|
26-04-2014, 00:07
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי צ'ומפי שמתחילה ב "מינויים בכירים, הענקת דרגות וחילופי תפקידים - אוקטובר 2013 עד אוקטובר 2014"
עם כל הכבוד על המינוי של בכר והלוי לדרגת אלוף, שניהם יוצאי גדוד 50 של הצנחנים (פעם שלישית בשלושים שנים האחרונות, אולי יותר, שמתמנה קצין לתפקיד ראש אמ"ן בתפקיד אלוף ראשון, הקודמים היו בוגי יעלון ואביב כוכבי, שניהם בוגרי חטיבת הצנחנים). גם המינוי של טופלינסקי הוא מינוי ראוי, וכמובן שכוכבי הוא בחירה מצוינת לתפקיד אלוף פיקוד צפון.
יתרה מזאת, אם גולן ימונה לתפקיד סגן הרמטכ"ל, יהא זה כוכבי שיחליף אותו בתפקיד (ולאורך היסטורית המטה הכללי התמנה לרמטכ"ל הקצין שכיהן אחרון בתפקיד הסגן). באשר ליאיר גולן, טוב יעשו בכירי הדרג המדיני והביטחוני עם ימנו אותו לסגן הרמטכ"ל הראשון של הרמטכ"ל הבא, גדי איזנקוט.
נשאלת השאלה לאיזה תפקיד ימונה ניצן אלון ומי ימונה לתפקיד אלוף פיקוד העומק (גל הירש מועמד טוב ומתאים לטעמי).
מעניין גם איך נדחקו הצידה מן המירוץ חגי מרדכי (המח"ט הבולט של לבנון השנייה, גם הוא איש הצנחנים) ותמיר ידעי (בחיר בוגרי גולני בשכבת התא"לים). לא יהיה זה נכון בעיני לגמור את שורת המינויים הזו בלי העלאת מרדכי לדרגת אלוף. ראוי גם למנות לתפקיד בכיר במיל' את תא"ל צ'יקו תמיר, במיוחד לאור תום עידן האלופים שהינם בוגרי מלחמת יום הכיפורים. בכל מקרה איזנקוט הוא כנראה הרמטכ״ל הבא (וטוב מאוד שכך) והוא מגולני, אבל גנץ משאיר אחריו מטה כללי אדום במיוחד.
http://www.haaretz.co.il/news/polit...emium-1.2305049
סבב המינויים במטכ"ל || גנץ החל לבנות את הכוורת של מחליפו\ מאת עמוס הראל
השיבוצים שקבעו יעלון והרמטכ"ל משקפים ניסיון להסתכל קדימה ולא רק לפתור בעיות נקודתיות. ההפתעה - העדפת הרצי הלוי כראש אמ"ן על פניו של ניצן אלון
סדרת המינויים בצמרת צה"ל, שעליה סיכמו היום (שישי) שר הביטחון והרמטכ"ל, תעצב את פני המטה הכללי גם בתקופת כהונתו של הרמטכ"ל הבא, זה שיחליף את בני גנץ בפברואר 2015. לא תהיה זו הפתעה אם יתברר שגם סגנו של גנץ, האלוף גדי איזנקוט הנחשב למועמד המוביל לרשת אותו, היה בסוד ההתייעצויות. שניים מן התפקידים שאוישו - ראש אגף המודיעין ואלוף פיקוד הצפון - הם בין החשובים ביותר במטכ"ל.
הפאזל הצבאי אמור להתבהר סופית בשלהי הקיץ הקרוב, ארבעה או חמישה חודשים לפני תום הקדנציה של גנץ. השלמת מלאכת השיבוצים מותנית, כמובן, באי היווצרותן של הסתבכויות חדשות בעלילה בפרשת מסמך הרפז. אבל אף שחקירת המשטרה בפרשה נמשכת ולמרות, שכפי שדווח באחרונה ב"הארץ" נמתחה בעבר ביקורת בפרקליטות המדינה על התנהגות איזנקוט, נראה שמעורבותו בפרשה שולית וספק רב אם הדבר ישפיע על קידומו לרמטכ"ל.
