11-12-2011, 09:40
|
|
|
חבר מתאריך: 13.06.10
הודעות: 342
|
|
ביקורת לספר "ואיך נדע?"
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "עוד ספר חדש בחנויות "ואיך נדע"? דב תמרי ואהרון פרקש"
אם אתה עומד להתמנות לתפקיד ראש אמ"ן – רוץ תקנה את הספר ותמצא בו ספר הדרכה מעולה לתפקידו של ראש אמ"ן כיועץ ראש הממשלה לנושא הערכת המצב הלאומית. בספר שפע תובנות שיעזרו לך לשרוד את התפקיד הקשה הצפוי לך.
אם אין לך זמן לקרא 336 עמודים[1] טרחתי להעתיק לך את אחת התובנות המרכזיות שבספר:
..."מתכון זה השתרש והתקבל טוב יותר על־ידי ראש הממשלה. המסקנה שלי היתה כי על קצין המודיעין להעביר את הידע והמידע, אלה הנדרשים לקבלת ההחלטה, למפקד הממונה, לקברניט הפוליטי, מתוך הבנת הכלל שאני קראתי לו – קמח:
ק – קהל - דע את הקהל בפניו אתה מציג את דבריך והצג לו את הדברים מהיכרותך אותו, את תכונותיו ואת אופיו.
מ – מציג – דע את עצמך , את יכולותיך ואת העוצמות שלך. ונצל את כישוריך הרלוונטיים להצגה אפקטיבית בפני ה"קהל" שלך.
ח – חומר – בחר בקפידה את תוכן הדברים שתביא לעדכון ואת פרטיו, על העזרים הנדרשים, על מצת לשפר את אפקטיביות ההצגה. יש לזכור את חשיבות העיניים כסנסור הקולט מידע ועל כן יש חשיבות לחומר המוצג בעת הדיון.
את הכלל הזה ראיתי כחשוב להבטיח שהדברים המשמעותיים יתקבלו יתקבלו נכונה בפני ראש הממשלה..."
אם שאלת את עצמך מדוע אגף המודיעין בצה"ל נכשל, כמעט בכל מלחמות ישראל, באי מתן מודיעין בסיסי לרמטכ"ל, וצה"ל נדרש לעיתים קרובות להלחם "בידים חשופות" ללא נתוני מודיעין מספיקים. תוכח לדעת לאחר קריאת ספר זה, כי הרמטכ"ל, המשמש כמפקדו הישיר של ראש אמ"ן, כמעט ולא מוזכר בספר. מן הספר עולה בבירור כי דעתו של זאבי נתונה, כמעט כולה, לתפקידו של ראש אמ"ן "כמעריך הלאומי" ולכן את דעתו מעסיקים הנושאים הבאים: תהליכים בין לאומיים, איתור תפניות לשלום אצל אויבינו, קשרים עם שירותי מודיעין בעולם והעברת מסרים של ראש הממשלה דרכם, ועוד נושאים העומדים ברומו של עולם. מרוב עיסוק בדברים "הרי גורל" אלה הוא אינו מפנה דעתו די הצורך, לסוגיות "שוליות" כגון הכנה של צה"ל למקרה שגשרי שלום בינינו לבית הסובבים אותנו יקרסו וצה"ל יצטרך למלא את תפקידו האמיתי: להילחם בעת הצורך ולהכניע את אויבינו במהירות האפשרית ובמעט אבידות ככל האפשר.
גם אם אתה לא מועמד כרגע לתפקיד ראש אמ"ן, אך זמנך בידך, תמצא בספר כמה אנקדוטות ותובנות מעניינות, זאת, בתנאי שאתה יכול ומוכן להתמודד עם ניסוחים פתלתלים המגיעים ככל הנראה מבית המדרש "המכון לחקר תורת המערכה" שדב תמרי, אחד ממחברי הספר, עמד בראשו.
באחת האנקדוטות מספר זאבי כי בשנת 2006 כשסיים את תפקידו כראש אמ"ן, קם אלוף משנה מחטיבת המחקר באמ"ן ואמר "אני מוכרח לומר לך שהצלחתה לרפא את אגף המודיעין מהטראומה של מלחמת יום הכיפורים". זאבי המתייחס לדברי הקצין בהמשך, נוטה, במשתמע, לקבל את דעת. עצוב להיווכח שאמ"ן החליף את הקצינים היהירים ששרתו בו במלחמת יום הכיפורים בקצינים תמימים המאמינים שניתן לרפא את חוליי אמ"ן בשיקוי קסמים כגון הקמת המרכז ללימודי המודיעין (מל"ל) שהוקם בזמנו של זאבי.
[1] אנקדוטה מהספר "...האלוף יום טוב סמיה אמר לי פעם בסרקאזם שהזמן שעמק לרשותו כדי להתכונן לתפקיד אלוף פיקוד דרום היה משך הנסיעה שלו מבירנית, שם היה מפקד אוגדה, לבאר שבע שם היה לאלוף הפיקוד..."
|