24-02-2010, 12:07
|
|
|
|
חבר מתאריך: 07.08.05
|
|
פרשת הרב אלון- טיפול תוך מגזרי או חיצוני?
רציתי לפתוח אשכול בנושא הטעון הזה, משום שלא ייתכן כי יש כאן פורום דתי שלא יעסוק במה שכל הציבור הד"ל עוסק בו בימים אלה.
אין ספק כי הציונות הדתית נמצאת באחד מימיה הקשים ביותר. רב מכובד מואשם בעבירות חמורות, פורום פנימי פותר את הבעיה בדרך מעוררת מחלוקת, הרב חוזר לכאורה לסורו, והכל נעשה בלי יכולת רשויות החוק להתערב.
באשכול זה לא רציתי לעסוק בשאלת אשמתו לכאורה של הרב אלון, שהיא עניין פלילי שמקומו במשטרה, אלא בשאלת הדרך של פורום תקנה בפרט, ושל הציונות הדתית בכלל.
פעמים רבות מאשימים את הציונות הדתית כי הם נוהגים "לכבס בפנים" את הכביסה המלוכלכת, וכך משתיקים בעיות מביכות, שעלולות לפגוע במגזר. מצד שני, יטענו הטוענים, כי הציונים הדתיים לא מחפשים את הפרובוקציה או פרסום של פרטים צהובים ולכן לא ממהרים לחשוף פרשיות. זאת ועוד, בציבור הד"ל מגינים יותר על הנאשם, (שהוא, במקרים רבים, אדם חשוב ומוערך) ולא ממהרים לחרוץ את דינו בתקשורת.
כך בדרך כלל, וכך גם במקרה של פורום תקנה. ציבור של אנשים חשובים, ביניהם אנשים שאני אישית מכיר ומוקיר (כמו שניים מראשי הישיבה שלי, מורי ורבותי הרב אהרן ליכטנשטיין והרב ברוך גיגי), החליטו לסגור את הסיפור של הרב אלון בתוך הציבור הדתי, ולמנוע את פרסומו כמה שאפשר.
על הסיפור הזה אני רוצה לדון: האם נכון למנות פורום פנימי כזה כדי לפתור בעיות שלמשטרה קשה להתמודד איתן? האם אין כאן סכנה של השתקה? האם אין כאן הגנה על הנאשם יותר מאשר הקורבנות הפוטנציאליים?
אני חושב כי במקרה דנן פורום תקנה הוא לא הגוף שאמור לעסוק בדבר כזה, אלא המשטרה. אין בידי חברי הפורום את הכלים לשפוט עדויות ולגלות את האמת, ולא משנה כמה כוונותיהם טובות או הם אנשים רציניים ויראי שמיים. אז נכון, קורבנות פוטנציאליים מסתכנים בגלל זה, אבל אני מעדיף לא להוציא את דיבתו של אדם רעה (והרבה יותר מכך- להשחית את שמו הטוב) כשהוא חף מפשע, משום שאנשים שלא מוכשרים לכך טעו בשיקול דעתם.
אני מכבד את הקושי של קורבנות להתלונן במשטרה, ואני מבין את הרצון הכן להגן על הציבור. אבל למרות הכל, הגוף היחיד שמוכשר לכך הוא רשויות החוק, ולא בכדי.
מעבר לכך, יש את סיפור "מדורת השבט", אותו קשר של שתיקה, שפעמים רבות שומרים בתוך הציבור גם אם אשמתו של אדם ברורה (למשל ע"י הודאתו) כדי להגן על אדם. החברה הדתית היא עדיין מבוססת על מנהיגים, ופעמים רבות חוששים לכבודם יותר מאשר לכבוד הקורבנות.
כדי לפתור את כל זה, יש גוף חיצוני ואובייקטיבי, והוא המשטרה. לא התקשורת (שבואו נהיה כנים, הם מזמן לא "כלבי השמירה של הדמוקרטיה" אלא גוף צרכני שמטרתו למכור, ולא משנה אם הם מפרסמים משהו שקרי ולאחר מכן תובעים אותם בתביעת דיבה, הנזק התמידי לשמו הטוב של האדם כבר נעשה) ולא פורומים שממונים ע"י עצמם.
ואסיים בדבריו של מישאל חשין: אני מעדיף שעשרות רוצחים יסתובבו חופשי, מאשר שאדם חף מפשע אחד ישב בכלא.
ומי ייתן ונצא בכבוד, עם כמה שפחות חילול ה' מכל התסבוכת הזו.