המינויים עצמם - והסליחה מראש עם אותם קוראים שיראו בפסקאות הבאות מקבילה ביטחונית מייגעת לוויכוחים בין פרשני כדורגל על הרכבה הראוי של הנבחרת - משלבים בין שיבוץ צפוי ומתבקש לבחירה מפתיעה, שצריך לקוות כי טמונה בה הבטחה. בכל המקרים מדובר בקצינים שצברו רקורד ארוך ומרשים ושבשמם לא דבק רבב. ניכר ניסיון של יעלון וגנץ להסתכל קדימה ולפתור לא רק בעיות שיבוץ נקודתיות, אלא לתכנן כהלכה קריירה של אלופים שעשויים להגיע בעתיד לראש הפירמידה.
אביב כוכבי שימונה לאלוף פיקוד הצפון הוא רמטכ"ל בפוטנציה, לקדנציה שאחרי הבאה. אחרי הניסיון שצבר באמ"ן, עליו לצבור התמחות גם בפיקוד מרחבי. פיקוד הצפון, על הרגישות הרבה הנלווית לגזרת רמת הגולן ולגבול עם לבנון, נראה כמרחב מתאים לכישוריו. כוכבי יחליף את האלוף יאיר גולן, גם הוא מועמד לקידום עתידי שעשוי להשתבץ כסגנו של הרמטכ"ל הבא.
אשר ליורשו של כוכבי באמ"ן, נראה שהשר והרמטכ"ל הסכימו כי לאגף דרוש קצין שבא בערך מאותו בית מדרש, כלומר בעל רקע של מפקד קרבי ולא של איש מודיעין מלידה. ההתלבטות היתה בעיקר בין שניים, אלוף פיקוד המרכז ניצן אלון ותא"ל הרצי הלוי. לשניהם רקע דומה מאוד: מפקדי סיירת מטכ"ל (אמנם באמ"ן, אך מהכיוון המבצעי), מח"טים בשטחים (הלוי היה גם מפקד חטיבת הצנחנים הסדירה) מפקדי אוגדות מרחביות (אלון בגדה, הלוי בגבול לבנון) וראשי חטיבת ההפעלה החדשה באמ"ן. שניהם נהנים מהערכה רבה, וההפתעה היא בהעדפת הלוי בן ה-47, הצעיר יותר. נראה שיעלון יעשה מאמץ להשאיר גם את אלון בצבא, אולי כראש אגף התכנון הבא. סביר להניח שגם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהלוי עתיד לעבוד עמו בקרבה לא מבוטלת, שותף מראש בתוכניות. נתניהו התפעל מהלוי בעבר וביקש למנותו כמזכירו הצבאי, אך לבסוף הוחלט לשלוח אותו לשנת התרעננות ולימוד כמפקד בית הספר לפיקוד ומטה (פו"מ).
הלוי ייכנס לנעליים גדולות באמ"ן. כוכבי החל את הקדנציה שלו רגע לפני פרוץ האביב הערבי, שתפס את המודיעין הישראלי, כמו את יתר שירותי המודיעין במערב, בהפתעה. פרט לכך, קיימת תמימות דעים כי עבר באמ"ן קדנציה מצוינת שבה הוביל תהליכים מורכבים, הזרים מידע מודיעיני חיוני ליחידות הקרביות בשטח והגדיל מאוד את תחומי העיסוק של האגף, שרק כוח האדם שלו תפח בכ-40% בשנים האחרונות. כל השבחים הללו מותנים, כמובן, בכך שהמודיעין הצבאי לא ייכשל באי-ידיעה או בהפתעה חריגה עד סוף כהונתו של כוכבי. דווקא על רקע זה, שנויה במחלוקת מתקפת החשיפה התקשורתית המתנהלת באחרונה סביב האגף ויחידותיו, בשיתוף פעולה מלא של הצבא. אצל כמה מיוצאי אמ"ן, ובוודאי ותיקי 1973, עוברת צמרמורת לא נעימה בכל פעם שהם נתקלים בעוד כתבה עיתונאית על גדולתו של החיל.
