28-01-2011, 14:15
|
|
|
חבר מתאריך: 27.02.08
|
|
בין אמינות לתחמנות - דיון ערכי
לכאורה, הכל פשוט מאוד בפרשת גלנט. קל מאוד לזעוק בגרון ניחר ובוורידי צוואר מתפקעים שאמינות היא מעל הכל, שקצין ששיקר בדבר פעוט לא יוכל להוביל אחריו חיילים לקרב, ודאי כאשר מדובר ברמטכ"ל. ועוד ועוד כהנה וכהנה הבעות זעזוע קלישאתיות. אבל אני רואה את הכותרות וקורא את הפרשנים קלי העט, ונזכר במציאות קצת יותר מטושטשת.
אני זוכר את עצמי כסג"מ בן 20, קשר"ג טרי היישר מפס הייצור של בה"ד 7, יושב בישיבות המטה ומבין מהר מאוד שלפעמים האמת מסבכת. שלפעמים, למען המטרה שלך, שהיא המטרה של הגדוד, שהיא המטרה של הצבא כולו - צריך לתחמן. שאם תבוא ותעלה דרישה לקצין הרכב: "אני צריך נ'נ כדי להביא מקמ"שים תקולים לחטיבה", תקבל חור של בייגלה. למה? כי אתה חדש מדי ואשכנזי מדי, אז למה שהוא יירק עליך. אבל אם לפני זה תסגור קומבינה אם אחד הסמ"פים - שהוא, הוותיק שמקשיבים לו, ידרוש נ"נ לאיזה שקר-כלשהו, אני אשתמש בו לסבב, והוא יקבל בהזדמנות קובע ג'נטקס דנדש מהאריזה - פתאום הכל מסתדר. פתאום אני, הסג"מ הנאיבי, לומד על בשרו שלמשפט "בתחבולות תעשה לך מלחמה" יש היבטים רבים ופרשנות מרחיבה.
וזה ממשיך לדברים גדולים ומהדהדים יותר. ואני רואה איך בתור קצין קצת יותר ותיק, בתרח"ט שלדי שבו חטיבה "כחולה" תוקפת חטיבה "אדומה", המח"ט הנערץ שולף מהלך שחוקיותו מוטלת בספק. הוא לוקח טנדר פיז'ו 404 "של ערבים", מחליף את הלוחיות הצבאיות באזרחית, שם בו שני חיילים מחופשים לבדואים, ואלה מוצאים את החפ"ק של המח"ט היריב ומטווחים אותו. כולם מוחאים כפיים לטריק, שאין סיכוי שהוא בכלל רלבנטי לתנאי מלחמה.
וזה נמשך ברמות גבוהות יותר - מהלכי הונאה בקרב, למשל. הרי נחיצותם בלתי ניתנת לערעור.
מה שאני מנסה לומר הוא, שבהתנהלות הצבאית והפיקודית יש קונפליקט מובנה, בסיסי. אמינות היא ערך, ולצידה חיה בשלום התחמנות כערך. ברור שבגדול החלוקה היא "אמינות - ביני לבין חבריי לנשק; תחמנות - ביני לבין האויב". אך די בדוגמאות שנשלפו באקראי מזכרוני כדי להוכיח שבמציאות הגבולות מיטשטשים. קצין הרכב הוא אויב שמותר לתחמן. המח"ט המתחרה הוא אויב שמותר לתחמן. ומכאן קצרה הדרך לפקידי מנהל מקרקעי ישראל, שאותם קל וחומר מותר לתחמן.
האם זו בעיה שאופיינית רק לצה"ל, שצמח מתוך תרבות הצ'יזבט וגניבת התרנגולות של הפלמ"ח? האם זו בעיה שנולדה מתרבות העיירה היהודית, שבה מותר לדפוק את הגוי? האם זה אוניברסלי? האם זה בכלל פתיר? או שהתחמון, התחבולות והשקרים חייבים להיות חלק בלתי נפרד מהווייתו של מפקד טוב, כל עוד הוא לא נתפס?
נערך לאחרונה ע"י oxcart בתאריך 28-01-2011 בשעה 14:19.
|