקות בהחלט. אתמול בבוקר אמור היה להתקיים דיון בוועדת השרים לענייני חקיקה. אולם, יעלון ביקש מראש הממשלה לדחות את הדיון. נתניהו החליט לקיים בקרוב דיון מיוחד בנוסח הצעת החוק, בהשתתפות השרים יעלון, ליברמן, יובל שטייניץ וציפי לבני והח"כים שהגישו את ההצעה, מנסחיה שלח וכבל וח"כ מאיר שטרית (התנועה), שחתום עליה לצדם. שאלת החוק היתה לסוגייה שבמחלוקת גם בישיבת שרי הליכוד אתמול. אחדים מהשרים חלקו על דעתו של יעלון והצדיקו את החוק. לדברי משתתפים בישיבה השר שטייניץ, המשמש כעת בין השאר כשר לענייני מודיעין, הביע התנגדות לעמדת שר הביטחון. זו לא הפעם הראשונה שהשניים מתכתשים בשאלת הפיקוח הפרלמנטרי. לפני כעשר שנים, כשיעלון היה הרמטכ"ל ושטייניץ יו"ר ועדת החוץ והביטחון, הם הרבו להתעמת סביב ניסיונות של שטייניץ לדרוש מצה"ל דין וחשבון בשאלות שונות.
("הארץ", 05.01.2014)
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
|
|