לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 22-02-2011, 17:02
  עידו גנוט עידו גנוט אינו מחובר  

חבר מתאריך: 24.09.05
הפוטש של אוגוסט

לפני כמה זמן נזכרתי במקרה באירועי הפוטש של אוגוסט. אני זוכר שכנער ראיתי את האירועים הדרמטייים בשידורי הטלויזיה אך נראה שלפחות במערב אותו אירוע די נעלם בתהום הנשיה.

כמה שאלות חלקן נוגעות ישירות לפורום:
1. האם ידוע מה היה מצב הכוננות במערב כתוצאה מן האירועים?
2. האם ה-CIA ושאר אירגוני הביון הבינו בזמן אמת מה קורה - האם הייתה היערכות מיוחדת?
3. האם פורסמו ספרים במערב על אודות האירוע מנקודת המבט המערבית - אולי אחד מיועצי בוש האב אשר היה הנשיא באותה עת כתב בנושא?
4. מה לדעת מומחים היה קורה אילו ינאייב ותומכיו היו מצליחים? כיצד רוסיה/ברה"מ הייתה נראית כיום? (אלו משחקי כאילו אך יש הסטוריונים שנהנים לשחק בכך).
5. מי שלט בפועל בכוחות הגרעיניים הרוסיים בזמן הפוטש כאשר גרובצ'וב היה מנותק מאמצעי התקשורת ונתון במעצר בית?
6. מי היו הכוחות שנכנסו לכיכר (מאיזה יחידות ומדוע הסכימו לפעול לפקודת ינאייב)?
7. מדוע נתנה הדומה חנינה למארגני הפוטש (חלקם אך חזר למלא משרות רשמיות) - לכל הפחות היה ניתן לצפות למאסר עולם ללא אפשרות חנינה (אם לא למעלה מכך - עונשים חמורים יותר אני מאמין ניתנו בעבר לבוגדים ברוסיה/ברה"מ).

לסיום מדוע התחושה שהאירוע הכל כך דרמטי הזה נעלם בתהום ההיסטוריה - האם ברוסיה עצמה הודחק העניין או ששם דווקא מציינים אותו באופן קבוע?

עידו
www.MegaPixel.co.il
http://lensvid.com/ - אתר סרטוני הוידאו לצלמים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 22-02-2011, 22:36
צלמית המשתמש של Taurus84
  משתמש זכר Taurus84 Taurus84 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 16.10.08
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "מעניין. מה בעצם אתה מבין מבין..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי עידו גנוט
מעניין. מה בעצם אתה מבין מבין השורות מההחלטה הזאת - שפוטין בעצם לא רואה את נסיון ההפיכה ומטרותיו כמשהו שלילי ולפיכך לא רוצה הפגנות כנגדה?

אגב אפרופו פוטין - איפה הוא היה ב-91 הוא הרי בוגר הקג"ב שהיה מעורב בנסיון ההפיכה.

פוטין ופמלייתו רוצים להשכיח את העובדה שאזרחי רוסיה יכלו להתנגד, להתמרד, או בכלל לחשוב ולבטא בציבור רעיונות שאינם מקובלים על השלטון, לא חשוב אם זה שלטון חוקי-חוקתי, או חונטה. בלי שום קשר לאיך שפוטין רואה את הארועים ההם, הוא לא רוצה שאנשים יתאגדו סביב זיכרון משותף על איך שהם העזו להתנגד לשלטון.

ב-91 פוטין היה יועץ לעניינים בינלאומיים של סובצא'ק (פטרונו דאז), ראש העיר לנניגרד דאז. גם אחרי פירוק ברה"מ פוטין נשאר בסנט-פיטרסבורג בתפקיד פקידותי בכיר בעיריית סנט-פיטרסבורג.

ישן 23-02-2011, 09:50
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  

חבר מתאריך: 25.12.05
אני לא חושב שהאירוע נפל לתהום ההיסטוריה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "הפוטש של אוגוסט"

