24-09-2013, 23:47
|
|
|
חבר מתאריך: 15.08.12
הודעות: 302
|
|
בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי tec שמתחילה ב "זה סותר את הציטוט שהבאתי קודם לכן שממנו משתמע שהיו 3 מקורות, יישוב הסתירה"
אינני מבין את קוו המחשבה שלך. זעירא טוען שמרואן היה סוכן כפול, ושהמודיעין, בראשותו, נפל קורבן לתוכנית הונאה. זה קוו ההגנה הבסיסי שלו. הנה בא זעירא, איש המודיעין המקצועי, וזועק על כך שדיין וגולדה לא שעו לאזהרות של מקור אחר, שהוא עצמו לא ידע את טיבו. ומה מנע ממנו להתייחס לאזהרות מרואן בזמנן כנכונות ולפעול בהתאם? הרי אז הוא לא חשב שמרואן היה סוכן כפול. (נבדק שוב ושוב בזמן אמת). את התיזה הזו פיתח, בין אם היא נכונה או לאוו, כהסבר מרכך, לאחר המלחמה, לכשלונו האישי וכשלון המודיעין בכלל. (ליפול תחת הונאה זה פחות מביש מאשר להכשל במתן התראה כאשר יש לך מקורות מודיעינים מגוונים, חופפים, וחסרי תקדים בטיבם ושבדיעבד הוכחו כנכונים וברורים מספיק כדי לקבל את ההחלטות הראויות.) הוא מלין על גולדה ודיין שלא שעו למקור שלהם, כאשר הוא לא שעה למקור שלו. אם נכון הדבר שהיה מקור עצמאי נוסף בידי הדרג המדיני, שגם היה לו את המקור של זמיר-זעירא, הרי חטאם גדול משלו... השאלה היא האם זעירא הוא עצמו הראשון להצביע, אולי להמציא, על מקור עצמאי בידי הדרג המדיני.
(כדי לראות העניין בפרספקטיבה ראוייה, לאמריקנים לא היה כל מידע ישיר בנוגע להתקפה על פרל הרבור עצמה, אך היה להם מידע טוב שצפוייה מלחמה עם יפן תוך ימים אך הניחו שמוקד ההתקפה יהיה בדרום מזרח אסיה. D. Kahn הראה כיצד כל התיזה המפורסמת של וולשטטר ביחס לרעש וסיגנל שהתבססה על מקרה זה אינה עומדת כיוון שפשוט לא היה סיגנל בידי המודיעין ביחס לפרל הרבור, אך היו הרבה מאד סיגנלים ביחס למלחמה קרבה, ולגבי התקפה כלפי דרום כפי שקרתה בפועל ובמקביל להתקפה על פרל הרבור. (אזהרות נשלחו בהתאם הן למקארתור והן לשורט וקימל בפרל הרבור. לראשון ספציפית, לאחרים כללית.) במקרה הישראלי היה יותר מסיגנל אלא צופר באוזני מקבלי ההחלטות שדיכא כל "רעש". הוא חמור יותר ממקרהו של סטאלין ב-1941 כיוון, שלדוגמא, המודיעין הבריטי גם הוא העריך עד שבוע לפני המתקפה שהריכוזים הגרמנים במזרח נועדו לאפשרויות הבאות, לחץ על ברה"מ לוויתורים דיפלומאטיים וכלכליים, מתקפה כלפי דרום, דרך הבלקן, על המאחזים הבריטים במזרח הים התיכון - וובל שישב בקהיר דחה הערכה זו וראה בכך נסיון גרמני למשוך כוחות בריטיים לבלקן - והונאה שמטרתה פלישה נגד בריטניה בקיץ אך ראו בסבירות נמוכה. כך שהבריטים גם הם טעו בפרשנותם לגבי הריכוזים הגרמנים האדירים במזרח. חשוב להדגיש שהמקורות של סטאלין ושל הבריטים היו פחות או יותר בעלי אותו משקל. צ'רצ'יל בסוף מרס 41 הגיע דרך היקש מיירוט תשדורת אניגמה של חיל האוויר הגרמני ביחס לתנועות כוחות גרמנים על הגבול היוגוסלבי ערב ההפיכה שם למסקנה שמטרת היטלר התקפה על ברה"מ אך לא הצליח לשכנע את המודיעין שלו. זה המקור שהוסווה במכתב האזהרה המפורסם לסטאלין באפריל. צ'רצ'יל ציפה שסטאלין ישעה לו כאשר ראשי המודיעין שלו לא הסכימו עמו. היירוט ניתן לפירושים שונים, וכשלעצמו לא היה הוכחה ואף רמז חזק על כוונת היטלר. לצ'רצ'יל היה יתרון חשוב על ראשי המודיעין שלו בכך שסבר אינטואטיבית כבר באוקטובר 1940 לפני שהיטלר החליט סופית על פלישה לרוסיה שהאחרון יפנה מזרחה לאחר שנכשל במערב כיוון שהוא זקוק למשאבים הסובייטים. זה אפשר לו לחוש בסיגנלים יותר מהר מעמיתיו אך עד סוף מרס הוא היה גם כן בחשכה שהובילה בין השאר לאסון ביוון. וכדי לסבך את העניין, צ'רצ'יל הצביע על התנועות וביטולן ואמר לסטאלין הסק את המסקנות. הבעייה שבפועל לא היו תנועות למרות מה שנכתב בהוראה שיורטה. לסטאלין הייתה סיבה נוספת לחשוב שהבריטים מנסים לגרור אותו למלחמה נגד גרמניה. במקרה הישראלי גם המודיעין האמריקני כשל, אולם המקורות שלהם נפלו פי כמה מונים מן המקורות שבידי ישראל. )
|