שני המינויים הנוספים שעליהם הוכרז אתמול נוגעים לשני תתי-אלופים שיקודמו בדרגה. תא"ל חגי טופולנסקי, טייס קרב מחיל האוויר, יהיה ראש אגף כוח האדם הבא. תא"ל יוסי בכר, צנחן, ימונה למפקד הגיס הצפוני המופקד בעת מלחמה על זירת סוריה. טופולנסקי הוא מועמד עתידי לפיקוד על חיל האוויר, לצד האלוף נמרוד שפר, כיום ראש אג"ת, ותא"ל עמיקם נורקין. מצפה לו מלאכה קשה בתפקידו החדש. בתקופה האחרונה נתקל צה"ל בבעיות חמורות הנוגעות למשרתים בו - מגל הפיטורים של משרתי הקבע, דרך בעיות מוטיבציה בקרב חיילים סדירים ועד שאלות לגבי עתיד מערך המילואים. הוא יחליף את האלופה אורנה ברביבאי, האשה הראשונה שהגיעה לדרגה זו, שתפרוש מצה"ל. לפי שעה, עדיין לא נראית באופק אלופה נוספת.
תא"ל בכר יחליף את האלוף גרשון הכהן, הפורש מצה"ל. הנה עוד נקודת ציון: בעוד כמה חודשים, כשגם אלוף פיקוד העומק שי אביטל יפרוש, לא יישארו עוד בצה"ל אלופים בוגרי מלחמת יום הכיפורים. ("הארץ", 25.04.2014)
http://news.walla.co.il/?w=/2689/2740536
סבב מבריק במטה הכללי: כוכבי בדרך לרמטכ"לות?\ מאת אמיר בוחבוט
טרם הוברר אם הרמטכ"ל גנץ ימשיך לשנה חמישית בתפקיד, אך בצה"ל כבר מסמנים מועמדים להחליפו. שמות מובילים הם האלופים איזנקוט ונווה. וגם: מה המסר של ההנהגה לניצן אלון?
שר הביטחון משה בוגי יעלון והרמטכ"ל בני גנץ שחררו את הלחץ בצמרת צה"ל, אחרי שהכריעו על שורה של מינויים משובחים סביב שולחן המטה הכללי. מינויו של ראש אגף המודיעין, האלוף אביב כוכבי, לתפקיד אלוף פיקוד צפון - היה ברור מזמן. בצמרת המדינה וצה"ל מבינים היטב כי יש להכשיר את הקצין האיכותי לתפקיד הרמטכ"ל העתידי של צה"ל. האלוף כוכבי הוכיח בתפקיד ראש אמ"ן כי הוא קצין נועז בעל ראייה אסטרטגית שקורץ מחומר של רמטכ"לים.
סבב מינויים במטכ”ל: הרצי הלוי לאמ”ן, כוכבי לפיקוד צפון
סימן שאלה גדול ריחף מעל המועמדים להחליפו. מתוך שני המועמדים המובהקים: אלוף פיקוד מרכז ניצן אלון ותא"ל הרצי הלוי, החליטו בוגי וגנץ (ויש טוענים גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו) לבחור בתא"ל הלוי. על הנייר, האלוף אלון היה המתאים ביותר: איש יחידות מיוחדות, עם ניסיון רב באמ"ן וסביב שולחן המטכ"ל. אך שבוחרים קצין לתפקיד ראש אמ"ן, יש בכך אמירה משמעותית. הצמרת מסמנת את תא"ל הלוי לתפקיד רמטכ"ל בעתיד הרחוק ומעבירה לאלוף אלון מסר ברור.
בשלב זה לא אמור אלון לסיים את תפקידו, למרות שכבר עכשיו יש לא מעט קצינים בכירים שלוטשים עיניים בכיסאו. כעת נותרה השאלה איזה תפקיד בכיר יעניקו לאלוף אלון, כשמרבית התפקידים היוקרתיים תפוסים. תשובה לשאלה זו תתקבל בזמן הקרוב. גורמים בכירים בצה"ל לא פוסלים אפשרות כי הוא עשוי להחליט ללכת הביתה, אלא אם כן יוצע לו תפקיד נספח צבאי בוושינגטון. האופציה הלא-ריאלית היא מינויו למפקד זרוע יבשה, תפקיד שנראה כפחיתות כבוד במעמדו.
