12-12-2011, 08:46
|
|
|
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
|
|
גרעין איתנים
http://www.tal-shahar.org.il/about-1/history/h1
גרעין איתנים מקים יישוב-משלט
בשלהי שנת 1944, לקראת תום מלחמת העולם השנייה, יצאה קבוצה של 26 צעירים וצעירות חניכי תנועות נוער ציוניות, בני שבע-עשרה עד שמונה-עשרה, מאיזמיר שבתורכיה לארץ ישראל. הם נסעו ברכבת במשך שלושה ימים דרך סוריה ולבנון, והגיעו לבת-גלים שבחיפה. שם נפגשו עם "האמא של עליית הנוער" - הנרייטה סולד.
בבת-גלים חולקה הקבוצה לדתיים ולא דתיים. האחרונים הופנו למושב כפר ויתקין שבעמק חפר כחברת נוער. היה זה הניסיון השלישי והאחרון לשבץ קבוצה מעליית הנוער במושב ולא בקיבוץ.
בכפר ויתקין פוזרו חברי הקבוצה בין בתי המשפחות. בבוקר עבדו במשקים, אחר הצהריים למדו בבית-הספר ובערב קיימו פעילות חברתית. לאחר כשנתיים בכפר ויתקין, שבהן למדו עברית ורכשו ניסיון בעבודה חקלאית, יצאה הקבוצה לחיים משותפים במחנה הוועד הלאומי ליד כפר ויתקין. הם חיו כקומונה עצמאית והתפרנסו מעבודות בפרדסים ומבניית בתים במושב השיתופי בית חירות. מגמת הגרעין היתה להקים מושב עובדים בארץ, אך הקבוצה היתה קטנה מדי. הם התאחדו אפוא עם קבוצה ממשק הפועלות בחדרה ועם קבוצת איתנים, שהגרעין המורחב אימץ את שמה. לגרעין הצטרפה גם קבוצת בני נוער מיוון.
לפרנסתם נאלצו חברי הקבוצה להתפזר במקומות שונים בארץ. הם הקימו מחנה אוהלים בסביבת מקום העבודה וממנו יצאו לעבוד, לרוב בפרדסים ובבנייה. במהלך כל התקופה שימש ניסן קורי כמזכיר פנים וכמזכיר חוץ לחלופין. המדריך מטעם תנועת המושבים היה יגאל בן דרור.
עם פרוץ מלחמת העצמאות, הוחלט במוסדות המיישבים ליישב את גרעין איתנים בגוש תל-מונד, מול הכפר הערבי טירה. על חברי הגרעין הוטל לבצע משימות שמירה והגנה, אף כי היו חסרי ניסיון צבאי. במשך השבועיים שבהם התארחו בבתי משפחות בכפר הס, עברו אימון שהכשיר אותם לעמוד לבדם מול התקפה אפשרית וצוידו ברובים איטלקיים וקנדיים, סטן ואקדח. קבלת הפנים בכפר הס היתה חמה ובני המושב עזרו להם בהקמת המאחז שכלל את מבנה הבאר (שלימים תיקרא באר איתנים), בהקמת מבנים למגורים ובהכשרת שטחים לגידולים חקלאיים.
יגאל בן-דרור ציין את המורל הגבוה במיוחד ואת הגיבוש בקבוצה, למרות התנאים הקשים והרעב. לאחר זמן מה גויסו כל חברי הגרעין לצה"ל. הנקודה נעזבה ויותר לא דובר על הקמת מושב הקבע בסביבה.
במחצית אוקטובר 1948 הצליח יגאל בן-דרור לאתר את כל חברי הגרעין וסיפר להם על התוכנית להקים יישוב-משלט בדרך לירושלים. חברי קבוצת איתנים התקבצו בחולדה, וב-27 באוקטובר עלו על הקרקע. הקרן הקיימת לישראל הכשירה עבורם את השטח שנועד להתיישבות. 4,000 דונם הוקצו למושב.
|