ביצים, בריא? מסוכן? מבוסס על מאמרים Iכא"מI
ביצים, בריא? מסוכן? כל התשובות כאן!
המידע שאני יספק לקוח ממאמר בנושא שומנים, אני לוקח פה את הקטע שאמור לעניין אתכם(בנוגע לביצים) אך אם ברצונכם לקבל את המאמר המלא, אמרו לי והביא אותו לפה.
הגדלתי לכם את החלקים המשמעותיים לדעתי שיעניינו אתכם ויספקו את התשובות, אם מישהו יסתבך ולא הבין מהמאמר כלום, יש לו שתי ברירות.
1. ללכת לקורס הבנת הניקרא
2. לשאול ואני ישתדל לענות
בכל מקרה, הנה התשובה:
השפעות השומן והכולסטרול באוכל על רמות הכולסטרול בדם
אנשים רבים מייחסים חשיבות גדולה לכולסטרול במזון מתוך הנחה שגויה שזה מה שישפיע על רמות הכולסטרול בדמם. ראשית, אני אתחיל בהסתייגות שכל מה שאני אכתוב עכשיו הוא בהנחה שמדובר באנשים בריאים ללא רגישות לכולסטרול (היפו או היפר-רגישים). הכבד מייצר כ-1.5 עד 2 גרם כולסטרול מדי יום שזה ה-ר-ב-ה יותר ממה שהתזונה היומית של מרבית האנשים מכילה. רק לשם השוואה, כמות כזו של כולסטרול בתזונה נמצאת ב-7 ביצים. כמות הכולסטרול שמייצר הכבד תלויה בכמות הכולסטרול שמגיע מהאוכל: תאכל יותר כולסטרול, הכבד ייצר פחות. תאכל פחות כולסטרול, הכבד ייצר יותר. הגורם המשמעותי ביותר מבחינת ההשפעה על רמות הכולסטרול בדם הוא סוג השומן שבתזונה(7,8,9). מרבית חומצות השומן הרווי נוטות להעלות את רמות הכולסטרול בדם בגלל השפעתן על המטבוליזם בכבד וגם כאן ישנן חומצות שומן רווי, כמו החומצה הסטארית, שאינן משפיעות בצורה שלילית על רמות הכולסטרול. לשומנים חד לא רווים יש השפעה ניטראלית על רמות הכולסטרול בדם ואילו שומנים רב לא רוויים לרוב מורידים את רמות הכולסטרול.
עכשיו אם נסתכל על הערכים התזונתיים בביצים נגלה את הדבר הבא:
מתוך 10 גרם שומן, 2.2 גרם הם שומן שמוריד כולסטרול, 4.1 גרם הם שומן שאיננו משפיע בצורה מהותית על רמות הכולסטרול ו-1.2 הוא שומן שמעלה את רמות הכולסטרול. קל לראות שלאנשים בריאים, ביצים אינן סכנה בריאותית.(3,4)
ישנן דרכים רבות לשפר את פרופיל הכולסטרול בגוף: פעילות גופנית בדרך כלל תעלה את הכולסטרול "הטוב" (HDL), דיאטה עשירה בסיבים תעזור להוריד את רמות הכולסטרול "הרע" (LDL), לעומת זאת רמות אינסולין גבוהות בצורה כרונית דווקא יעלו אותו (בגלל הגברת פעילות HMG-CoA reductase בכבד).
מקורות
(1) Advanced Nutrition and Human Metabolism, 3rd edition
James L. Groff, Sareen S. Gropper, Sara M. Hunt
(2) The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.
Simopoulos AP.
(3) Dependence of the effects of dietary cholesterol and experimental conditions on serum lipids in man. III. The effect on serum cholesterol of removal of eggs from the diet of free-living habitually egg-eating people
DC Bronsgeest-Schoute, RJ Hermus, GM Dallinga-Thie and JG Hautvast
(4) A Prospective Study of Egg Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in Men and Women
Frank B. Hu, MD; Meir J. Stampfer, MD; Eric B. Rimm, ScD; JoAnn E. Manson, MD; Alberto Ascherio, MD; Graham A. Colditz, MD; Bernard A. Rosner, PhD; Donna Spiegelman, ScD; Frank E. Speizer, MD; Frank M. Sacks, MD; Charles H. Hennekens, MD; Walter C. Willett, MD
(5) שומני טראנס באתר ה FDA
http://www.fda.gov/fdac/features/2003/503_fats.html
(6) American Heart Association – Trans Fatty Acids, Butter and Margarine
http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4776
(7) Dietary cholesterol, cholesterol absorption, postprandial lipemia and atherosclerosis.
Huff MW.
(8) Dietary cholesterol is secreted in intestinally derived chylomicrons during several subsequent postprandial phases in healthy humans.
Beaumier-Gallon G, Dubois C, Senft M, Vergnes MF, Pauli AM, Portugal H, Lairon D. (9) Dietary Fat Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in Women
Frank B. Hu, M.D., Meir J. Stampfer, M.D., JoAnn E. Manson, M.D., Eric Rimm, Sc.D., Graham A. Colditz, M.D., Bernard A. Rosner, Ph.D., Charles H. Hennekens, M.D., and Walter C. Willett, M.D.
בברכה,כא"מ
|