מערכת ההגנה האקטיבית Drozd פותחה ע"י רוסיה בין השנים 1977-1982. המערכת אמורה להגן על רק"מ מטילים ורקטות נ"ט, לצורך זאת הותקנו 2 זוגות של רקטות קצרי טווח ומכ"מ מילימטרי על כל אחד מצידי הצריח. על מנת להמנע מאזעקות שוא, התיחס המכ"מ רק לאיומים שנעו במהירות שבין 70-700 מטר לשנייה.
לאחר שהמכ"מ גילה איום שנע לכיוון הטנק, המידע על תנועת האיום מועבר למחשב, שמבצע את החישובים המתאימים, ומשגר את אחד הטילים לכיוון האיום. הטיל מופעל בעזרת מרעום השהייה ומתפוצץ בדרכו של הטיל ובמרחק של 6 מטר מהטנק. הרש"ק של הטיל, שמכיל מטען רסיסים, מנקב את האיום וגורם להפלתו או מסיט אותו ממסלולו. הטילים יכולים להיירות בהנמכה/הגבהה של 6- ל 20+ מעלות. כל אחד מהטילים שוקל 19 ק"ג וקוטר המשגר הוא 107 מ"מ. לכל זוג טילים יש 20 מעלות כסוי ושני זוגות הטילים בכל צד של הצריח יכסו 40 מעלות מכל צד כאשר קיימת חפיפה בין האיזורים.
ל-Drozd היו מספר חסרונות כגון: פיצוץ הטיל גרם לנזק סביבתי שסיכן כוחות שנעו בקרבת הטנקים, המכ"מ לא יכול היה לזהות את גובה המטרה בצורה מדוייקת, והכיסוי של הטנק היה חלקי בלבד. באפגאניסטן היו למערכת 80 אחוזי הצלחה בירוט רקטות נ"ט.
החסרונות של המערכת הזו הביאו לפיתוח מערכת משופרת שנקראת Drozd-2.
ל-Drozd-2 היתרונות הבאים:
ניתן להתקין מסביב לטנק עד 18 משגרים שנותנים כיסוי של 360 מעלות.
המערכת מזהה כאיום מטרות שנעות במהירות של 50-500 מ/ש.
מערכת זו פותחה ע"י הרוסים החל משנת 1993 ותפקידה להגן בפני טילים ורקטות נ"ט. בהגדרה זו נכללים גם חימושים שתוקפים מגבוה (Top Attack ) כגון טילי דור "ג". המערכת פועלת בכל מזג אויר ומסביב לשעון כאשר היא תמיד מוכנה לזהות, ולהשמיד מטרות עוינות בכל מצב כולל כאשר הצריח בתנועה. כאשר המכ"מ מגלה איום על הטנק הוא מפעיל את מערכת ההגנה, (זמן התגובה הינו 0.05 שניות) המערכת הינה אוטומטית לחלוטין ולא מצריכה אדם במעגל. המערכת מבטיחה הגנה של 300 מעלות מסביב לטנק, כאשר רק החלק האחורי של הטנק אינו מוגן. לאחר הדלקת המערכת, היא מבצעת בדיקה עצמית ולאחר מכן עוברת למצב "קרבי".
במצב זה המכ"מ, שמותקן על גג הצריח, מחפש מטרות בצורה רציפה וכאשר איום מתגלה במרחק של 50 מטר מהטנק, המכ"מ עבור למצב של "עקיבה", נועל על המטרה ומעביר את הנתונים למחשב, שמצידו בוחר את זמן השיגור ואת הקסטה שתשוגר לעבר המטרה. הקסטה מתפוצצת לפני המטרה ומעליה, ושולחת זרם של רסיסים, כמו במוקש קליימור, לעבר המטרה. הרסיסים אמורים לחדור את המעטה החיצוני, לגרום להפלתו, או להסיט אותו ממסלולו כך שיעילותו תפגם.
אחרי 0.2-0.4 שניות המערכת חוזרת למצב מוכנות לירי נוסף. כל קסטה מגינה על איזור מסוים מסביב לטנק כאשר בין האיזורים קיימת חפיפה. כמות הקסטות אמורה להספיק להגן על הטנק למשך פעילות מבצעית אחת ללא צורך למלא את התאים מחדש.
המערכת לא תנעל, על מטרות שנעות לאט מידי, לא תנעל על מטרות שלא נעות לכיוון הטנק, לא תנעל על מטרות שנמצאות מעבר לרדיוס של 50 מטר מהטנק, ובקיצור לא תתעסק עם מטרות שלא מאיימות על הטנק ועי"כ תמנע מהתראות שווא. הפיצוץ של הקסטה מופנה אך ורק כלפי האיום וכלפי מטה. המערכת מוגנת מכדורים ורסיסים ולא תתפוצץ גם אם נפגעה ע"י כדורים. המערכת עלולה לסכן כוחות חי"ר אם ינעו ברדיוס קטן יותר מ-30 מטר מהטנק. המערכת יעילה כנגד כל סוגי הטילים המוכרים במערב.
