18-04-2011, 17:07
|
|
|
חבר מתאריך: 25.06.06
הודעות: 1,274
|
|
כמו שנאמר - לאבטחה יש הרבה פנים ויש הרבה גופים בהם אפשר לעסוק באבטחה. חלקם גופים ממלכתיים - כמו השב"כ, המוסד, משרד ראש הממשלה, משרד החוץ, משרד הביטחון וכדומה, וחלקם גופים לאומיים/ממשלתיים כמו רש"ת, אל על, תע"ש ותע"א, רשות הנמלים, חברת חשמל וכו'. בנוסף אפשר גם לעסוק באבטחה דרך חברות פרטיות (כמו מאבטחי שרים, מאבטחי דיפלומטים/שגרירים, מאבטחי משלחות מסויימות ועוד) - באמת שקצרה היריעה מלהכיל את כל מקצועות האבטחה השונים בכל הגופים השונים שזמינים לעבודה בהם.
ברוב המקומות אתה עובר קורס לפני הקבלה לעבודה וכתנאי הכרחי לקבלה לעבודה - לקורסים השונים יש אורכים שונים, הם מתקיימים במקומות שונים ע"י מדריכים שונים ואתה מוכשר בהם לדברים שונים אבל כמעט תמיד בכולם הקורס סובב סביב שני נושאים - ירי באקדח וקרב מגע. במסגרות הממלכתיות הקורס מבוצע במקום אחד (בעבר נקרא קורס אחיד, או ג'י-ארים) תחת מסגרת אחת ממלכתית שאחראית להכשרת המאבטחים ולשמירה על כשירותם בהמשך ברוב הגופים הממלכתיים - שב"כ, משרד החוץ (מה שנקרא בטמ"ח - בטחון משרד החוץ), רש"ת (רק למאבטחים שיוצבו בנתב"ג) ומאבטחי מטוסים באל על. הקורס אורך מספר די רב של שבועות והוא דומה במתכונתו עבור כל החניכים בלי קשר למקום העבודה שלהם בסופו. מאמצע הקורס מתחילים גם לעסוק בתכנים ספציפיים בהתאם למקום אליו אתה מיועד. כל מי שעובר את הקורס הממלכתי הזה נדרש לשמור על כשירות בהתאם לרמת הפעילות אליה הוא מיועד - לרוב מדובר על אימון חד יומי שכולל ירי וקמ"ג פעם בחודש וחצי וגם על אימונים דו יומיים ותלת יומיים פעם בתקופה של כמה חודשים בהתאם למקום ולדרישותיו. חוץ מזה יש לעמוד בבחני כושר שמתקיימים לרוב כפעמיים בשנה. אי עמידה בתכנים אלה משמעותה יציאה מכשירות והפסד כסף שלך ועלולה גם להוות עילה לסיום חוזה. לכן - במקומות שבהם יש לשמור על רמת כשירות גבוהה צריך לקחת בחשבון שרצוי לנהל אורח חיים ספורטיבי ובריא - דבר שלא תמיד קל לעשות כשאתה סטודנט. בגופים אחרים שלא עושים את הקורס הזה בדיוק יש לפעמים קורסים מאוד דומים במתכונת ובאורך (למשל ברש"ת) אבל נושא הכשירויות הוא שונה - רצוי שתברר בדיוק כיצד שמירה על כשירות מתבצעת במקום אליו תחליט ללכת.
