16-02-2012, 14:13
|
|
|
|
חבר מתאריך: 14.05.05
|
|
זכרונותיו של קת"ק ממעוז המזח. האי גרין, נברונים ועוד.
בתגובה להודעה מספר 69 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "תמונות נוספות של מעוז המזח מתוך "קשרי מעוז" החדש של גיורא שנר"
חברי, ראודור רויכמן, המבקר מעת לעת בפורום, שירת בגדוד 403 בתעלה משך כל מלחמת ההתשה. במסגרת שיחותינו, גיליתי אצלו אוצר שלם של מור"ק מתקופת מלחמת ההתשה ויוה"כ (את חלקה עברנו יחד בגדודים אחים).
הכתיבה בפורום אודות המעוזים, ומעוז המזח בפרט, וכן האי גרין עוררה בו זכרונות, אשר שכנעתי אותו לספרם כאן בפורום. כיוון שהבחור הינו צנוע, נטלתי על עצמי את המשימה.
סיפורו מתמקד בתקופה בה שימש כקת"ק במעוז המזח. בעתיד אולי אשכנעו לספר סיפורים נוספים ותאמינו לי, יש לו כאלה שאוזן אדם טרם שמעה.
כידוע, מעוז המזח שכן אל מול האי גרין:
(הצילום באדיבות עפר דרורי- אתר הגבורה)
מעוז המזח בתקופה בה ראודור "טיווח" אותו:
לוחמי מעוז המזח בעת ההתשה:
(הצילומים באדיבות ראודור).
סיפורו של ראודור
התקופה, חורף 70-69.המקום מוצב המזח.המזח הינו לשון יבשה מלאכותית שבסיסה בגדה המזרחית.הוא נועד לתחם את הכניסה הדרומית לתעלת סואץ ולחצוץ בינה לבין הלגונה הרדודה הנמצאת מדרומה.
בגדה הצפונית,בכניסהלתעלה,נמצאת פורט תאופיק,רובע של העיר סואץ.לאורכהשל גדה זו, משתרעת הטיילת.בגלל מלחמת ההתשה,העיר סואץ ננטשה כמעט לחלוטין.המבנים לאורכה של הטיילת,נהרסו כתוצאה מחילופי האש ההדדיים. לאורכה של הטיילת נחפרו תעלות קשר שמהן נורתה אש צלפים ואש מרגמות. קתקי''ם מצרים כיוונו אש ארטילרית כבדה יותר.לא היה ניתן לשמוע תמיד את היציאות של הארטילריה שנורתה ובמיוחד את קול יציאתן של המרגמות הקלות.היינו חשופים לנפילות של פצצות ופגזים שגרמו לנפגעים לא מעטים.נהגנו לענוד על הצואר משרוקית שנועדה להתריע בעת ששומעים יציאה. תפקידי כ-קת''ק היה לאתר את גורמי הירי בגזרה ולהנחית עליהם אש ארטילרית.האמצעים שעמדו לרשותי כללו מרגמה 81 מ''משהיתה במוצב, סוללת הנברונים בעין מוסה וסוללה 155 מ''מ באזור ציר המיתלה.גזרת הפעולה שלי היתה מוגבלת לגדה הצפונית,קרי,הטיילת של פורט תאופיק ולאי גרין. מגבלה זו היתה לרועץ לכוח המצרי שהחזיק באי.אל האי הפעלתי לעתים מזומנות אש ארטילרית מסוללת הנברונים .באותה תקופה היא היתהמצויידת בקני שלל מסוג 122 מ''מ ארוך קנה.מימדיו ומבנהו של האי וכן הפיזור הטבעי שהיה לקנים,היקשו עלי להשיג תוצאות טובות במיוחד.למיטב זכרוני ,כל פגז שני או שלישי שנורה מקנה מסויים, היה פוגע באי.לעומת זאת הירי היה יעיל מאד כשהיה מדובר בהטרדה.ברגע שהתקרבה ספינת אספקה אל האי, היו מספיקים מספר פגזים שנורו מקנה בודד על מנת לגרום לספינה לשוב על עקבותיה.אל העיר סואץ הפעלתי את סוללת ה-155 מ''מ. בעיקר על אזור הטיילת של פורט תאופיק.באחת מן הפעמים,סטה אחד הקנים והפגז פגע על גג הבונקר במוצב, שמאחוריו היתה עמדת התצפית שלי.מעוצמתהפגיעה,הזדקר אחד מן ה''רלסים'' שהיו על גג הבונקר.(ראה תמונה מצורפת). למזלי, הייתי מוגן בצורה טובה, ולמעט ההלם בו הייתי שרוי זמן מה, לא נגרמו לי פגיעות כלשהן.אחת המשימות שהוטלו עלי בהיותי במוצב היתה לסייע בהצבת ''זאבים''. עד כמה שזכור לי, אלה הוצבו על הציר שהוביל אל הכניסה למוצב המזח. הטילים כוונו לכוון פורט תאופיק.נדמה לי שלקצין ההנדסה אשר סייעתי לו בהצבת הטילים קראו משה מזרחי.שני מפקדים היו למוצב המזח בזמן ששהיתי בו. הראשון,נחמיה תמרי ז''ל.הוא קיבל הצבה להיות מדריך בבה''ד 1 .למרות התנגדותו הנמרצת לעזיבת המוצב הוא נאלץ לפנות את מקומו לחיים אורן ,''איוון'' ז''ל. ''איוון'' ניסה ללמד אותי את רזי הטיווח שהוקנו לו בקורס קציני חי''ר.רק אחרי שראה תוצאות הירי שלי בשטח, הוא התרצה והניח לי לפעול כרצוני. זמן מה אחרי שעזבתי את המוצב שמעתי כי הוא נפצע.