והוא בטוח מוכר במערב הרבה יותר מאשר אפיזודות חשובות לא פחות להבנת תהליך התפרקות ברית המועצות. ה"פוטש" תופס את העולם ממש בעיצומו של משבר פלישת סדאם לכווית. אני לא חושב שבמערב "הספיקו" להבין יותר מדי, משום שהפוטש התמוסס די מהר. הפוטשיסטים בחרו, משום מה, להתנהל פומבית אל מול מסיבת עיתונאים שבה הם נראו כמו חבורה מוכה של דירקטורים שפוטרו באחת - לא כשליטים. גימגמו, הפגינו עצבנות ולא הפגינו שליטה. הציבור המוסקבאי חש בכך, ללא ספק, די בקלות ואני זוכר שגם הפרשנים פה בישראל לא הימרו בגדול על הצלחת המהלך כבר די בתחילתו. את מול המצלמות ילצין עלה אז על איזה טנק עם נאום דף הנייר המפורסם, ואני זוכר בפירוש ש"קשבינו מיקי גורדוס" קיבל אינפוטים כבר משלב מוקדם על שרשרת ההתמרדויות הפוליטיות של ראשי מפלגות קומוניסטיות ברספובליקות מסויימות, ממש במקביל לפוטש. הצופה ההדיוט במערב לא הכיר לפרטים את התהליכים הפוליטיים שהחלו עוד במחצית הראשונה של שנות השמונים ברספובליקות היותר לאומניות, ומעורבות "קומוניסטים נאמנים" בהם, ולכן לא יכל להבין את כל הפאזל. מי שכן היה מודע לכך, במיוחד מי שעמד בקשרים עם חברים/משפחה שם, ידעו גם ידעו, ולכן כאשר זלגו ידיעות למערב (בחופשיות מדהימה) אודות האירועים בפריפריה, ושיחידות של הצבא האדום מסרבות לדכא בכוח התפרצויות לאומיות (כמו אירועי מגדל הטלביזה בווילנא בירת ליטא) התחיל להיות ברור שהפוטשיסטים לא יצליחו, גם אם זו כוונתם, להחזיר את הגלגל אחורה. מן הרגע בו הם לא ניתקו, או ניסו לפחות לנתק, את התקשורת החיה, אי אפשר היה למנוע את המראות של כוחות בטחון מבולבלים ולא נחושים, ולכן באופן כללי לא הייתה תחושה של "זהו, נגמרו החיים הטובים, חוזרים למלחמה הקרה".

ישן 24-02-2011, 13:05
  Centurion Centurion אינו מחובר  

חבר מתאריך: 01.03.07
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "או חכיתי לתגובתך :) אשמח אם..."

ציטוט:
או חכיתי לתגובתך
אשמח אם תתייחס קצת יותר בהרחבה לחלק מהנושאים שהעליתי (אם כי חלק מהשאלות נוגעות דווקא לצד האמריקני אליו אף אחד עדיין לא התייחס בדיון עד כה).

לצערי אינני יכול לעזור לך - הייתי אז רק ילד וכבר עליתי לארץ.

אני יכול לספר לך אנקדוטה ששמעתי (אומרים שזה סיפור אמיתי, אבל לא בדקתי) בקשר לאירועים של שנות ה-90 במוסקבה (אולי 91 ואולי 93 - אינני זוכר). הנספח הצבאי בשגרירות ארה"ב בזמן המאומות היה ברחוב ושיירת הטנקים שעברה לידו עצרה פתאום. מפקד הכוח הוציא את ראשו ושאל את הנספח איך להגיע למרכז העיר. לאחר שקיבל הנחיות הטנקים המשיכו הלאה.

ישן 24-02-2011, 20:35

בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב ":) טוב מה מישהו בטנק שואל..."

ציטוט:
טוב מה מישהו בטנק שואל אותך - מה לא תגיד לו?

זה מדגים את מימדי הבלגן הקוסמי שהיה באותו זמן בברה"מ. במדינה עצמה לאנשים לא היה מושג מה קורה היום ומה יקרא מחר, לדעתי. אם כך, ייתכן שבמערב ידעו אפילו פחות מזה.

אבל עדיף שמישהו אחר יספר על כך - אני יודע יותר על ההסיטוריה העתיקה מאשר על התקופה ההיא.

ציטוט:
אין כאן אף חברה שמכירים יותר באמת את מה שקרה מאחורי הקלעים - בעיקר מעניינת לטעמי האנדרלמוסיה הנוגעת לשליטה על הנשק הגרעיני ולאופן בו תפסו את משחקי השליטה הללו במערב.

בעניין הנשק הגרעיני האסטרטגי (נשק טקטי זהו סיפור קצת שונה) כבר אמרתי. הרבה מנגנונים משוכללים שנועדו למנוע שיגור (ושאר השלבים של הפעלת הטילים) לא לגיטימי של טילים אסטרטגיים. מטבע הדברים, כל מה שקשור לנושא הוא סודי ביותר, אבל אפשר למצוא פירורי מידע ורמזים שקופים פחות או יותר פה ושם. בנוסף, הצבא היה כניראה האירגון האינרטי והיציב ביותר בכל המדינה. לכן התסריט שבו משוגרים טילים אסטרטגיים ע"י מורדים או ללא כל האישורים והתהליכים הנדרשים, הוא מאוד לא סביר, לדעתי.