לגבי לימודים - יש תפקידי אבטחה שיותר מתאימים לסטודנטים בגופים השונים, למשל מאבטחי מתקנים - לרוב מדובר על עבודה במשמרות בהיקף של כ-100 שעות בחודש שבמהלך חלקן אתה יכול ללמוד. אין פה שחור ולבן - זה משתנה מארגון לארגון, וגם משתנה בהתאם לתקופה (עומס משימות וכמות אנשים ביחידה) ושינויי נהלים. יש תפקידי אבטחה שבתחילה אתה מתחייב לחוזה שנע בין שנה וחצי לשנתיים וחצי שבמהלכן לא תוכל ללמוד (אתה פשוט תידרש לעבוד המון) ולאחר תקופה ראשונית זו אתה מחדש חוזה ויכול להתחיל לשלב לימודים ולהוריד את כמות השעות. יש מקומות בהם אתה מתחייב בחוזה של מינימום שעות חודשיות ואתה מקבל כסף לפי כמות השעות שעבדת ויש מקומות שאתה מתחייב לכמות שעות שבועיות ומקבל משכורת גלובלית ללא קשר לכמות השעות שעבדת - שוב, אלה דברים שמשתנים מתפקיד לתפקיד ומארגון לארגון ורצוי מאוד לברר אותם לפני שמתחייבים. כמובן שיש תפקידים שמאוד קשה לשלב בהם לימודים, כמו מאבטחי אישים למשל (גם בשל אופי העבודה עצמה וגם בשל כמות השעות להן נדרשים). גם צריך לחשוב מה אתה מתכנן ללמוד - יש מקומות שאין בעיה לשלב לימודים לתואר בו אתה לומד יומיים בשבוע, אבל אם אתה מחליט ללמוד הנדסה או רפואה כמובן שזה משנה את כל התמונה - יש מקומות שגם דורשים לדעת את מערכת השעות שלך וכמה ימים אתה לומד בשבוע. יש מקומות שיתחשבו בך למשל בתקופת מבחנים כי יש בהם הרבה סטודנטים כמוך ויש מקומות שתצטרך להסתדר בעצמך.
לגבי הכסף - הכסף יכול להשתנות בהתאם לתפקיד בו בחרת, למקום בו אתה עובד, לכמות השעות שאתה עובד בחודש, לוותק שלך, להאם אתה מוגדר כמפקד בשטח ואפילו בהתאם לכמה אתה עובד בלילה לעומת ביום. אלה דברים שצריכים להיות מובהרים לך לפני שאתה חותם על חוזה - האם אתה מרוויח לפי שעה (מחתים שעון) או שהמשכורת שלך גלובלית? האם המשכורת משתנה ככל שאתה צובר ותק? האם על סופ"שים וחגים אתה מרוויח יותר? האם אתה מקבל מענקי חתימה וחידוש חוזה? האם חלק מהכסף מופרש לקרנות פנסיה/השתלמות וכו' וכו'... אני יכול להגיד לך רק שאם אתה עובד בגוף ממלכתי ועשית קורס לא קצר, מן הסתם שאתה ברמה גבוהה יותר מהמאבטח בקניון ואתה תרוויח מעל שכר מינמום - אבל זה מאוד תלוי בתפקיד שלך ובמקום בו אתה עובד - אתה יכול להרוויח 16 אלף ברוטו בחודש ואתה גם יכול להרוויח 6 אלף ברוטו בחודש. אם אתה מתכנן לשלב לימודים כבר מההתחלה אז יש סיכוי לא רע שמקום שיסכים לקבל אותך כסטודנט מההתחלה הוא מקום שמשלם לפי שעה, אז במקום כזה למשל ככל שתעבוד יותר תרוויח יותר ולהיפך. כלל אצבע - גופים ממלכתיים איכשהו משלמים תמיד קצת פחות מכל השאר, אבל מצד שני יש בהם לרוב תנאים סוציאליים טובים יותר.
בסופו של דבר אפשר לנהל אורח חיים נורמלי בהחלט כמאבטח - בכל מקום רציני יש סידור עבודה ידוע מראש (בחלק מהמקומות הוא חודשי, בחלק דו שבועי או שבועי, זה משתנה) וניתנת אפשרות מראש לבקש לא לעבוד בתאריכים ספציפיים ויש אנשים שתפקידם לנהל את מצבת כוח האדם והמשימות ביחידה. כמובן שבגלל שעבודת אבטחה היא עבודה דינמית יש הרבה מקום לאי וודאות - אתה לא עובד בעבודה בה אתה בא למשרד בשמונה בבוקר והולך בשש בערב (לרוב) - יש לפעמים בלת"מים והקפצות וצריך גם לתפוס כוננויות בחלק מהמקומות אבל זה בא עם תיאור התפקיד. אלה דברים שצריך לקחת בחשבון כשרוצים לשלב לימודים וגם הם משתנים ממקום למקום. את התשובות המלאות שאתה רוצה לשמוע תוכל לקבל רק כשתעבור תהליך גיוס למקום שאליו תחליט להגיע. בהצלחה.
|