ישבתי לי בליל שישי זה וצץ לי רעיון לאשכול: שירים ישראלים מפורסמים שיש בהם מילה (או יותר) לא תקניות.
שתי דוגמאות שחשבתי עליהן, הן השיר "בתוך" והשיר "יש לי אח קטן".
בשיר "בתוך", שכתבה יעל טבת והלחין יאיר רוזנבלום, ישנה השורה: "אני גשרים לכל מיליך". אני תוהה: מה זה "מיליך"?
הרי הרבים של "מילה" היא "מילים", ולא "מיליך". אני מניחה שאין כאן כוונה ל"מילותיך" - כי זה לא מסתדר בהקשר של המשפט, עם הגשרים.
אפשרות נוספת, היא שזו הטיית רבים של המילה "מיל" (מידת מרחק), שמקורה הוא בכלל בלטינית, ומכאן שגם בהקשר זה, "מילך" איננה תקנית,
שהרי אי אפשר להטות בעברית מילה שמקורה בלועזית. לדוגמא: אפשר לומר "באסה", אבל אי אפשר לומר "באסתנו" (הבאסה שלנו).
וכעת לשיר השני: "יש לי אח קטן", שכתבו אריק איינשטיין, שם טוב לוי ונאורה שם שאול, והלחין שם טוב לוי. בשיר זה ישנה השורה "הרבה יותר מתינוקים".
ואני שואלת: תינוקים? ברצינות? הרי ידוע לכל ש"תינוק" ברבים זה "תינוקות", ולא "תינוקים", המשוררים רצו למצוא חרוז מתאים, אך שגו כאן בעברית...
מבלי להכנס להגיון ולניתוח שירה; מה שאמרת לא מדוייק. ניתן גם לומר "מילי" ולא רק "מילותי" ככה ש"מיליך" יכולה להיות תקנית למדי. מלבד זאת המלה "מיליך" נמצאת כצורתה בתנ"ך ["באזני כסיל אל תדבר, כי יבוז לשכל מליך" (משלי כג ט)] ככה שגם אם זו אינה מלה תקנית לשימוש בשפת הדיבור, עדיין למשוררים יש חופש לשימוש בה.
בשנת 76 בה יצא השיר "יש לי אח קטן", המלה "תינוקים" הייתה עדיין תקנית. לפחות לפי מהדורת אבן שושן 72. רק באמצע שנות התשעים החליטה האקדמיה על הצורה "תינוקות" כצורה היחידה והתקנית.
_____________________________________
..
נערך לאחרונה ע"י זיו בתאריך 06-01-2013 בשעה 15:11.
הצורה מיליך תיקנית בהחלט.
צורת הרבים של המילה " מילה" היא מילים.
צורות מסוג זה כשבאות בצורת סמיכות נופלת ה ם' ובצורת שייכות נופלת ה ם' ומתווסף כינויי השייכות.
לדוגמא: המילה בנים. בסמיכות- בני המקום ובשייכות- בניי , בניך וכו'.
או המילה כלבים- כלבי העיר וכלביך.
מה שמבלבל אותך הוא שכיום צורת השייכות והסמיכות הרווחת של המילה 'מילים' היא מילות ( מילות השיר ומילותיך) אבל ניתן בהחלט ואפילו יפה לומר מילי השיר ומיליך.
ראה גם: 'נשים' ( ניתן לומר נשי החברה הגבוהה ונשיך)
וכן שנים (שני דור, כלומר שנות דור ושניי - שנותיי) ראה גם עגנון בסיפור תהילה,נדמה לי, מתחיל כך, למיטב זכרוני : " ארוכים וקשים היו שני ימי חייה..." ( הכוונה שנות ימי חייה)