ישן 24-02-2011, 21:13
  עידו גנוט עידו גנוט אינו מחובר  

חבר מתאריך: 24.09.05
בתגובה להודעה מספר 17 שנכתבה על ידי Centurion שמתחילה ב "[QUOTE=עידו גנוט]:) טוב מה..."

האמת שפה לא מדובר על מקרה בו איזה קצין זוטר ביחידת טילים מחליט להשתגע ולשגר אלא מצב של הפיכה המבוצעת בידי סגן הנשיא וחלק נכבד מהאליטה השלטונית - השאלה בידי מי היו הקודים לשיגור במקרה כזה היא לא טרוואילית אני חושב.

אני מסכים איתך כמובן בנושא הבלאגן שוודאי שרר בטח במוסקבה ובטח ובטח בארה"ב - פשוט מעניין היה לקרוא מאמר או ספר המתאר מה עבר על מקבלי ההחלטות באותם רגעים קריטיים - הרי האירועים הללו לא נמשכו כמה שעות אלא כמה ימים - קצת מפתיע שאין ספרים בנושא.
www.MegaPixel.co.il
http://lensvid.com/ - אתר סרטוני הוידאו לצלמים

ישן 25-02-2011, 01:38

בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "האמת שפה לא מדובר על מקרה בו..."

ציטוט:
האמת שפה לא מדובר על מקרה בו איזה קצין זוטר ביחידת טילים מחליט להשתגע ולשגר אלא מצב של הפיכה המבוצעת בידי סגן הנשיא וחלק נכבד מהאליטה השלטונית - השאלה בידי מי היו הקודים לשיגור במקרה כזה היא לא טרוואילית אני חושב.

להבנתי לא מספיק לחיצה על הכפתור אחד, אפילו "הכפתור" של המזכיר הכללי\הנשיא, כדי לבצע שיגור, אלא קיימת שרשרת שלימה, החל מההנהגה הפוליטית ועד לקצין שלוחץ על הכפתור (מסובב את המפתח, מכניס קודים - לא משנה) בצוללת או בבסיס הטילים. אם בשלב כלשהו תהליך השיגור נעצר, כי מישהו מילא את תפקידו כראוי והפעיל שיקול דעת (וסביר שכך יקרה במקרה של הפיכה), הטילים לא יעופו. ואפילו עם כמה טילים ישוגרו, יש מנגנונים שימנעו את הפגיעה התקינה שלהם במטרה, אם לא התקיימו תנאים מסויימים. במקרה של מכה חוזרת, העניין שונה - יש מנגנונים מיוחדים כמו טילי פיקוד וכד' שמאפשרים לקצר את השרשרת הזאת של מקבלי החלטות. אבל אנא קח את מה שאמרתי בערבון מוגבל.

מצאתי מאמר באנגלית שעוסק ב"פוטבול" הרוסי בתקופת הפוטש, שניראה לי אובייקטיבי ואמין (פרט לפסקה האחרונה) וכולל גם רשימה בבליוגרפית:
Adventures of the "Nuclear Briefcase": A Russian Document Analysis. Strategic Insights, Volume III, Issue 9 (September 2004) by Mikhail Tsypkin

ישן 25-02-2011, 19:11
  SkyMarshal SkyMarshal אינו מחובר  

חבר מתאריך: 16.04.07
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "הפוטש של אוגוסט"

כשגיליתי את הנושא לראשונה לפני כמה שנים הייתי מוקסם לחלוטין. ניסיון למהפכה צבאית במעצמת-על גרעינית אינו אירוע של מה בכך. בשפה הרוסית יש כמה ספרי זכרונות של אנשים שהיו אז במוקד ההפיכה - ספריהם של קריוצ'קוב, וורניקוב, גורבצ'יוב, שבארשין (דאז ראש המנהל הראשון, שהוא גם סגן יו"ר קג"ב). במיוחד בספר האחרון אפשר לראות באיזה מצב של אי-וודאות היו ראשי הקג"ב, שהעדיפו לא לעשות כלום כדי לראות מי ינצח, ואל מי כדאי לחבור.

לגבי הפעלת נשק גרעיני:
ע"פ אחד הראיונות עם מרשל יאזוב, שהיה אז שר ההגנה, "תיק המסמכים הגרעיני", שהינו רק אמצעי קשר חסין ומאובטח ישירות לפיקוד הכוחות האסטרטגיים, היה אצל 3 אנשים: גורבצ'יוב, אצל ראש המטות המשולבים, גנרל מויסייב (שתמך ב-GKChP) ואצל יאזוב עצמו.

