08-07-2011, 02:26
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
כתבה מאתר זרוע היבשה - כוחות עזר
http://mazi.idf.il/6511-9882-HE/IGF.aspx
בזמן אמת, כל שנייה נוספת יכולה להכריע בין חיים ומוות. ענף ציוד ייעודי בחט"ל מציג: השמדת מנהרות תת קרקעיות במינימום סיכון ונגרר המעביר שישה טון של אספקה לתוך זירת הקרב. כלים תומכי לחימה. האמל"חייה
כשהצבא צועד, הוא לא צועד לבד. לא רק הלוחמים הולכים בראש. מאחוריהם מתלווים כל הגורמים שנועדו לסייע לחוד החנית בלחימה. החימוש, הרפואה, והלוגיסטיקה. כשצבא נערך למלחמה, עליו לחשוב לא רק על כשירות הלוחמים, אלא גם על יעילות כוחות העזר. בזמן אמת לא כל הכלים הממונעים הם החברים הכי טובים שלנו, וכל תקלה משמעה עיכוב בלחימה וסיכון חיי הלוחמים שלא לצורך. כאן נכנס תפקידו של ענף ציוד ייעודי במחלקת מע"ם בחט"ל. מעבר לעיסוק באמל"ח, בענף חושבים ומפתחים פתרונות שיעזרו גם לתומכי הלחימה לעזור, בסופו של דבר, ללוחמים.
נטרול מנהרות
עד היום, לצה"ל לא היה מענה יעיל של ממש נגד איום המנהרות התת קרקעיות. הפתרון היחיד להריסת מנהרה כזו היה כניסה קרקעית של חיילים שהניחו חומרי נפץ בתוך המנהרה.
"לא רק שזה מסוכן מאוד עבור החיילים, גם בדרך כלל מדובר בפיצוץ לא יעיל", הסביר רס"ן עיסאם אבוטריף, רמ"ד מערכות ייעודיות בענף ציוד יעודי. "היה צורך למצוא פתרון שיוכל להרוס את המנהרות באופן יעיל, בלי לסכן את החיילים לשווא".
הפתרון שפותח בהובלת ענף ציוד יעודי, האמולסיה, הינה מערכת ייחודית בעולם, שמסוגלת להשמיד מנהרות כמעט לחלוטין. המערכת מתבססת על עקרונות פיזיקליים פשוטים, ומזריקה חומר נפץ לכל אורך תוואי המנהרה. כדי להקטין את הסיכוי לתאונות נפץ, חומר הנפץ הנוזלי מורכב משני נוזלים שונים שאינם מסוכנים כלל לפני ערבובם. "כך החיילים יכולים להגיע בבטחה לנקודת המנהרה עם צוות מצומצם, להזריק את חומר הנפץ ולחזור עם סיכויי הצלחה גבוהים מאוד וסיכון נמוך מאוד", ציין בגאווה רס"ן אבוטריף. "בנוסף, השימושים האפשריים באמולסיה הינם אינסופיים, ולא מוגבלים רק להשמדת מנהרות".
את שלב הפיתוח של האמולסיה סיימו בחודשים האחרונים בגרסה שנגררת על גב משאית, וכבר התחילו לעבוד על הדגם הבא, שיוכל להיגרר מאחורי טנק וכך להגביר את העבירות שלו בתנאים קשים.
טרול במקום הראשון
כלי נוסף שפותח בענף הוא הטרול, שאף זכה בפרס ראש אט"ל לשנת 2010. הכלי, שגם הוא יחודי בעולם, הינו פלטפורמה ורסטילית שנגררת מאחורי טנק ובעלת עבירות של טנק, המסוגלת לסחוב שישה טון של כל דבר אפשרי - החל מדלק ומזון וכלה בחומרי נפץ ובתחמושת. במלחמה, מדובר בפתרון שמאפשר לצבא לשהות בשטח אויב הרבה יותר זמן. "כשהטנקים יכולים לסחוב מאחוריהם אספקה רבה לתוך השטח, למקומות אליהם רכב רגיל אינו יכול להגיע, מדובר בהקלה ממשית", הסביר רס"ן אבוטריף. "שישה טון של מזון או דלק יכולים להספיק לעוד יום לחימה, וזה המון".
אחרי תקופה ארוכה של ניסויים במתארים קשים הטרול הוכיח את עצמו כפלטפורמה יעילה מאוד, שאינה מעכבת את התקדמות הטנק ויכולה לשאת בבטחה את כל צורכי הלחימה לתוך השטח. בנוסף, הותקנה בטנק מערכת ניתוק שבלחיצת כפתור משחררת את הטרול ומקלה על הטנק במצבי חירום.
הטרול נמצא בשלבים סופיים של תהליך הפיתוח, וממתין לאישור הצטיידות. אין ספק שהיכולת לגרור ולהביא לקו הלחימה מגוון רחב של עזרים הכרחיים בצורה ממוגנת תתרום רבות לאפקטיביות הלחימה, במיוחד במתארים קשים אליהם האספקה מתקשה להגיע. עם עבירות של טנק ויכולת נשיאה של משאית, הטרול הוא פתרון פורץ דרך בזמן מלחמה.
עם כל הפיתוחים החדשים, אין ספק שלכולם יהיו חיים קלים יותר. בין אם מדובר בלוחמי ההנדסה שלא צריכים לחשוש מפעולה כמעט שגרתית כמו פיצוץ מנהרות, ובין אם מדובר בתומכי הלחימה, שיודעים שהם שולחים לשטח את מירב האספקה והאמצעים האפשריים, כולם הולכים לישון בלילה קצת יותר בשקט.
|