עם זאת, לא מן הנמנע שבעתיד הקרוב, במידה ויבוצעו שינויים ארגוניים במטכ"ל יימצא תפקיד בכיר אחר לאלוף המוערך.
מחזירים את השרביט למגרש המבצעי
הסוגיה השנייה שעומדת על הפרק היא מינויו העתידי של האלוף יאיר גולן. לא ברור אם הרמטכ"ל ושר הביטחון יסללו את דרכו לתפקיד סגן הרמטכ"ל ראשון תחת הרמטכ"ל הבא. המועמד המוביל לתפקיד הרמטכ"ל הבא הוא האלוף גדי איזנקוט או לחילופין האלוף יאיר נווה, שמחכה זמן רב להכרעה בנושא. הערכות בצה"ל הן כי האלוף גולן ימונה לסגן ראשון והאלוף כוכבי, בקדנציה השנייה, ימונה לתפקיד סגן רמטכ"ל שני, כך שהרמטכ"ל העתידי ייבחר מבין שניהם.
יש טענות שמרחפות באוויר הגורסות כי במצב סביר, אמורים גנץ ויעלון לצרף את יאיר גולן כבר עתה להתמודדות על תפקיד הרמטכ"ל הבא. במצב שכזה, הם עשויים לחסוך לעצמם את כאב הראש בעניינו - כי במידה ויפסיד, הוא ילך הביתה. כמו כן, אי אפשר לפסול את האפשרות שבני גנץ יידרש להאריך את כהונתו לשנה נוספת (שנה חמישית) על רקע פרשת מסמכי הרפז. במצב כזה, האלוף כוכבי עשוי להחליף את גנץ לאחר שהות קצרה בפיקוד צפון - מקרה המזכיר את כהונתו של רא"ל במיל' שאול מופז, הן בפיקוד דרום והן כסגן רמטכ"ל.
ההחלטה למנות את ראש מטה חיל האוויר, תא"ל חגי טופולנסקי, לתפקיד ראש אגף כוח האדם, הוא מהלך חכם. כעת נשאלת השאלה האם מדובר בקרש קפיצה לתפקיד מפקד חיל האוויר הבא במקומו של האלוף אמיר אשל, או פרס ניחומים. בחירתו של תא"ל טופולנסקי מאפשר בחירה בין שני קצינים מוערכים מאוד לתפקיד מפקד חי"א. כמו כן, בחירתו מבטאת חשיבות גוברת והולכת לזרוע האוויר במערכת הביטחון. מינויו מגדיל את נוכחות חיל האוויר במטה הכללי, ההיערכות לקראת תקיפה אפשרית באיראן והחשיבות האסטרטגית הכללית. בכך, מסיימים את פיקוד של "פקידים": אחרי האלוף אבי זמיר והאלופה אורנה ברביבאי, מחזירים את השרביט למגרש המבצעי.
מינויו של תא"ל יוסי בכר לתפקיד אלוף היה מתבקש גם על הנייר ומרחיב את מספר חובשי הכומתה האדומה במטכ"ל. תא"ל בכר, שיועלה בקרוב לדרגת אלוף, מוכתר כאחד ממפקדי השדה המעולים שצמחו בצה"ל. אך במקביל, צורמת היחלשותם של קציני השריון סביב שולחן המטכ"ל.
בתוך כך אמר שר הביטחון יעלון, כי עד חודש אוגוסט הוא עשוי להכריז על הרמטכ"ל הבא. אך אם המשך חקירת פרשת מסמכי הרפז לא תאפשר לו, הוא עשוי לדחות זאת בכמה חודשים. ("מערכת וואלה! חדשות" 25 באפריל 2014)
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
נערך לאחרונה ע"י marloweperelab89035 בתאריך 26-04-2014 בשעה 00:21.
|
|