31-05-2011, 00:26
|
|
|
חבר מתאריך: 07.10.08
הודעות: 223
|
|
פרויקט צי"ד - התמנון שולח זרועות
פרויקט צי"ד ממשיך לשלוח זרועות
חטיבת הנח"ל תהיה הראשונה להצטייד ב"מערכת תמנון", מערכת שליטה ובקרה (שו"ב) המיועדת לרמת המח"ט ומעלה. הכירו את המילה האחרונה בתחום השו"ב בצה"ל
תאריך: 29/05/2011, 12:07 מחבר: דניאלה בוקור
התמונה הראשונה העולה למשמע המילה "תמנון" היא יצור רך, ימי, בעל עיניים דמויות לוח מטרה ושמונה זרועות ארוכות ומלאות בנקבוביות. בהתבוננות על ה"תמנון" הצה"לי, קל לזהות דמיון: באחד מצדי המחשב, המרכיב העיקרי במערכת, משתפלות מספר זרועות כבלים שחורות. מלבד גוף המחשב, מורכבת המערכת מצג וממקבע (יחידת ההרכבה), והיא נישאת על וסט נוח בידי החייל.
במבצע "עופרת יצוקה" התגלה צורך ביצירה מזורזת של מערכת שתגשר על הפער שהתגלה אצל חטיבות החי"ר, בכל הנוגע למערכות שו"ב ניידות ורגליות. היה הכרח במציאת מערכת מחשוב קלה, עמידה בתנאי ההליכה הרגלית וניחנת באמצעים גרפיים טובים. המחשבים הקיימים עד אז היו כבדים ומסורבלים והתגלו כבעייתיים בעת לחימה אינטנסיבית. חט"ל (החטיבה הטכנולוגית) ומפא"ת (המנהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית), שנשמעו למצוקה, העמידו בתוך כחודש פתרון זמני: מחשב switchback שידע לעבוד במתאר הלחימה, הפגין עמידות במים, ועל אף גודלו הקטן התפאר בביצועים לא רעים בכלל. בתקופת השימוש במחשב, חשבו הגופים לקחת את המערכת צעד אחד קדימה ולברוא פתרון מוצפן, המורכב ממחשב עם מערכת הפעלה סטנדרטית, בעל מסך מפוצל היכול להתלבש בנינוחות בתוך אפוד צבאי. כך תוכל המערכת להתקדם גם בצורה רגלית.
במאי בשנה שעברה הוצגו לראווה הדגמים הראשונים של "התמנון", שהצליח לסמן "וי" על כל הדרישות שנתבקש לבצע. תוך שיתוף פעולה אינטנסיבי עם החברה האמריקאית RTM מאריזונה ועם חברת CTI, שכלל שיחות רבות אל תוך הלילה ופיתוחים מואצים, נולד בתוך כשנה "תמנון" מוגמר שהפגין יכולות מלאות.
העתיד כבר כאן
אחד היתרונות הנוצצים של המערכת הוא יכולת פירוקו של המחשב מהסוללה והאפשרות להעבירו משו"ב לשו"ב (ממערכת אחת לאחרת). בלא צורך בהפעלתו מחדש, עובר המחשב בקלות אל הווסט אליו הוא מיועד, ומשדר מיד את הנתונים הקבועים במערכת. גם בלי סוללה מצליח המחשב להחזיק מעמד זמן רב ולתפקד בעזרת אמצעיים רזרביים המובנים בו. מסך המגע שלו נוח לשימוש, ויתר על כן - הצג מציג תמונה חדה בכל תנאי: גם תחת השמש הקופחת אפשר לראות את המפה הדיגיטלית בבירור. בשילוב עם כלל מרכיביו ימשיך ויתפקד המחשב כשלוש-עשרה שעות, זמן רב לכל הדעות, והוא עומד בכל התקנים הצבאיים המחמירים: פועל בגשם מלא (ואפילו בטבילת מים), ברוח ובחול, וכל זה בלי לעבור טירונות בכלל.
רמ"ד מחשוב טקטי, רס"ן אילן אדרי, הוא אחד המוחות שעומדים מאחורי הפיתוח של "התמנון". על המערכת זכו רס"ן אדרי ושותפיו בפרס מפקד זרוע היבשה לחשיבה יוצרת ובהוקרה גם מחט"ל. אחד הדברים שהאיצו את הפיתוח הייתה הבנת מפתח פשוטה. "העולם הולך לכיוון 'מוצרי מדף' ", מנסח זאת רס"ן אדרי. "וכמו שהחברה הולכת קדימה, גם אנחנו הולכים. מערכת 'תמנון' עונה בעצם על הדרישות העכשוויות בטכנולוגיה הקיימת".
מספר דגמים מוגמרים כבר עברו את האישורים המלאים לכניסתם לשימוש. בקרוב יצטרפו אליהם מאות מחשבים היישר מהגלגלים המשומנים של פס הייצור. בחיל הים הקדימו לעשות ושילבו כבר השנה מערכות ספורות בהתנהלות המבצעית, ובהמשך גם חיל האוויר יחבוק במתנה היוקרתית. בסופו של דבר, לא יהיה מח"ט שלא יראה את הגרסה הטכנולוגית של הרכיכה הימית, שככל הנראה תעורר אהדה אפילו יותר מפול התמנון המנוח, שאמנם לא פענח מצבי כוחות דיגיטליים, אבל זכה לתהילת עולם בניחושים מוצלחים באשר לזוכה במונדיאל
http://www.idf.il/1133-11523-HE/Dover.aspx
|