הרוסים הוציאו מערכת הגנה אקטיבית חדשה שנקראת Arena-E. למיטב הבנתי זו לא מערכת שמחליפה את המערכת הקודמת, אלא מערכת שמאפשרת שידרוג של טנקים קיימים עם ADS.
לא ראיתי טנק רוסי שמותקנת בו מערכת הההגנה כזו.
רכבי ה-Armeta יקבלו חליפת הגנה חדשה שנקראת "אפגאניסטן". בתמונות למטה ניתן לראות את המערכת החדשה מותקנת ע"ג הטנק T-90, התמונות הם של דגמים בלבד אבל ניתן לקבל מושג על מה מדובר. התמונות נלקחו מ- Russian Military Forum ומהבלוגר הרוסי גור קאהן.
בתמונה זו ניתן לראות שעמוד המכ"מ שהיה מותקן במערכת הישנה, (ראה תמונה מס'-7), הוסר,ובמקומו הותקנו 6 אנטנות שמסומנות באיקס אדום, כאשר 2 מכוונים לחזית, 2 מכוונים לאחור ו-2 מכוונים לצדדים. האנטנות בצורת התקנה זו מוגנות בצורה טובה יותר ובולטת פחות.
גם מיקומן של ה"קסטות המתפוצצות", שהיו מותקנות בהיקף צריח הטנק במערכת הישנה שונה, (ראה תמונה מס'-5) ובמערכת החדשה הם מותקנים ב-4 קופסאות איחסון מסומנים בכחול, כאשר 2 קופסאות מותקנות לפנים מאחורי המיגון הריאקטיבי ו-2 מאחור על הצריח.
בכל קופסא מותקנים 3 קסטות וסה"כ 12 קסטות מוכנות לירי. לדעתי, כמות זו של קסטות מאפשרת כיסוי חלקי בלבד, ומי שרוצה כיסוי גדול יותר יתקין קופסאות נוספות.
תמונה מס'-11: אותו טנק מזוית אחרת.
תמונה מס'-:12: מבט על הצריח.
תמונה זו מראה בין השאר את קופסאות האיכסון של הקסטות, וניתן לראות שבכל קופסא ישנם 3 קסטות, שמותקנות בצורה זהה, ז"א הם משוגרות ומכסות את אותו איזור. היתרון במערכת זו היא שניתן להתקין אותה ע"ג טנקים קיימים כגון: T-55, T-62, וגם על טנקי מרכבה-2 ומג"חים. יתרון נוסף היא האפשרות להוסיף קופסאות נוספות בהתאם לדרישות הלקוח ולהגדיל את שטח הכיסוי של המערכת.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי AJ-47 שמתחילה ב "מערכות הגנה אקטיבית ברוסיה."
טעות בידך. זה פיתוח של המערכת המקורית. E - EKSPORT (ייצוא). זה הדגם שכנראה מוצע כיום לשדרוג הטנקים (T-90) ההודיים (על כן, גם מוצגת התקנה על גבי דגם T-90S ולא T-90SM, לדוגמה).
_____________________________________
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Morty
מקובל, וזה אומר שכל מערכות ARENA לייצוא נקראות ARENA-E.
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי The_last_Apachi שמתחילה ב "טעות בעניין פיתוח מקביל של..."
ציטוט:
במקור נכתב על ידי The_last_Apachi
טעות בעניין פיתוח מקביל של ARENA ו- ARENA-E.
ARENA המקורית, עם מכ"ם תורן וקסטות מסביב לצריח, גם כן הוצעה לייצוא וגם אז כמו עכשיו נקראה ARENA-E.
אם כבר, אפשר לקרוא אולי למערכת ARENA משופרת.
מקובל, וזה אומר שכל מערכות ARENA לייצוא נקראות ARENA-E.
השיפורב-ARENA-E הוא בעיקר בזיווד השונה, שמאפשר להתקין מיגון ריאקטיבי ומיגון אקטיבי ביחד, כמו שניתן לראות בצילומי הדגמים של ה-T-90 ההודי. אני לא יודע לגבי שיפורים בקסטה או במכ"מ.
ואגב בנושא זה, ההודים מתכננים לרכוש ברוסיה כ-650 טנקי T-90 ועוד 350 אמורים להיות מיוצרים בהודו. הרוסים לוחצים את ההודים לרכוש את טנקי ה-90 עם מערכת ה-ARENA-E וזו אולי הסיבה לתמונות שראינו. על אף הלחץ של הרוסים בנושא זה ישנם שני מערכות נוספות שנבחנות והם ה-TROPHY של רפאל וה-LEDS של סאאב.