|
24-01-2011, 23:15
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
|
|
ברמה הערכית הנושא לטעמי פשוט (ואולי רק לטעמי). יש מערכת משפטית (שכוללת את שופטי בג"ץ היועמ"ש ומבקר המדינה. כולם אנשים ערכיים וטובים. ויינשטיין הוא גם קצין צנחנים בעברו כך שמובנת לו היטב סוגיית טוהר המידות החיונית למפקד המשמש דוגמה אישית * ) והיא אמונה על הבקרה והבדיקה. מבחינתי לפחות (ושוב אולי רק מבחינתי) היא הקובעת מה הוא דבר שקר ומה לא (אגב אני חושב שהשאלה היחידה המעניינת היא אם גלנט שיקר בחקירות ובברורים שעשו בג"ץ השופט טירקל והפרקליטות. אה כן ואם וכאשר הוא נשאל על הנושא על ידי שר הביטחון ורוה"מ). מוכרחים שתהיה מערכת שתקבע מהי האמת ומיהו שקרן ורמאי. אולי זה שרירותי, אבל מבחינתי זו הרשות השופטת המבקר והיועמ"ש.
בשאלת חשיבות היושר והאמינות אמר פעם אלוף גלנט כי- "משלושה מקורות ראשוניים ינקתי כוח אל מול האתגרים במהלך עשרות שנותיי בשירות הצבאי- מהחינוך בבית אבא ואמא, מהחישול באימונים ובקרבות במהלך שנותיי הראשונות כלוחם וכקצין בשייטת 13, אך לא פחות משני אלו- מפעילותי כחניך ומדריך בתנועת הצופים, כילד וכנער בעשור השני לחיי. כמו כל חייל בצה"ל נדרשתי כבר בתחילת שירותי לביצוע פעולות התובעות דבקות במשימה, רוח לחימה ויכולת מקצועית, ולצידן הדרישה הטבעית והמובנת לעמידה בערכים- אהבת המולדת, אחריות, אמינות ורעות. כבר כחייל צעיר לא היו הערכים הללו זרים לי- פגשתי בהם טרם השירות הצבאי כחניך וכמדריך בצופים. כבוגר התנועה וכמי שעשה את מרבית שנותיו במדים, מצאתי כי אין הדבר מקרי והוא נובע מהמתאם שבין 'עשרת דיברות הצופה', לערכי היסוד של צה"ל, רעיונות וערכים נעלים- אוניברסאליים, ציוניים ואישיים, המשלימים זה את זה. כמו רוח צה"ל המהווה מצפן ערכי ללוחמים ולמפקדים כך גם 'דברות הצופה' הן המגדלור לאורו צועדים חניכי תנועת הצופים. גם היום כאשר אני משוחח עם מפקדים בתחילת דרכם, אני מונה בפניהם קומץ של תכונות הכרחיות ממנהיג צעיר- שכל ישר, יכולת מקצועית, משמעת, אחריות, ומעל לכל- יושרה, כי בלעדיה כל היתר חסר משמעות וערך."*
אני שם את ידי על המערכת המשפטית שתקבע. אם היא תקבע (ואני משוכנע שהיא תקבע וכך גם עפר שלח במאמרו "מי יגן על צה"ל?" ) שנפלה "טעות" או "אי הבנה", לא טוב הוא הדבר, אבל היא עדיין לא אמרה שיש כאן דבר שקר. במצב כזה לטעמי יוכל גלנט, למרות שאולי לא נהג על פי כל אמות המידה שהיינו מצפים להן, להיות רמטכ"ל ובשאיפה אחד המוצלחים שבהם (אחרי שקראתי עליו לא מעט כתבות ומאמרים מימיו בשייטת, עבור דרך מסלולו בצבא היבשה, וכאלוף פד"ם אני משוכנע, מנקודת מבטו של רס"ל במיל', שהוא מחזיק בכישורים הנדרשים). מי שהיה צריך לבדוק בדק ומצא שהדבר לא חורג מסכסוך. והרמטכ"ל העתידי כשר אמין וישר דרך, גם אם הסתכסך עם שכניו.
עוד דבר אחד ראוי לומר. גלנט הינו אלוף עתיר זכויות. כפי שכבר כתב פעם העיתונאי בן כספית בכתבה על הפרשה * "הקדמה: יואב גלנט הוא אלוף בצה"ל. הוא בעל זכויות רבות. גם מבקריו יודעים שדבר אחד אי אפשר לקחת ממנו: הוא היה איש שייטת מעולה, לוחם עז נפש, בתקופתו השייטת זכתה בלא מעט ציונים לשבח. הוא יהיה, כנראה, הרמטכ"ל הבא.". מה שנעשה לו בשבועות האחרונים באינספור כתבות צבע, מאמרים ותמונות בגוונים לא מחמיאים כאילו היה אנס או רוצח נקלה, הינו לא הגון ולא ראוי. האיש עשה לילות וימים למען העם והארץ ומגיע לו יותר, ואפילו ביצע את כלל המעשים המיוחסים לו. לאן הגענו?! בהארץ הופיעה תגובת אחד מחבריו, וראוי לציינה כעומדת בסתירה לטענה כי שיקר. "בסוף השבוע קיבל גלנט עשרות שיחות טלפון מחברים, שהביעו תמיכה בעמדתו. הטענות כאילו גלנט שיקר בפרשה התקבלו בזעם אצל חבריו מהקומנדו הימי. "אנחנו מכירים את יואב עשרות שנים, כמפקד ולוחם", אמר אחד מחבריו ל"הארץ", "ביחידה הזו יש אתוס של אמינות. הטענות כאילו הוא שיקר משוללות יסוד ופוגעות בכולנו".*
אגב היו לנו כבר רבי אלופים עם "עננות" אחרות שריחפו מעליהם בתקופת כהונתם ובמהלכה (אהוד ברק בצאלים ב' שהפקיר או לא הפקיר פצועים, מוטה גור ושאול מופז שיצאו כל אחד בתורו נגד הדרג המדיני, משה דיין ואינספור הסיפורים על עתיקות שקרים ונשים, רבין וההתמוטטות שהיתה או לא היתה בששת הימים, ודן חלוץ והמניות), כך גם הדין באלופים שטרם מונו לרמטכ"לות (שוב אהוד ברק ומעורבותו בקרב סולטן יעקב, עזר וייצמן שלא היה רמטכ"ל והתעסק או לא התעסק עם נשים\ חיילות, מופז ששיקר לועדת שמגר על הוראות הפתיחה באש בטבח במערת המכפלה). בקיצור לא חסר.
אם בכל זאת תקבע אותה מערכת משפטית כי גלנט אמר דבר שקר, אזי לא יוכל האלוף יואב גלנט להיות רמטכ"ל. לא כשר ומאוד מסריח. כפי שאמר בשעתו בוגי יעלון: "שקרן לא יהיה קצין* "
(ממש כפי שקצין עתיר זכויות כצ'יקו תמיר הלך הביתה על מה שהיה התנהלות של שקר וטיוח * . צדק תא"ל פארס כשאמר היום: "האמת מחייבת גם דרגות גבוהות מתא"ל" ).
ימים יגידו. שוב ההימור שלי גלנט הוא הרמטכ"ל הבא.
גלנט כתת אלוף במהלך אימון חי''ר צילום ארכיון: דובר צה''ל
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
נערך לאחרונה ע"י marloweperelab89035 בתאריך 24-01-2011 בשעה 23:32.
|
|