|
08-04-2012, 22:17
|
|
|
|
חבר מתאריך: 21.07.08
|
|
מדהים איך שאתה מכפיש את ההיסטוריה.
והסיבה היחידה שאני מתעצבן, זה בגלל שקיים סיכוי גבוהה למדיי שקוראים שאינם בקיאים בהיסטוריה עוד עלולים להאמין למה שאתה רושם.
אז ככה:
דבר ראשון, אני חושב שהאימפריה הקרתגנית נחשבת לאחת האימפריות המפוארות והמצליחות ביותר בהיסטוריה שלנו, מדהים לראות איך הם הצליחו לבסס אימפריה עולמית, ממפרץ קטן וחסר חשיבות בצפון אפריקה.
משפחת ברקה מאז ומעולם נחשבה למשפחה של גנרלים, ומצביאים גאונים, אביו של חניבעל - חמילקרת, הביס את הרומאים במספר קרבות, והסיבה היחידה שהוא הפסיד להם, זה עקב איבוד ההיתרון הימי.
הקרתגנים (שבזמנו החזיקו את חיל הים העוצמתי ביותר בעולם) זילזלו ביכולתם של הרומאים לנצח בקרב ימי, וכתוצאה מכך הם ספגו תבוסה מוחצת.
ניתן לומר גם, שזו הסיבה העיקרית למפלתם במלחמה הפונית ה1, ואוליי אפילו למלחמה הפונית ה2 (אגע בכך בהמשך).
אני חושב שחניבעל ברקה הוא הטקטיקן הצבאי האדיר ביותר בהיסטוריה עקב הסיבות הבאות (ואתה רשאי כמובן לחלוק עליי, אבל אני אשמח אם תפרט מדוע):
1. הוא המצביא היחיד שהצליח לגייס צבא של שכירי חרב, ולשכנע אותם להלחם תחת דגל קרתגו, על אף העובדה שמסע הלחימה שלו נמשך שנים רבות, למעשה ניתן לומר שחייליו העריצו אותו, הרבה יותר מאשר שהם דאגו לכיסם או עתידם.
2. הוא בין המצביאים היחידים בהיסטוריה שהצליחו ללכד את העם הגאלי, ולגייסם למלחמה (בזמן שחניבעל נכנס לצרפת, הגאלים היו מפוזרים לשבטים, שנלחמו זה בזה, חניבעל איחד את כולם נגד רומא).
3. הוא המצביא היחיד בהיסטוריה, שפלש לאיטליה דרך מעבר האלפים, ועם צבא אדיר אשר כלל בין היתר, סוסים, ופילי מלחמה.
4. בכל קרב של חניבעל על אדמת אירופה ואיטליה, הוא הביס את הרומאים, ברוב הפעמים הוא נלחם עם צבא קטן יותר משל הרומאים, ורק עקב גאונות טקטיקת מדהימה, הוא הצליח לשטות ברומאים, ולקצור ניצחונות מרשימים.
5. הוא המצביא הראשון שהשתמש בפיל בשדה הקרב נגד הרומאים (שבואתה תקופה היו בטוחים שמדובר במפלצת, ולא ידעו כיצד להילחם נגדה).
6. הוא ידע כיצד לנצל את מזג האוויר ותוואי השטח לטובתו, ככה לדוגמא הוא השיג ניצחון מדהים בקרב טראסימני, כאשר הוא הוביל את הרומאים לערפל שעל גדות האגם, ושחט אותם.
ועוד, ועוד, ועוד...
אם אתה שואל אותי?
העקב אכילס היחידי של חניבעל, זה שהוא לא ידע כיצד להטיל מצור.
למעשה אפילו לא היו לו את הכלים לכך.
לאחר שהוא הביס את הצבא הרמואי בקרב קאנאי, כל הדרך לרומא הייתה סלולה עבורו, אבל הוא פחד ללכת בנתיב הזה - לא מכיוון שהוא לא האמין בצבאו, אבל מכיוון שהוא לא ידע כיצד להטיל מצור על רומא, למעשה הוא היה בטוח שלאחר התבוסה המוחצת, הרומאים יסכימו להסכם שלום, הוא לא שיער בדעתו, שהסנאט הרומאי רק יהיה נחוש יותר להשמידו.
לאחר שסקיפיו אפריקנוס, גייס צבא משארית העם הרומאי, והפליג לכיוון קרתגו, חניבעל נטש את המערכה באירופה, וחזר במהרה לאפירקה (אגב הוא הצליח להפליג לחזרה לאפריקה לאחר שהוא גרם למדורות ענק בחוף האיטלקי, ובכך גרם לחיל הים האיטלקי שאיגף אותו, להאמין שהוא עדיין נמצא על החוף, בסתר הלילה הוא הפליג עם עשרות אוניות, מבלי שהם ישימו לב.
בקרב בזאמה סקיפיו, כרת ברית צבאית עם נומידיה והשבטים הברברים, והוא נהנה מיתרון כוח משמעותי.
כמו כן, עליך לקחת בחשבון, שבמך כל חייו סקיפיו למד על חניבעל, ולמעשה אפילו כתוב במקורות הרמואים, שסקיפיו העריץ את סגנון לחימתו של חניבעל בשדה הקרב - זה רק מעיד עד כמה הוא הכיר אותו.
למעשה, סקיפיו ידע בדיוק כיצד חניבעל יילחם בשדה הקרב, והוא הכין לו את המלכדות - כאשר העיקרית שבהן, הן הטורים החלולים שגרמו לכך שפילי הקרב של חניבעל נכנסו לתוך שורות הצבא של סקיפיו, וספגו מאות חיצים שגרמו למותם המיידי.
מרוב שסקיפיו העריץ את חניבעל, בתום הקרב, הוא הזמין אותו לאוהל שלו, והם דנו בתנאי הכניעה.
הפסד אחד לא גורע ממעמדו של חניבעל.
לדעתי הוא תמיד ייזכר כגדול מכולם.
ועקב, קלישאה קצת נחמדה:
אומרים, שאם חניבעל היה כובש את רומא, היו היום מדברים עברית (או לפחות שפה שדומה לכך) בעולם, ולא אנגלית.
לך תדע...
"הארץ שלנו איננה רק מדינת ישראל אלא כל מרחב הסהר הפורה. אבות אבותינו אינם רק אברהם יצחק ויעקב אלא כל יושבי ארץ הקדם - הישראלים, הכנענים והפיניקים - כולם שייכים לאומה העברית. אנחנו העברים הננו איפוא צאצאים לאומה העברית הגדולה שהמציאה את האלף בית, שהקימה ציים אדירים ובנתה אימפריה בכל אגן הים התיכון. אנחנו הבאנו את התרבות לאירופה ופילי מצביאנו הגדול חניבעל, איש קרתגו, עברו את האלפים ואיימו למוטט את רומא."
|
|