22-04-2012, 23:50
|
|
|
|
חבר מתאריך: 11.08.04
הודעות: 5,005
|
|
מספרים על מגזין ישראלי שהגיש לקוראיו מתכון לבישול פֵּרות ים. המחברים הסבירו לקוראים
כיצד להגיש "מנת שרצים מטוגנים כהלכה".
מה שאני מנסה לומר הוא שאין די ב"הצבת" ביטוי גבוה. כדי להשתמש בביטוי, על הכותב לשלוט
בו ולהכיר אותו היטב (כיצד? התשובה לקמן). את ההסבר הנאה ביותר לרעיון מצאתי בהקדמה של
"אוצר המלים" (פרופסור חיים רבין וד"ר צבי רדי; 1976), תזאורוס (בן שני כרכים) מומלץ בעצמו.
מובא קטע מההקדמה. האוצר גם עוזר לפרוץ מחסום כתיבה. מניסיון. אם תרצה, אסרוק עמוד לדוגמה.תכנית "האוצר" מתבססת על ההנחה, שאדם הכותב בלשונו יודע מה הוא רוצה לומר, והלשון גם נותנת לו את האמצעים לביטוי מדויק ויפה של רעיונותיו, אך לעתים קרובות אין המלה הנכונה מופיעה בזכרונו ברגע הדרוש. ספר אשר נותן לו את המלים מסודרות לפי העניינים, מאפשר לכותב לרענן את זכרונו, לראות בכפיפה אחת את כל המלים הנוגעות לרעיון שהוא רוצה להביע אותו, ומתוך מבחר זה שלשונו מציעה לו, הוא יוכל לברור את המילה המתאימה ביותר.
אין אלו "מלים נרדפות". ספק רב, אם יש בלשון חיה בכלל מלים נרדפות, כלומר מלים הניתנות להחלפה זו בזו בלי שישתנה מובן הדברים או לכל הפחות נימתן. כל רעיונו של "אוצר" נובע מן האמונה שאין מלים נרדפות זו לזו, אלא בכל מצב ובכל הקשר יש דווקא רק מלה אחת נכונה וקולעת (או צירוף נכון וקולע), ושהדרך הטובה ביותר למצוא מלה או צירוף זה היא, להעביר את העין על כל שורת הביטויים הקרובים במשמעותם, ובכל זאת שונים כל כך למי שיודע להרגיש בהם. על כן הכלל הראשון לשימוש במילון זה: קרא בערך, התרשם מן המילים והצירופים שתמצא בו, עד שתגיע לאותה מלה הנראית לך שזוהי זו המילה היחידה היפה לצורכך.
כלל שני למי שבא להשתמש ב"אוצר": אל תשתמש במלה, אלא אם כן אתה יודע את משמעותה. זכור, שאין אלו מלים נרדפות: לכל אחת מהן יש גוונים של משמעות אשר אין בשנייה. אם אינך זוכר את מובנה של מלה, עיין במילון אלפאביתי, ועמוד על טיבה. אך אם אתה יודע עברית, על פי רוב תיראנה לך המלים כמכירים ותיקים שמזמן לא פגשת בהם – אולי תהסס רגע, אך לפתע אתה נזכר מי הם ואיפה ראית אותם קודם. מלותיה של הלשון העברית הן ידידיך; כל כוונתן לשרת אותך, לעזור לך להתבטא, להשיג את מטרותיך על ידי כתיבה או דיבור נאים ומשכנעים. הכר אותן, התיידד אתן, והן תהיינה משרתיך הנאמנים והטובים.
מי שהתיידד עם המלים, כותב לשון עשירה ויפה. אין זו לשון, שבה המלים נרדפות, אלא זו לשון שכל מלה במקומה, שרק היא מתאימה לו. "האוצר" יעזור לך למצוא את המלה הזאת, ובכך יעשיר את סגנונך.
כדי להכיר ביטוי במידה מספקת לשימוש בו, חייבים לקרוא דוגמאות וציטוטים המכילים את הביטוי
בהקשר הנכון. לשם כך נעזרים במילון. אני חסיד של מילון אבן־שושן, המביא מובאות מנוקדות
וברורות מכל חטיבות הספרות של העברית: מהתנ"ך ועד סופרים בני ימינו (אין הדבר כך ב"מילון
אב"ש המרוכז"). אפשר גם למצוא רשימת מילים וביטויים "קשים" (אולי כאלה שמופיעים בספרי
הלימוד למבחן הפסיכומטרי), ולהסתייע במילון כדי להצליח לאמץ אותן. אבל רשימות כאלה אינן
מסודרות לפי קרבת משמעות, אלא לפי אלף בית, ולשם כך קיים אוצר (תזאורוס).
_____________________________________
|