21-10-2010, 14:31
|
|
|
חבר מתאריך: 27.02.08
|
|
סבי, ההפלגה ללבנון והקשר המסתורי לכ"ג
כפי שכתבתי באשכול הקודם, קרוב ל-11 שנה לאחר מותו של סבי בשיבה טובה נזכרנו לפתוח את הקופסאות הקטנות, העמוסות בצילומים ומסמכים, שהוא הותיר אחריו. אחת מהמעטפות המעניינות ביותר נשאה את הכיתוב המסתורי "קפר'-לבנון".
זכרתי מילדותי שסבי סיפר לי שפעם אחת הוא וכמה מחבריו הפליגו מתל אביב ללבנון, סוריה ומשם לקפריסין על גבי סירה קטנה. תיארתי לעצמי שהמעטפה מתעדת את אותו טיול חברי. אך כשפתחתי אותה, התמונה הראשונה שצנחה ממנה היא זו (מתנצל על הסריקה הגרועה):
סבי (מימין למעלה) וחבריו אוחזים ברובים, חלקם רובי לי-אנפילד (הכל נשאר במשפחה, עכשיו ברור מדוע אני חובב נשק ותחמושת ישנים!) כשבאמצע יושב אדם לבוש במדים, אולי מדים בריטיים.
אחר כך מצאתי במעטפה תמונת פספורט. זה היה נוהג שגור באותם ימים: אנשים העניקו זה לזה צילומים שלהם, ומאחור הקדשות בנוסח כמעט קבוע - משהו כמו "ליענק'לה, לזיכרון עולם, מוישה זוכמיר". המעטפות השונות של סבי מלאות בעשרות פרצופים כאלה של אנשים שנשכחו עם חלוף השנים. הבחור מהצילום שבמעטפת ההפלגה של סבי, שונה.
צד קדמי:
צד אחורי:
"שוחט עמירם, מלח" הוא מי שהיה לימים סגן מפקד כ"ג יורדי הסירה. קראתי עליו קצת, והביוגרפיה שלו (פרט לעובדה שהוא נולד בת"א), חופפת להפליא לזו של סבי: עבודה בהקמת הנמל, עבודה כמכונאי מנוע על לאנץ', חברות במועדון השיט של הפועל ("הסקציה הימית"). ברור שהם הכירו היטב.
שאר הצילומים מתארים את ההפלגה.
בתחילה, כל החבורה הצטלמה על היבשה, במעגן של נמל תל אביב. מעניין אם דמיינו לעצמם מה יהיה שם בעוד כ-70 שנה.
אחר כך יצאה מנמל תל אביב. שימו לב למדים הלבנים. יש כאן איזושהי אווירה סמי-צבאית, בעיני.
במעטפה יש צילומים רבים של נופים לא מוכרים מהדרך, בעיקר רכסי הרים שצולמו מכיוון הים. לא סרקתי אותם. אך לבסוף, החבורה הגיעה ללבנון וככל הנראה לרגל המעמד הניפה על התורן את הדגל המקומי. לבני ושאר יוצאי החיל בטח יידעו להסביר על ענייני הנפת דגלים על התורן. מכל מקום, הצירוף של דגל לבנון (שתחת המשטר הצרפתי) ודגל ישראל - מרגש אותי, מודה.
החבר'ה עגנו, הצטלמו למזכרת בנמל המקומי וככל הנראה שכרו לעצמם רכב והסתובבו בשטח.
לבסוף הגיעו לבעלבק והצטלמו למזכרת למרגלות השרידים העצומים, כשהם מניחים לידם את כובעי המלח שלהם. סבי, הקטן שבחבורה, יושב ראשון.
ועוד צילום מעניין ומסקרן: באחד מהנמלים שבהם עגנו החבר'ה, הם יצאו לשיט בסביבה על גבי ספינת מנוע. כמה מהצילומים מתעדים אותם מסתחבקים עם הבעלים של אותה ספינה, טיפוס שמנמן וחבוש בתרבוש. אך כנראה שבאמצע אותו שיט בסביבות הנמל הם הבחינו בספינות מלחמה (מי מזהה?) גדולות וכמובן הנציחו אותן.
אין לי מושג מתי נערך הטיול. הצילום היחיד שנושא תאריך כלשהו הוא זה מבעלבק. אך למרבה הצער, נכתב שם רק התאריך 18 ליוני, ללא ציון שנה.
דמיינו פייד אאוט, ופייד אין, ועכשיו אנחנו בשנת 1999, כמה חודשים לפני מותו של סבי. הוא ביקש לטייל אתי, וצעדנו על גדות הירקון עד מגרש החנייה שמול "סופר באבא". כיום יש שם עמוד זיכרון קטן, אך אז הוא טרם הוקם. סבי עצר ואמר לי: "זאת הנקודה שממנה יצאו כ'ג יורדי הסירה. ואני הייתי אמור להצטרף אליהם". הוא לא פירט יותר, ואני לא שאלתי. עכשיו, בלוטות הקונספירציה שלי מתעוררות...
בחזרה לאוקטובר 2010. האם הטיול של סבי וחבריו היה סיור מקדים לקראת הפעולה בטריפולי, שהוסווה כטיול של כמה חבר'ה מהנמל? או שאני טועה בכיוון - לימים, כשארגנו את הכ"ג, דאגו לכלול בה יורדי ים מנוסים שכבר עשו את הדרך הזאת הלוך ושוב? האם מישהו מזהה פה פרצופים של הכ"ג? או מזהה בכלל את הנפשות הפועלות? האם הטיול הזה תועד איפשהו? אשמח לעזרה!
נערך לאחרונה ע"י oxcart בתאריך 21-10-2010 בשעה 14:35.
|