נומינאלית גורבצ'וב היה במצב נבצרות, ולכן תיאורטית לשאר זרועות השלטון במפלגה ולצבא שהיו תחת פיקוד ה- GKChP היה את היכולת החוקית להפעיל את כל מערכי הצבא לרבות הכוחות הגרעיניים. אבל למעשה - הצבא וזרועות הביטחון עם KGB בראשתם התפוררו לחלוטין.

לגבי העונש:
מבחינה חוקית בעייתי לשפוט את בכירי השלטון (בועידה היו נציגי כל הצמרת פוליטית-ביטחונית) על כך שרצו למנוע את פירוק מדינתם. למרבה האירוניה נכון יותר לשפוט את ראשי הקג"ב על כך שלא הצליחו להציל את מה שהיו אמונים עליו... יותר מזה, במבט רחב יותר, הרי שבמרץ 1991 היה משאל עם בבריה"מ שקבע כי רוב האזרחים בעד השארת בריה"מ כפדרציה של רפובליקות. אם נעזוב את השאלה הפוליטית-פילוסופית מה באמת העם רצה, דה-יורה האישומים בבגידה לא מחזיקים מעמד. גנרל וורניקוב היה היחיד ב-1994 שסירב לקבל את החנינה ורצה לעמוד לדין, ויצא זכאי למרות ערעורי הפרקליטות.
-Lieutenant General William E. Kepner

ישן 25-02-2011, 21:32

בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי SkyMarshal שמתחילה ב "כשגיליתי את הנושא לראשונה..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי SkyMarshal
נומינאלית גורבצ'וב היה במצב נבצרות, ולכן תיאורטית לשאר זרועות השלטון במפלגה ולצבא שהיו תחת פיקוד ה- GKChP היה את היכולת החוקית להפעיל את כל מערכי הצבא לרבות הכוחות הגרעיניים.

לא הבנתי למה לדעתך העברת השליטה על הכוחות הגרעיניים האסטרטגיים הייתה יכולה להיות חוקית. לדעתי זה מצב בלתי חוקי בעליל. ראשות המדינה הייתה בידי גורבצ'וב, והוא גם היה המפקד העליון של הכוחות המזוינים - הדחתו באופן חוקתי הייתה אפשרית רק ע"י המפלגה. דה-יורה הפוטש היה מעשה בגידה (סעיף 64: "בגידה במולדת, כלומר... קשירת קשר לשם תפיסת השלטון..."). כמובן שאם ההפיכה הייתה מצליחה, בסופו של דבר היו יוצרים תשתית חוקתית להעברת סמכויות השלטון למנהיגות החדשה, כולל גם סמכות הפעלת הכוחות הגרעיניים האסטרטגיים. אבל לא לפני זה.

ישן 25-02-2011, 22:13
  SkyMarshal SkyMarshal אינו מחובר  

חבר מתאריך: 16.04.07
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי Centurion שמתחילה ב "[QUOTE=SkyMarshal]נומינאלית..."

כאשר מדברים על בגידה והחלפת שלטון שאינו דמוקרטי קשה לדבר על חוקיות. מבחינת עמדת חברי ה-GKChP, הנשיא הנבחר גרבצ'יוב הלך לגרום לפירוק המדינה, למרות רצון המפלגה ולמרות רצון העם. אני לא זוכר מה היו שתי הגרסאות של פרטי השיחה בין קריוצ'קוב לגרבצ'יוב, אבל מבחינת איך שהדבר הוצג לממשלה\עם הנשיא נמצא במצב של נבצרות. אינני יודע מה החוק הסובייטי אומר לגבי זה, אבל אם לוקחים בחשבון את המצב שהמדינה היתה במצב קריסה, ואין זמן לחכות לכינוס המפלגה (שגם כך היתה אמפוטנטית) נראה לי כי חוקית אין שום סיבה למה ועידת חירום לא יכולה לקחת זמנית את השלטון ולהכריז על מצב חירום. לכן השליטה על הצבא שייך להם.

הרי חברי הועדה לא היו כמה קצינים. יש קצת מן צדק בדבריו של אחד החברי הועידה שאמר שזה הזוי להגיד שהם ניסו לקחת את השלטון - כי הם היו השלטון. העניין הוא שהם היו השלטון המתפורר...
-Lieutenant General William E. Kepner

נערך לאחרונה ע"י SkyMarshal בתאריך 25-02-2011 בשעה 22:17.
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 18:05

הדף נוצר ב 0.07 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר