10-04-2010, 10:48
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
בעקבות ההסכם לצמצום נשק גרעיני בין ארה"ב לרוסיה, נראה כי גם תורה של ישראל יגיע
בעקבות ההסכם לצמצום נשק גרעיני בין ארה"ב לרוסיה, נראה כי גם תורה של ישראל יגיע
פרשנות
מאת יוסי מלמן
ההסכם לצמצום הנשק הגרעיני, שנחתם אתמול בפראג בין ארה"ב לרוסיה, וההכרזה בתחילת השבוע על מדיניות הגרעין החדשה של וושינגטון משקפים את עמדת ממשל הנשיא ברק אובמה כי הסכנה הגדולה הנשקפת לביטחון הלאומי האמריקאי אינה עוד מסין או מרוסיה, כפי שהיה בעידן המלחמה הקרה, אלא מהחשש שנשק גרעיני ייפול לידי ארגוני טרור ומדינות סוררות כמו צפון קוריאה ואיראן.
על רקע זה אמר שר ההגנה רוברט גייטס, שהציג את הדוקטרינה הגרעינית החדשה, כי כל האפשרויות פתוחות לגבי הטיפול באיראן. לכאורה, ישראל יכולה להיות מעודדת מכך שהמדיניות האמריקאית מדגישה את הצורך בצמצום הנשק הגרעיני בעולם, ואת כוונתה של ארה"ב שלא לאפשר למדינות כמו איראן להגיע לנשק גרעיני. לישראל אין גם מה לחשוש מהוועידה המיוחדת שיכנס אובמה בשבוע הבא בוושינגטון בנושא מדיניות הביטחון הגרעיני בעולם. הודעת הסיכום של הוועידה נוסחה כבר והיא לא תתייחס לישראל .
ואולם בפועל, למדיניות החדשה ולהסכם שנחתם בפראג יכולות להיות השלכות על ישראל. ישראל נחשבת לאחת משמונה המדינות הגרעיניות בעולם (אם מצרפים את צפון קוריאה, הרי מדובר בתשע). תהיה זו אשליה לחשוב שמדיניות צמצום הנשק הגרעיני בעולם, עד כדי רצון לפירוק מוחלט (גם אם מדובר במין חזון אחרית הימים), לא תגיע בסופו של דבר גם לישראל. בשנים האחרונות כבר נשמעים קולות, ולא רק מהעולם הערבי ובראשו מצרים, השואלים מדוע ננקטת גישת האיפה ואיפה. מדוע אין העולם מטפל ועוסק בישראל, שהכל מעריכים שיש לה נשק גרעיני, ו"נטפל" אך ורק לאיראן. כמובן שההבדלים בנושא זה בין ישראל לאיראן ברורים: ישראל מעולם לא איימה להשתמש בנשק הגרעיני, ואינה מאיימת על שכנותיה כמו איראן, שמכריזה כי יש למחוק את ישראל מהמפה. אבל השואלים לא בהכרח מבחינים או רוצים להבחין בדקויות כאלה.
ולכן, טוב יעשו קברניטי מדיניות הגרעין הישראלית, אם עדיין לא עשו זאת, אם ייתנו את דעתם לשאלה האם לא לעולם חוסן. האם באווירה החדשה שמנסה ליצור נשיאה של בת הברית החשובה ביותר לישראל, זו שבמשך שנים העלימה עין ממדיניות הגרעין הישראלית וקיבלה אותה, לא תידרש ישראל להסביר ואולי אף תיתבע לבצע מהלכים שונים? מאז שנות ה-60 נוקטת ישראל מדיניות המוגדרת "עמומה". היא אינה מאשרת שיש לה נשק גרעיני וקובעת כי "לא תהיה הראשונה להכניס נשק גרעיני למזרח התיכון". אבל מדינות העולם משוכנעות כי לישראל יש נשק גרעיני, ומתייחסות אליה כאל מעצמה לכל דבר. כך שאולי יגיע גם היום שהיא תידרש, אם לא לחשוף את יכולתה הגרעינית או להתפרק ממנה, לפחות לצמצמה. דרישה כזאת עלולה להיות מופנית כלפי ישראל, הודו ופקיסטאן, שלוש המעצמות הגרעיניות שאינן חתומות על האמנה למניעת הפצתו של נשק גרעיני.
האם הגיע הזמן לשנות את מדיניות העמימות בעקבות ההתפתחויות הבינלאומיות החדשות? לא, אבל ראוי לקיים דיונים רציניים, גם אם לא גלויים, כדי שישראל תיערך בעתיד ושלא תופתע אם לפתע ידרשו ממנה ידידותיה ובנות בריתה דרישות בתחום הגרעין, שעד כה השלימו עמו, העלימו ממנו עין או אף היו מוכנות לקבל אותו.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1161919.html
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasen/images/0.gif]
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|